Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік і аудит.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
316.53 Кб
Скачать

7. Особливості внутрішнього аудиту

 

До основних факторів, що сприяють створенню на підприємствах служби внутрішнього аудиту як складника внутрішньогосподарського контролю, належать: ускладнення організаційної структури підприємств; розширення видів діяльності; віддаленість окремих структурних підрозділів від головного підприємства; потреба керівництва отримати достатньо об’єктивну інформацію і незалежну оцінку роботи менеджерів усіх рівнів управління; підвищення ступеня довіри держави і ділових партнерів до підприємства.

Основною метою внутрішнього аудиту є експертна оцінка економічної політики підприємства, у тому числі і облікова, оцінка діяльності внутрішньогосподарського контролю, який здійснюється всіма його структурними підрозділами. Окрім завдань контрольного характеру, служба внутрішнього аудиту повинна розв’язувати завдання економічної діагностики, розробки фінансової стратегії, маркетингових досліджень, управлінського консультування, оцінки рентабельності комерційних угод, реалізації нових видів товарів тощо. У цьому випадку потрібно розглядати діяльність внутрішнього аудиту як сукупність аудиторських послуг, здійснюваних за вимогою керівництва підприємства і у зв’язку з потребами управління.

Для кращого розуміння суті внутрішнього аудиту доцільно розглянути його відмінності від зовнішнього аудиту (табл. 1).

Таблиця 1

Відмінності між внутрішнім і зовнішнім аудитом

Ознака

Внутрішній аудит

Зовнішній аудит

1

2

3

Мета і завдання

Визначає керівництво підприємства

Визначається договором

Замовник

Керівництво підприємства

Власники (акціонери)

Види послуг

Визначає керівництво підприємства, беручи до уваги потреби управління

Визначається договором на аудиторські послуги

Об’єкти аудиту

Залежать тільки від фінансово-господарської діяльності підприємства і визначаються керівником

Залежать тільки від фінансово-господарської діяльності суб’єктів перевірки і визначаються договором

Характер діяльності

Виконавча діяльність

Підприємницька діяльність

Організація служби

Окрема служба внутрішнього аудиту або в складі іншого структурного підрозділу

Аудиторська фірма або аудитор, зареєстрований як фізична особа-підприємець

Організація роботи аудитора

Виконання конкретних завдань керівництва

Визначається керівництвом аудиторської фірми або аудитором самостійно

Суб’єкти аудиту

Штатні працівники підприємства

Незалежні аудитори

Регламентація аудиту

Регламентується керівництвом підприємства

Регламентується ЗУ “Про аудиторську діяльність”

Кваліфікація

Вища або середня спеціальна освіта

Вища освіта та наявність сертифіката аудитора

Оплата праці

Нарахування зарплати згідно з штатним розкладом підприємства  

Нарахування зарплати згідно з діючим положенням про оплату праці аудиторської фірми або договору

Відповідальність

Перед керівництвом підприємства

Перед замовником і перед третіми особами

Наявність ризику

Ризик бізнесу підприємства, втрати репутації

Ризик бізнесу аудиторської фірми, аудиторський ризик

Подання звітності

Керівництву підприємства

Замовнику (власнику, акціонерам), може бути опублікована

Зміст і форми звіту

Акт перевірки та інші звітні документи визначає керівництво підприємства

Аудиторський висновок за змістом і формою повинен відповідати вимогам АПУ, інші форми звітності погоджуються між аудитором і замовником

 

Отже, внутрішній аудит – це система спостереження й експертної оцінки фінансово-господарської діяльності підприємства і його структурних підрозділів з метою обґрунтування та прийняття оптимальних тактичних і структурних рішень в управлінні. Внутрішній аудит є функцією внутрішньогосподарського контролю.

Об’єктами внутрішнього аудиту є факти (явища) і процеси господарської діяльності підприємства. Із зростанням аудиторських послуг змінюється кількість об’єктів внутрішнього аудиту. Для вивчення об’єктів внутрішнього аудиту доцільно встановити види його аудиторських послуг: аудит підприємств будь-яких організаційно-правових форм, відновлення бухгалтерського обліку, консультації з питань бухгалтерського обліку і оподаткування, розробка техніко-економічних обґрунтувань, бізнес-планів, інвестиційних проектів, проведення фінансового аналізу, аудиторські експертизи, розробка методики обліку на конкретному підприємстві, формування фінансового результату в інтересах клієнта. 

Служби внутрішнього аудиту не здійснюють наступні аудиторські послуги: складання звітності, ведення бухгалтерського обліку, аудиторське і бухгалтерське супроводження, видавнича діяльність, юридична експертиза і консультації, захист інтересів клієнта в арбітражному суді та податкових органах, підготовка бухгалтерського персоналу.

Об’єкти внутрішнього аудиту:

o  фінансової звітності: баланс (капітал, активи, зобов’язання), інші форми звітності;

o  відновлення бухгалтерського обліку: об’єкти обліку, і аудитор виконує функції не контролера, а бухгалтера;

o  розробка техніко-економічних обґрунтувань, бізнес-планів, інвестиційних проектів: об’єкти планування, фінансового менеджменту, маркетингу. На стадії складання бізнес-плану: вибір продукції (послуг) майбутнього бізнесу, дослідження середовища ринку, виборі місця розташування майбутнього бізнесу, прогнозуванні обсягів виробництва і доходів від реалізації продукції (послуг) тощо;

o  аналіз фінансового стану: фінансові показники, які характеризують ліквідність, економічну активність, заборгованість, прибутковість, використання капіталу;

o  консультації з питань бухгалтерського обліку і оподаткування: питання, пов’язані з організацією і веденням бухобліку та нарахуванням і сплатою податків, порядком заповнення податкових декларацій.

Дослідження об’єктів аудиту здійснюється за допомогою загальнонаукових методів і спеціальних прийомів.

Методологія аудиту визначається наступними принципами:

       етики (чесність, об’єктивність, незалежність, конфіденційність, професійна компетентність, професійна поведінка, технічні стандарти);

       методологічними (матеріальність, адекватність використання аудиторських процедур, система обліку і внутрішній контроль, аудиторські докази). Основним методологічним принципом є принцип доказовості;

       права (принцип відповідальності аудитора за роботу, виконану іншими аудиторами, перед замовником, перед третіми особами);

       організаційними (планування, документування процесу аудиту, звітність за підсумками аудиту, взаємодію аудиторів, поінформованість керівництва).

На підготовчій стадії внутрішній аудитор вивчає стан економіки підприємства, що відбулися за поточний період, визначає і конкретизує об’єкти контролю, розробляє план і програму внутрішнього аудиту та ін. Складовими елементами первинного спостереження, яке здійснюється на початковій стадії процесу аудиту, є опитування, бесіда, аналітичний огляд, вивчення тощо.

Збір доказів про об’єкти аудиту на основній стадії внутрішнього аудиту здійснюється через виконання аудиторських процедур. Для цього використовуються такі прийоми, як документальна та вибіркова перевірка, анкетування, тестування, інвентаризація, контрольні заміри, технологічний контроль, підрахунок.

На завершальній стадії здійснюється оцінка й аналіз отриманих доказів, групування і систематизація виявлених недоліків, узагальнення матеріальної перевірки і складання висновку (акта), обговорення результатів внутрішнього аудиту з керівництвом підприємства, розробка заходів за результатами перевірки. Елементи методу аудиту: групування, систематизування, оцінка, узагальнення. Однак окремі прийоми аудиту можуть використовуватися одночасно на двох чи трьох стадіях процесу аудиту (наприклад, оцінка, аналіз, вивчення та ін.).

Востаннє редаговано: Неділя, 23 лютого 2014, 15:20. Версія: 1. Опубліковано: Неділя, 28 жовтня 2012, 21:00.