Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология косп лек нов.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
912.9 Кб
Скачать

2. Основні галузі сучасної психології

Виходячи з матеріалістичного уявлення про психіку, можна визначити, що психологія наука про факти, механізми та закономірності психіки як образу дійсності, що склався у мозкові, на основі й за допомогою якого здійснюється управління поведінкою та діяльністю, що мають у людини особистісний характер. Головний предмет психологічної науки – психіка в усіх її проявах. Основні завдання психології вивчення та пояснення психічних явищ.

Галузі психологічної науки. За напрямами досліджень є загальна, вікова, педагогічна, соціальна, порівняльна, інженерна, військова психологія.

За глобальністю проблем виділяється:

а) фундаментальна психологія;

б) прикладна психологія;

в) практична психологія.

Додамо сюди також ненаукове психологічне знання, роль якого в суспільстві досить істотна. Це:

г) популярна психологія;

д) парапсихологія;

є) навколопсихологічне знання (побутове).

Фундаментальна психологія розв’язує теоретичні проблеми психологічної науки і формує її понятійний апарат.

Загальна психологія є базовою для всіх галузей психологічної науки. Вона систематизує й узагальнює результати досліджень інших галузей, розробляє фундаментальні теоретичні проблеми психології, розкриває загальні закономірності, теоретичні принципи, формулює наукові поняття.

Прикладна психологія розглядає загальні психологічні проблеми людини як суб’єкта професійної діяльності (медична психологія, юридична психологія, психологія праці тощо), а також ті, що зумовлені фізіологічними чинниками (вік, стан здоров’я – психологія дошкільного віку, психологія студентського віку, сурдопсихологія, оліго-френопсихологія тощо), певним соціальним статусом (психологія керівної діяльності, психологія колективу, психологія натовпу та ін). Вона має безліч окремих галузей, які виникають на межі психології й інших наук (педагогіки, медицини, мистецтвознавства тощо).

Практична психологія вивчає психологічні проблеми окремої особистості з метою надання допомоги у їх розв’язанні.

На межі між науковим та ненауковим психологічним знанням стоїть популярна психологія, завданням якої є не проведення наукових досліджень і їх теоретичне опрацювання, адаптація наукового знання для широкого загалу.

Цікавою для багатьох є парапсихологія – це галузь знання психологічного типу, що розглядає факти, які офіційна наука не здатна ні пояснити з точки зору прийнятих теорій, ні остаточно відкинути – насамперед, через їх поширеність та очевидність. Так, телекінез – явище, зумовлене начебто здатністю окремих людей рухати предмети „силою думки”, описане багато разів, і безліч же разів робилися спроби розвінчати його як спритне шарлатанство. Всі чули про нібито існуючу у декого здатність до телепатії – вгадування думок іншої людини. Багато зараз говорять про спіритизм – здатність спілкуватися з душами померлих людей. Близько до нього стоїть ясновидіння – здатність описувати події, в дійсності недоступні цій людині через віддаленість у часі чи просторі. Ще більш відомою є проскопія – здатність „зчитувати” приховану інформацію через посередництво „магічних” предметів типу кришталевої кулі чи багатьох різновидів карт. Проскопічні традиції типові для більшості народів і живуть багато століть, незважаючи на заборони з боку церкви, спростування вченими-матеріалістами та нездатність філософії й психології пояснити це явище.

Навколонаукове психологічне знання перебуває з науковою психологією в діалектичному взаємозв'язку. Воно породило психологічну науку, живиться її набутками. Його джерело – власний життєвий досвід людини, здійснений щодо неї виховний та освітній вплив, а також суспільний досвід, усна народна творчість, народні традиції. Так, Я. Л. Коломинський стверджував, що немає жодного психологічного явища, яке не було б відображене у фольклорі. Кожен з нас є носієм такого знання, воно слугує орієнтиром і регулятором усіх стосунків, в які ми вступаємо протягом життя. Разом з тим, слід пам’ятати, що серед побутової психологічної інформації трапляється як достовірна (об’єктивна ), так і недостовірна, що базується на суб’єктивному досвіді й відображає викривлене, корисливе ставлення до дійсності (наприклад, відоме російське прислів’я „У женщины волос долог, да ум короток”). Насправді ж, людина психологічно народжується не чоловіком і не жінкою, й лише соціальні та певні індивідуальні особливості, типові не лише для жінки, можуть зумовити її інтелектуальне відставання в окремих випадках. Об’єктивація належного нам побутового психологічного знання, його розширення за рахунок ознайомлення з надбаннями сучасної науки й розглядається нами як одне із суттєвих завдань курсу „Психологія і педагогіка”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]