Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология косп лек нов.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
912.9 Кб
Скачать

3. Інженерна психологія як прикладна галузь наукового психологічного знання, її предмет, завдання, методи

Інженерна психологія вивчає особливості діяльності оператора в автоматизованих системах управління, розподілу та узгодження функцій між людиною і машиною. Вона є важливою частиною ергономіки – науки, що розв’язує проблеми створення оптимальних для підвищення продуктивності праці умов виробництва. Предметом інженерної психології є вивчення закономірностей взаємодії людини з технікою з метою її використання в ефективному, надійному й безпечному режимі праці.

Зв’язок між людиною і технікою настільки тісний, що ще на початку створення інженерної психології почали говорити не про систему „людина – техніка”, а про єдину систему „людина – машина”(СЛМ).

У СЛМ функціонування техніки залежить від дій людини й, навпаки, дії людини залежать від ефективності функціонування машини. При цьому роль людини – основна. Проблема людино-машинної взаємодії визначає головну мету інженерної психології – підвищення ефективності та безпеки функціонування систем.

Основні завдання інженерної психології:

– аналіз функцій людини в СЛМ, вивчення структури і класифікація діяльності оператора (структура діяльності включає мету, мотиви, види операторської діяльності, режими праці);

– вивчення процесів переробки інформації;

– розроблення принципів обладнання робочого місця операторів;

– вивчення впливу психологічних факторів на ефективність СЛМ (психічний стан оператора, його працездатність, режим праці та відпочинку, сумісність та спрацьованість, розподіл функцій у групі операторів);

– розроблення принципів і методів професійної підготовки операторів у СЛМ (професійний відбір, навчання, тренування, формування груп операторів та керування ними);

– інженерно-психологічне проектування й оцінка СЛМ.

Методи інженерної психології. Використовуються методи психології, фізіології, гігієни та охорони праці, анатомії, соціології.

Серед психологічних методів, які використовуються в інженерній психології, розрізняють: власне інженерно-психологічні, психофізіологічні й персонологічні, математичні методи моделювання, методи психологічної підтримки, психоконсультування, психотерапії.

Інженерно-психологічні методи спрямовані на дослідження процесу професійної діяльності людини-оператора, при функціонуванні СЛМ, оцінювання діяльності людини, аналізу її помилок і факторів зовнішнього середовища.

Психофізіологічні й персонологічні методи дозволяють дослідити організацію психофізіологічних функцій людини-оператора у процесі діяльності, оцінювати та контролювати її функціональний стан, працездатність, надійність і ефективність діяльності, особливості прояву індивідуальності.

Математичні методи використовуються для формалізованого опису та побудови моделей діяльності оператора.

Методи моделювання включають методи предметно-математичного, знакового і математичного моделювання.

Методи психологічної підтримки й супровід ефективної, безпечної та надійної діяльності людини в системах „людина – техніка” включають методи: психологічної саморегуляції та самовідновлення людини, психоконсультативної бесіди, індивідуальної й групової тренінгової та психотерапевтичної роботи з персоналом систем „людина – техніка”, музикотерапії, рухової терапії тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]