Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Залізобетонні плити покриття

Розміром: а – 1,5 х 6м; б – 1,5 х 6м з квадратним отвором; в - 3 х 6м; г – 3 х 6м з отвором.

Розроблено полегшену керамзитобетонну безреберну плиту для покриттів тваринницьких та птахівницьких будівель розмірами 6000х1500 мм з збільшеною до 40 мм товщиною полиці і без поперечних ребер по всій її площині, крім ребер по її торцям.

В приміщеннях з неагресивним середовищем можуть застосовуватись залізобетонні мілкорозмірні плити розміром 3000х500 мм. Вони мають тільки поздовжні ребра висотою 140 мм.

Плити до несучих конструкцій перекриттів і покриттів кріплять зварюванням закладних деталей передбачених по кінцям поздовжніх ребер плит і в відповідних місцях залізобетонних несучих конструкцій покриттів при їх виготовленні. Плити приварюють до несучих конструкцій в трьох місцях.

Після укладки плит зазори між ними зароблюють цементним розчином. При неутеплених покриттях рулонний водоізоляційний килим наклеюють безпосередньо по збірним залізобетонним плитам з попереднім вирівнюванням поверхні настилу цементним розчином.

При утеплених покриттях поверхню настилу з залізобетонних плит покривають пароізоляційним шаром гарячого бітуму, потім укладають утеплювач, а по ньому – вирівнюючий цементний або асфальтовий шар товщиною 20-25 мм , який служить основою для рулонного килиму.

Невентильоввані суміщені покриття з збірним залізобетонним настилом не завжди відповідають умовам експлуатації в тваринницьких приміщеннях, так як висока вологість в цих приміщеннях приводить до накопичення вологи в огородженнях і зволоженню шару утеплювача.

Конструкція суміщеного вентильованого покриття з рулонною покрівлею. Складається з несучого залізобетонного настилу, шару пароізоляції, плитного утеплювача з розсуванням верхнього шару плит для утворення каналів, стяжки та рулонної покрівлі.

1 – рулонний килим; 2 – стяжка; 3 – плитний утеплювач; 4 - пароізоляція; 5 залізобетонна плита; 6 - вентиляційний канал; 7 - дротяна скрутка; 8 - ввід повітря; 9 - металева сітка; 10 – кобилка з дошок через 700мм; 11 – стояки з брусків; 12 – обшивка з дошок; 13 - покрівельна сталь.

При утеплювачі з фібролітових плит шириною 500 і товщиною 75 мм, ширина каналів 75 мм. Їх перекривають по всій довжині дротяними сітками діаметром 2 мм з вічками 10х10 мм. Після цього роблять цементно-піщану-стяжку, на яку наклеюють руберойд. Канали направлені перпендикулярно повздовжнім стінам будівлі. Повітря вводиться через отвори в карнизі, а виводяться через суцільний, витяжний канал-щілину, що йде вздовж гребеня.

Більш надійними покриттями в тваринницьких будівлях є суміщені вентильовані покриття з залізобетонним настилом по якому укладають утеплювач, і покрівлею з азбестоцементних хвилястих листів.

Конструкція суміщеного вентильованого покриття складається з несучого залізобетонного настилу, шару пароізоляції, утеплювача, дерев’яних реєк, до яких кріпляться лати під азбестоцементні хвилясті листи уніфікованого профілю. Навантаження від покрівлі передається безпосередньо на залізобетонний настил, завдяки цьому в суміщеному покритті можна використовувати ефективні утеплювачі. Утеплювач провітрюється через отвори в карнизній частині покриття, витяжку в гребені або за рахунок нещільності спряжень окремих хвилястих азбестоцементних листів.

Для улаштування суміщених вентильованих покриттів тваринницьких будівель більш індустріальними є комплексні панелі.

1 – азбестоцементні хвилясті листи;

2 – лати;

3 – плитний утеплювач.

Вони представляють собою просторовий елемент довжиною 600, шириною 1500 і висотою 330 мм. Панель складається з двох залізобетонних поздовжніх несучих решітчатих ребер, монолітно з’єднаних з нижньою плитою і верхніми ребрами, які є основою для лат під азбестоцементну покрівлю. Нижня плита товщиною 30мм підтримує утеплювач.

Для улаштування утеплених покриттів тваринницьких і птахівницьких будівель в поєднанні з металевими і дерев’яними несучими конструкціями покриття застосовують полегшені азбестоцементні вентильовані плити на дерев’яному каркасі.

АКД - 3 АКД - 62

1 – поздовжнє ребро каркасу; 2 – утеплювач; 3 – азбестоцементна підшивка

Плита розмірами 2980х1490 складається з дерев’яного каркасу з односторонньою нижньою обшивкою з плоских азбестоцементних листів і утеплюючого шару з мінераловатних плит. Між обшивкою і утеплювачем передбачено пароізоляція з поліетиленової плівки або руберойду.

Каркас виконують з дошок, з’єднаних між собою в четверть шурупами або за допомогою прямого наскрізного шипа на казеїнново-цементному розчині або водостійкому фенолформальдегідному клеї КБ-3. Товщину шару утеплювача з мінераловатних плит приймають 60...130 мм в залежності від кліматичного району будівництва і температуро-вологостних умов приміщення.

Плити до несучих конструкцій кріплять за допомогою сталевих петель, які після монтажу загинають в середину плит. Поздовжні і поперечні стики між плитами, після укладки і закріплення зароблюють пороізоловим шнуром і мінеральною повстю.

Плити запроектовані під покрівлі з азбестоцементних хвилястих листів уніфікованою профілюю (УВ -7,5), які укладають після монтажу панелей і кріплять до поздовжніх брусків дерев'яного каркасу панелей.

Як варіант, виготовляються плити, в яких нижній азбестоцементний лист замінили обшивкою з водостійкої фанери.

Застосовуються полегшені плити покриття розмірами 2980х1490 мм конструкції, подібної вище описаної, але з азбестоцементним каркасом замісить дерев'яного.

Плита ПАВ

1 – швелер з азбестоцементу;

2 – утеплювач;

3 – азбестоцементна підшивка.

Конструкція плити більш довговічна і вимагає менше дефіцитних сортаментів пиломатеріалів.

Одним з шляхів подальшого вдосконалення полегшених азбестоцементних плит є перехід на конструкції плит довжиною 6м.

Перспективні для утеплених покриттів і підвісних стель виробничих сільськогосподарських будівель такі полімерні матеріали, як пінополістирол, поропласт, що використовуються в якості утеплювачів в сполученні з іншими прогресивними будівельними матеріалами – обшивками з алюмінієвих сплавів, сталевим профільованим настилом, азбестоцементом. Переваги полімерних матеріалів в їх легкості, малій теплопровідності і водостійкості.

Для будівництва пташників, свинарників, корівників розроблені плити покриття на дерев’яному каркасі з нижньою обшивкою з алюмінієвого сплаву і утеплювача з пінополістиролу. Плити мають розмір 2980х1480мм і призначені для улаштування утеплених покриттів в будівлях з покрівлею з азбестоцементних хвилястих листів уніфікованого профілю з несучими клеєними дерев’яними і металевими конструкціями, розташованими з кроком 3м.

Для улаштування підвісних стель пташників застосовують легкі панелі розміром 2990х980мм з самозатухаючого пінопласту марки ПСБ – С товщиною 50мм. Плити пінопласту приклеюють до дерев’яних брусків панелей і склеюють між собою полівінілацетатною емульсією, знизу панелі обклеюють алюмінієвою фольгою товщиною 0,08мм по шару крафт – паперу. До нижнього поясу ферм панелі кріплять на крюках.

Оцинкований профільований настил по прогонах несучих металевих оцинкованих ферм з утеплювачем з пінопласту застосовують в покриттях будівель свинарників.

Для одноповерхових виробничих і складських будівель, в яких з умов експлуатації потрібні значні вільні площі, все частіше застосовують різні просторові конструкції покриттів в вигляді панелей-оболонок.

На виготовлення цих конструкцій витрачається на 15...40% менше матеріалів, ніж на плоскі залізобетонні, вони менш трудомісткі при монтажі, і мають високі техніко-економічні показники.

Накопичено досвід проектування і будівництва тваринницьких будівель з застосуванням просторових конструкцій покриття. Розроблена конструкція залізобетонної попередньо-напруженої тонкостінної панелі-оболонки розмірами в плані 3х18м. Застосовуються двошарові склепіння-оболонки з залізобетону розміром секції 18х18м, що зводяться за допомогою пневмоопалубки. Ребра розміром 150х390мм розташовані з кроком 3м при товщині плити 28мм. Розроблені залізобетонні склепінні панелі КЖС, розмірами 3х12; 3х18 і 3х24м. Вони представляють собою тонкостінну попередньо-напружену склепіння-оболонку з двома ребрами-діафрагмами сегментного обрису.

Покриття із залізобетонних панелей оболонок

а – будівля з покриттям в вигляді гіперболічної оболонки; б – гіперболічна панель – оболонка;

в – будівля з двохшарнірними склепіннями-оболонками; г – будівля з покриттям із панелей -

оболонок КЖС;

1 – панель оболонка; 2 – пароізоляція; 3 – утеплювач; 4 – вирівнюючі стяжка; 5 - покрівля безрулонна;

Вузли з’єднання конструкцій по залізобетонних, металевих та дерев’яних несучих конструкціях