Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи з технічної експлуатації.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Лабораторна робота №9

Тема:

Технологічні процеси виконання робіт технічного обслуговування №2 (ТО-2) на автопідприємствах.

Мета роботи:

Оознайомитись з технологією виконання технічного обслуговування №2 (ТО-2) на автопідприємствах.

1. Короткі теоретичні відомості.

Згідно Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту - технічне обслуговування (ТО) – це комплекс операцій чи операція щодо підтримки роботоздатності або справності виробу під час використання за призначенням, зберігання та транспортування.

Друге технічне обслуговування (ТО-2) рекомендується здійснювати з періодичністю 16-20 тис.км пробігу в залежності від виду рухомого складу і умов експлуатації.

При проведенні TO - 2 окрім робіт, що виконуються при TO, - 1, виконують ще контрольно-діагностичні і регулювальні роботи, пов'язані з частковим розбиранням автомобіля, зняттям aгpeгaтів і перевіркою їх на спеціальному устаткуванні. При необхідності міняють оливу в двигуні, трансмісії, механізмі рульового управління, насосі виcoкoгo тиску і ін.

Деякі елементи систем охолодження і живлення двигуна, електроустаткування, гідравлічного і пневматичного приводів гальмівних механізмів, гидропідсилювача рульового управління перевіряються на автомобілі. Карбюратори, газові редуктори, паливні насоси, форсунки, генератори, реле-регулятори, стартери знімаються з автомобіля, перевіряються і peгулируются на спеціальних стендах. На спеціальних стендах перевіряються кути установки і повороту передніх коліс автомобіля.

TO - 2 автобусів і легкових автомобілів.

При про веденні TO - 2 цих транспортних засобів додатково перевіряють стан і кріплення деталей основи кузова, шпанrоутов, боковин, облицювання салону, перегородок, дверей, сходинок, підніжок, підлоги, рам, вікон, сидінь, стельових люків і поручнів, стан протикорозійних покриттів і пофарбованих поверхонь кузова, сидіння шофера і дія механізму його регулювання, освітлення салону, роботу системи опалювання.

При TO - 2 механізми управління дверима знімають, розбирають, очищають, зношені деталі замінюють, потім механізми збирають, змащують і перевіряють їх дію. Закінчують TO - 2 миттям салону теплою водою з миючим засобом і протиранням сухою ганчіркою.

Примірний перелік операцій ТО-2 згідно в додатку Б «Положення про ТО…» такий:

Виконати роботи, передбачені ТО-1.

Контрольно-діагностичні, кріпильні, регулювальні роботи:

1.1. Перевірити дію контрольно-вимірювальних приладів, омивачів вітрового скла, фар, а в холодну пору - стан системи вентиляції та опалення, а також щільність дверей і вентиляційних люків, пристроїв для обігріву і обдуву скла.

1.2. Перевірити кріплення головок циліндрів двигуна, стан і кріплення опор двигуна, піддона картера двигуна, регулятора частоти обертання колінчастого вала.

1.3. Перевірити оглядом кріплення, стан і герметичність картера зчеплення і коробки передач.

1.4. Перевірити оглядом задній (середній) міст: правильність встановлення (без перекосу), стан і кріплення редуктора та колісних передач, стан і правильність установки балки передньої вісі, кути установки передніх коліс. При потребі виконати регулювальні роботи.

1.5. В автомобілях з пневматичним приводом гальм відрегулювати хід педалі та зазори між накладками гальмівних колодок і барабанами коліс.

1.6. В автомобілях з гідравлічним приводом гальм перевірити дію підсилювача та хід педалі.

1.7. Перевірити герметичність амортизаторів, стан і кріплення їх втулок, стан колісних дисків, відрегулювати підшипники маточини коліс.

1.8. Перевірити кріплення і герметичність паливного бака, трубопроводів, паливного насоса і карбюратора, дію привода, повноту відкриття і закриття дросельної і повітряної заслінок.

1.9. У карбюраторних двигунах перевірити рівень палива в поплавковій камері, легкість пуску і роботу двигуна. Відрегулювати мінімальну частоту обертання колінчастого вала двигуна в режимі холостого ходу.

1.10. Перевірити роботу дизеля, справність паливного насоса високого тиску, регулятора частоти обертання колінчастого вала, визначити димність відпрацьованих газів. Через одне ТО-2 перевірити кут упередження впорскування палива. При потребі виконати регулювальні роботи.

1.11. Перевірити зовнішнім оглядом і за допомогою приладів стан акумуляторної батареї, її кріплення, дію вимикача акумуляторної батареї та стан і кріплення електричних провідників.

Мастильні і очищувальні роботи

1.12. Очистити і промити клапан вентиляції картера двигуна, замінити фільтрувальний елемент фільтра тонкої очистки оливи (або очистити відцентровий фільтр).

1. 13. Прочистити сапуни і долити (замінити) оливу в картерах агрегатів і бачках гідропривода автомобіля.

1. 14. Після обслуговування перевірити роботу агрегатів, вузлів і приладів автомобіля на ходу чи на діагностичному стенді.

Розрізняють два методи виконання ТО-2: одиничний і потоковий.

Під одиничним розуміють виконання усіх робіт ТО на одному посту. Цей метод застосовується на невеликих АТП. Для одиничного методу характерні: широка номенклатура робіт, рідка повторювальність однотипних робіт, відсутність типізованих технологічних процесів, різна послідовність виконання операцій і їх несинхронність, велика трудомісткість і тривалість циклу обслуговування, комплексність операцій, відносно велика частка ручних робіт, низька продуктивність праці, висока кваліфікація виконавців робіт, великий час на маневрування автомобіля при переїзді з поста на пост.

Потоковий метод перспективніший, він дає змогу реалізувати всі принципи раціональної організації виробництва. При потоковому методі всі роботи виконуються на кількох розташованих у технологічній послідовності спеціалізованих постах, сукупність яких створює потокову лінію. Переміщення автомобілів із поста на пост при потоковому методі ТО може бути примусовим (конвеєрами) або своїм ходом. Пости розташовують прямолінійно, що дає змогу застосовувати механічну тягу і забезпечує найкоротші шляхи переміщення автомобіля з поста на пост. Але його застосування можливе лише при значній виробничій програмі по ТО-2 більше 5-ти обслуговувань однотипних автомобілів за заміну.