Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология косп лек нов.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
912.9 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Н. М. Атаманчук, а. В. Ткаченко, о. Г. Штепа Психологія

Конспект лекцій

Полтава 2010

УДК 159.9 (042.3)

ББК 88.3 я 73

Рецензенти:

Харченко А. С. – канд. психолог. наук, доцент кафедри психології Полтавського державного педагогічного університету імені В. Г. Короленка;

Мартинюк В. М. – канд. філос. наук, доцент кафедри українознавства та гуманітарної підготовки Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.

Автори:

канд. психолог. наук, доц. Атаманчук Н. М.;

канд. пед. наук, доц. Ткаченко А. В.;

канд. пед. наук, доц. Штепа О. Г.

Відповідальний за випуск – зав. кафедри українознавства та гуманітарної підготовки Н. К. Кочерга, канд. іст. наук, доцент.

Затверджено науково-методичною радою ПолтНТУ

Протокол № 3 від 24.12.2009 р

Психологія: Конспект лекцій для студентів інженерних спеціальностей Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка /Н. М.  Атаманчук, А.В.  Ткаченко, О. Г.  Штепа / Укл. Н. М. Атаманчук. – Полтава: ПолтНТУ, 2009 . – 108 с.

Конспект лекцій призначений для самостійної роботи студентів вищих навчальних закладів інженерних спеціальностей денної та заочної форм навчання і всіх, тих хто має інтерес до проблем психології.

© Атаманчук Н. М., Ткаченко А. В.,

Штепа О. Г., 2010

ВСТУП

Сьогодні вища школа зазнає певних змін, зокрема в напрямі гуманізації освіти. Державною національною програмою „Освіта” (Україна ХХІ століття) передбачено значне вдосконалення психолого-педагогічної підготовки студентської молоді.

Психологічні знання необхідні кожній людині. Знаючи себе та інших, вона прагнутиме до вдосконалення власних можливостей, поліпшення своїх взаємин із навколишнім світом. Успіх у професійній діяльності будь-якого спеціаліста значною мірою залежить від наявності у нього системи психологічних знань і вміння повсякденно застосувати їх у своїй життєдіяльності.

Особливої ваги психологічні знання набувають у процесі підготовки фахівців вищої кваліфікації. Вивчення психології займає чільне місце в підготовці майбутніх спеціалістів інженерного спрямування. Курс „Психологія” орієнтує студента в психології людини, озброює його досягненнями психологічної науки, формує ставлення до людини як до найвищої цінності. Майбутній спеціаліст повинен уміти практично використовувати психологію для розв’язання будь-яких виробничих проблем.

Для ефективного засвоєння психології необхідне чітке струк-турування навчального матеріалу і його логічно-послідовне викладання.

У процесі підготовки посібника враховувалися навчальна програма, а також такий основний принцип: сприяти свідомому творчому засвоєнню теоретичних засад сучасної психології й формуванню стійкого інтересу до психологічних знань та вміння їх застосовувати у повсякденній практичній діяльності.

Посібник складається із двох частин. У першій подано лекції з курсу „Психологія”. Зокрема, розкрито основні категорії сучасної психології, проаналізовано розвиток та сучасний стан психологічної науки, проаналізовано психологічні засади діяльності й здібностей людини, питання психології особистості, закономірності пізнавальної діяльності, темперамент і характер, функції спілкування, розвиток особистості, емоційну сферу людини.

У другій частині подано тестові завдання з курсу „Психологія”. Виконання тестових завдань є самостійною роботою студентів і дозволяє перевірити ефективність опрацювання лекційного матеріалу та спеціальної літератури і засвоєння знань з психології. Тематика тестових завдань, їх зміст спрямовані на перевірку ефективності засвоєння знань.

Посібник містить короткий термінологічний словник, питання для актуалізації мисленнєвої діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]