Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік і аудит.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
316.53 Кб
Скачать

3. Класифікація аудиту

 

Розрізняють аудит добровільний і обов’язковий. Добровільний (ініціативний) аудит здійснюється на замовлення зацікавленої сторони, коли перевірку не передбачено в установленому порядку.

Обов’язковий аудит проводиться відповідно до закону, тобто підприємство-замовник зобов’язане запрошувати аудитора для перевірки фінансово-господарської діяльності. За Законом України «Про аудиторську діяльність» і доповненнями до нього встановлено обсяг і порядок здійснення обов’язкового аудиту, а також визначено перелік підприємств, що підлягають обов’язковій аудиторській перевірці. Обов’язковий аудит спрямований на захист інтересів підприємств і держави від навмисного перекручення показників бухгалтерського балансу і фінансової звітності суб’єктів підприємницької діяльності.

За формою й метою здійснення аудиту розрізняють внутрішній і зовнішній аудит. Основна відмінність між ними полягає в тому, що внутрішній аудит провадиться всередині самої організації за вимогою та з ініціативи її керівництва аудитором, який пра­цює в самій організації. Тому в виконанні своїх функцій він тією чи іншою мірою є залежним від керівництва підприємства. Вну­трішній аудит здійснюється за такими напрямами (функціями): аналіз системи обліку та внутрішнього контролю; вивчення бухгалтерської (фінансової) та оперативної інформації (за окремими статтями та ін.); вивчення економічної ефективності управлінських рішень на різних рівнях господарювання; аналіз адекватності політики у сфері менеджменту; оцінка якості інформації; розробка проектів управлінських рішень; проведення стратегічного (перспективного) аналізу; розробка фінансових прогнозів. Внутрішній аудит має обов’язковий характер.

Разом із внутрішнім аудитом надзвичайно поширений зовніш­ній аудит, який проводять окремі аудиторські фірми. Метою та завданням зовнішнього аудиту є оцінка і підтверджен­ня достовірності фінансової звітності підприємства. Останнім часом зовнішні аудитори розширюють свої функції, а саме: оцінюють діяльність усіх систем підприємства. Зовнішній аудит може бути добровільним (ініціативним), коли він провадиться з ініціативи зацікавленої сторони, та обов’язковим, коли передбачений законом. Відповідно до Закону України «Про аудиторську діяльність» проведення аудиту є обов’язковим для:

-        підтвердження достовірності та повноти річної фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності відкритих акціонерних товариств, підприємств-емітентів облігацій, професійних учасників ринку цінних паперів, фінансових установ та інших суб’єктів господарювання, звітність яких відповідно до законодавства України підлягає офіційному оприлюдненню, за винятком установ та організацій,  що  повністю утримуються  за  рахунок  державного  бюджету;

-        перевірки фінансового стану засновників банків, підприємств з іноземними інвестиціями, відкритих акціонерних товариств (крім фізичних осіб),страхових і холдингових компаній, інститутів спільного інвестування, довірчих товариств та інших фінансових посередників;

-        емітентів цінних паперів та похідних (деривативів), а також при отриманні ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Обов’язковий аудит може бути організований також за рішен­ням суду або слідчих органів та в інших випадках, передбачених законами України.

В залежності частоти повторення контрольних дій аудит підрозділяється на: 1) первинний – здійснюється аудитором чи аудиторською фірмою, коли вперше проводять перевірку на певному підприємстві; 2) повторюваний (узгоджений) – проводиться однією аудиторською фірмою в одного клієнта на основі постійного співробітництва (більше, ніж 5 років).

В залежності від поставлених цілей та складу інформації, яка аналізується, виділяють: 1) аудит фінансової звітності – мета – перевірка правильності складання відповідно з встановленими П(С)БО та формами обов’язкової звітності; 2) аудит господарської діяльності – мета – систематичний і всебічний аналіз економіки підприємства або певного виду його діяльності, наприклад, інвестиційної, маркетингової та ін. Завдання – розробка рекомендацій щодо поліпшення діяльності всього підприємства чи окремого структурного підрозділу.