Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи з технічної експлуатації.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Правила техніки безпеки праці при роботі з етиловим бензином.

2. До чого приводять порушення герметичності системи постачання карбюраторного двигуна? Ознаки і наслідки роботи двигуна на багатій суміші

3. Як заливати і відрегулювати рівень палива в поплавковій камері карбюратора автомобілів ГАЗ–53А, ЗІЛ–ІЗО,Москвич –412?

4. Якими гвинтами і як регулювати карбюратор двигуна на обертах холостого ходу?

5. Спосіб перевірки бензонасоса.

ЗВІТ З ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ №4

Тема:

Перевірка технічного стану системи живлення бензинових двигунів.

Мета роботи:

Придбати навики і опанувати практичні знання перевірки системи живлення бензинових двигунів

Обладнання робочого місця:

Двигун 31Л–130, 3M3–53, Москвич–412. Манометр моделі 5275. Масштабна лінійка. Ключі на 10, 12, 14, 17, 19,22 мм. Викрутка. Секундомір.

Таблиця 1. Результати вимірювань показників карбюратора і бензонасоса

Показники

Результати вимірів

ГАЭ–53А

ЗІЛ–ІЗО

Москвич –412

1

2

3

Середнє значення

1

2

3

Середнє значення

1

2

3

С/з

Марка карбюратора

К–126Б

К–88А

Марка бензонасоса

Б9; Б9Д

Б10

Місце порушення герметичності

Рівень палива після регулювання

Тиск бензонасоса мг/с (Па)

Спосіб регулювання рівня палива

Падіння тиску, с

Висновок:

Лабораторна робота №5

Тема:

Перевірка технічного стану систем живлення дизельного двигуна.

Мета роботи:

Поглиблення та закріплення теоретичних знань про основи перевірки паливних насосів високого тиску.

Прилади і обладнання:

Стенд комплексної перевірки паливних насосів високого тиску СИ-4, набір інструментів, паливний насос ЯМЗ-236 та набір форсунок.

Короткі теоретичні відомості

1. Загальні відомості.

Система живлення дизеля являє собою сукупність складальних одиниць іпристроїв,які призначені для очистки повітря і палива,подачі повітря і певної і певної порції розпиленого палива під високим тиском в циліндри.До цієї системи умовно відносять і складальні одиниці для відводу відпрацьованих газів в атмосферу.

Рисунок. 5.1-Схема паливного насоса високого тиску

1 - привідний вал; 2 - подача палива; 3 - редукційний клапан насоса; 4 - важіль тяги акселератора; 5 - відцентровий регулятор; 6 - відвідний отвір; 7 - пристрій відключення соленоїдного управління; 8 - паливний трубопровід до форсунок; 9 - розподільний плунжер; 10 - кулачковий диск; 11 - муфта випередження впорскування палива (для кращого розгляду повернена на 90°; 12 - роликове кільце; 13 - лопатевий паливопідкачуючий насос (також повернутий на 90 °).

Паливо в ПНВТ показано червоним кольором, чим темніший колір, тим вищий тиск.

Коли поршень знаходиться майже у верхній мертвій точки, в дуже стислий об’єм повітря, що досягає температури 600°С, впорскується дизельне паливо, яке складається з суміші гасових, газойлевих і солярових фракцій. Дизельне паливо спалахує саме по собі, свічки запалювання не потрібні. Щоб досягалася висока температура стисненого повітря при холодному двигуні, у кожній вихровий камері двигуна знаходиться свічка розжарювання. Крім того, дизельний двигун оснащений прискорювачем запуску в холодному стані, який включається кнопкою на панелі приладів або автоматично.

Паливо з бака під дією паливопідкачувального насоса надхо­дить до фільтра грубої очистки, потім подається через фільтр тон­кої очистки до насоса високого тиску і далі під тиском близько 150-220 Атм — до форсунок, за допомогою яких паливо розпилює­ться в камері згоряння. Тому що дизельний двигун не потребує запаленні і його цикл не припиняється при відключенні напруги в системі примусового запалювання, в конструкції дизельного двигуна передбачений магнітний клапан. При виключенні запалення напруга на ньому зникає, і канал надходження палива закривається. До системи живлення дизельного двигуна входять паливний бак, фільтр грубого очищення повітря, фільтр тонкого очищення повітря, паливопідкачуючі насос, паливний насос високого тиску з регулятором частоти обертання і автоматичною муфтою випередження упорскування палива, форсунки, трубопроводи високого тиску, трубопроводи низького тиску, повітряний фільтр, випускний газопровід, глушники шуму відпрацьованих газів. Подача палива здійснюється за двома магістралях: високого та низького тиску. Паливоподкачувальний насос подає паливо з бака через фільтри грубого і тонкого очищення по паливопроводах низького тиску до паливного насоса високого тиску (ПНВТ), який відповідно до порядку роботи циліндрів по паливопроводах високого тиску подає паливо до форсунок. Форсунки, розташовані у головках циліндрів, впорскують і розпилюють паливо в камери згоряння двигуна. Так як паливоподкачувальний насос подає до паливного насоса високого тиску палива більше, ніж потрібно, то його надлишок, а з ним і повітря, що потрапило в систему, по дренажним трубопроводами відводиться назад в бак.