Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Деталі стін з двохшарових панелей

а – улаштування цоколю; б – кріплення панелей до колон; в – варіант

вертикального шва.

1 – фундаментна балка; 2 – мастика УМС – 50; 3 - стінова панель;

4 - цементний розчин марки 100 з гідрофобними добавками; 5 - закладна

деталь; 6 – пружні прокладки; 7 – стальний хомут; 8 - болтове кріплення;

9 – цементний розчин марки 100;

а – влаштування карнизу в будівлях з рулонною покрівлею;

б – влаштування карнизу в будівлях з покрівлею із

азбестоцементних хвилястих листів;

в – спряження панелей з колонами;

1 - рядова панель; 2 – панель – перемичка; 3 - карнизна

панель; 4 – гідроізоляційний килим; 5 – цементна стяжка

по сітці; 6 – утеплювач; 7 – пароізоляція;

8 – залізобетонна плита; 9 – залізобетонна балка;

10 – вентиляційний канал; 11 – цегляна кладка;

12 – азбестоцементні хвилясті листи; 13 – брусок;

14 – колона; 15 – хомут 60х6; 16 – закладна деталь рядової

панелі.

Питання для самоперевірки

  1. Дати класифікацію стін за характером роботи, матеріалом, способами зведення.

  2. Назвати правила кладки стін з цегли.

  3. Які види полегшеної цегляної кладки застосовують в зведенні сільськогосподарських виробничих будівель?

  4. Охарактеризуйте і накресліть конструкції одношарових і двошарових стінових панелей для сільськогосподарських будівель.

Література: Л. 12 ст. 38 – 43, ст. 140 – 147.

Тема 2.4 Стіни Лекція 2 Питання 1

  1. Стіни із великих панелей (тришарові панелі). Горизонтальні і вертикальні стики.

2. Стіни із панелей полегшеної конструкції. Конструкції основних вузлів.

3. Техніко-економічні показники стін.

При зведені сільськогосподарських будівель доцільно застосовувати тришарові стінові панелі на гнучких в’язях з утеплювачем з пінополістиролу або напівжорстких мінераловатних плит на синтетичних в’яжучих. Панель складається з внутрішнього і зовнішнього залізобетонних шарів товщиною 100 і 50 мм. відповідно, між якими розташовано утеплювач. Товщина утеплювача приймається 50, 75 або 100 мм. Товщина панелей відповідно 200, 225 і 250 мм.

Тришаровій панелі на гнучких в’язях розроблені горизонтальної розрізки, підвищеної заводської готовності і цокольні, номенклатура яких аналогічна номенклатурі двошарових легкобетонних панелей.

Кріплення панелей до колон каркасу або стояків піврам здійснюється за допомогою спеціальних з’єднуючих виробів без застосування зварювання аналогічно кріпленню двошарових панелей.

Товщина вертикальних і горизонтальних швів прийнята 20 мм. для залізобетонних шарів і 40 мм. для шару утеплювача. Товщина горизонтального шва фіксується прокладками з азбестоцементних плит розмірами 200х100 мм., що ставляться біля опорних зон несучого (внутрішнього) шару.

1- колона каркасу; 2 – мастика УМС – 50;

3 – щільний цементний розчин марки 100; 4 – еластична

герметизуюча прокладка; 5 – мінераловатний утеплювач.

Шви рекомендується заповнювати щільним цементним розчином з внутрішнього боку, еластичною герметизуючою прокладкою зовні, мінераловатним утеплювачем в середині і розшити поверхню швів мастикою УМС-50.

Розроблені також тришарові панелі з утеплювачем з пінополістиролу висотою 3,4 м., довжиною 6 і 3 м. на жорстких в’язях у вигляді плоских каркасів, завдяки яким горизонтальні навантаження сприймають як внутрішній так і зовнішній шари. Це дозволило зменшити товщину внутрішнього шару до 50 мм. замість 100 мм. Панелі ставлять в стінах без фундаментних балок на обрізи фундаментів з заглибленням на 200...400 мм. В нижній частині панелей, як і в цокольних тришарових, роблять залізобетонне тонке ребро що з’єднує зовнішній і внутрішній шари і захищає утеплювач від зволоження. Під панелями роблять засипку з керамзиту товщиною 200мм. по всій довжині панельних стін.

Розглянуті тришарові панелі призначені для виробничих сільськогосподарських будівель з слабоагресивним і середньоагресивним середовищем при відносній вологості повітря до 85% при захисному внутрішньому шарі з важкого бетону і до75% при захисному шарі з легкого бетону.

Для стін сільськогосподарських будівель застосовують також панелі полегшеної конструкції на дерев’яному каркасі з азбестоцементними і другими обшивками і мінераловатним утеплювачем. Панелі призначені для стін сільськогосподарських будівель з відносною вологістю внутрішнього повітря до 75%.

Стіни з панелей на дерев’яному каркасі марки ПСАД можуть вирішуватись в двох варіантах: з горизонтальною або вертикальною розрізною висотою на поверх.

а – схема горизонтальної розрізки стіни з азбестоцементних панелей на дерев’яному каркасі;

б – те ж, вертикальної розрізки;

Координаційні розміри панелі горизонтальної розрізки 3х1,5; 3х0,9; 3х0,6м. Крім панелей з суцільними обшивками передбачені панелі з отворами для установки вентиляторів і інших цілей.

Панелі вертикальної розрізки мають ширину 1,5м. і висоту 2,4; 2,7 і 3м. Крім суцільних панелей для глухих ділянок стін застосовують також панелі з вбудованими віконними і дверними блоками.

Азбестоцементну і фанерну обшивку кріплять до каркасу оцинкованими шурупами. Між внутрішньою обшивкою і утеплювачем передбачено пароізоляційний шар з поліетиленової плівки товщиною 0,2 мм. або з руберойду. З боку приміщення обшивку кріплять безпосередньо до дерев’яного каркасу, а з зовнішнього боку – через бруски, що прибиваються до вертикальних дощок каркасу, це утворює вентильований повітряний прошарок. Товщину утеплювача з мінераловатних плит приймають 60...180мм. в залежності від розрахункового температуро-вологісного режиму в середині приміщення і кліматичних умов.

Стінові панелі з дерев’яним каркасом ставлять на залізобетонні утеплені цокольні панелі. Низ стінових панелей розташовують на 300мм. вище рівня чистої підлоги.

1 – азбестоцементна панель на дерев’яному каркасі;

2 - цокольна панель;

3 - пороізол;

4 – мінераловатний утеплювач;

5 – герметизуюча мастика;

Під панелі вертикальної розрізки з дверним блоком роблять монолітні бетонні або бутобетонні фундаменти

Стінові і цокольні панелі кріплять до закладних деталей колон при допомозі сталевих з’єднувальних елементів. При стрічковому заскленні панелі, розташовані над вікнами, ставлять на стальні опорні консолі.

Шви між панелями заповнюють мінераловатним утеплювачем, герметизуючими пружними прокладками і мастикою „Бутепрол -2м”. Матеріали, що заповнюють шви, повинні розташовуватись в межах ребра панелі, щоб вентиляційні продухи залишалися відкритими. Товщину горизонтального шва фіксують дерев’яними прокладками, які ставляться біля опорних зон панелі. На фасадах шви між панелями перекривають нащільниками з азбестоцементних листів, оцинкованої сталі або з дошок, кріплять їх шурупами з шайбою.

а – горизонтальний шов між стіновими панелями;

б – те ж, вертикальний шов;

1 – мінераловатний утеплювач;

2 – пороізол;

3 – герметизуюча мастика;

4 – колона;

5 – нащільник з азбестоцементу.

Для тваринницьких і птахівницьких будівель з відносною вологістю повітря не більше 75% розроблені стінові панелі з каркасом із азбестоцементних екструзійних швелерів і обшивками з плоских азбестоцементних листів. Панелі передбачені з горизонтальною і вертикальною розрізкою стін і мають такі ж габаритні розміри, як і панелі на дерев’яному каркасі.

Розроблені і застосовуються різні варіанти стінових панелей на дерев’яному каркасі довжиною 6м. Каркас таких панелей виконують з дерев’яних брусків цільного перерізу або у вигляді клеєфанерних балок. Конструкція полегшених панелей довжиною 6м аналогічна конструкції цих же панелей довжиною 3м.

Розроблена конструкція стінової панелі на дерев’яному каркасі ПСАВД з внутрішньою обшивкою з плоского азбестоцементного листа, зовнішня обшивка з хвилястих листів УВ-6-с виконується при монтажі. Панелі мають довжину 3 і 6м.

Каркас панелі відрізняється від типової марки ПСАД наявністю повздовжніх брусків, які цвяхами кріпляться до повздовжніх і поперечних ребер панелі і являються елементами жорсткості каркасу.

В останній час використовують новий тип азбестоцементних виробів, що виготовляються в заводських умовах – екструзійні панелі.

Номенклатура таких панелей включає основні типорозміри виробів довжиною 3 і 6 м при ширині 0,3 і 0,6 м і товщині 120,140,160 і 180 мм, а також вироби меншої довжини і ширини. Панелі товщиною 120мм мають один ряд, решта – два ряди пустот, які заповнюються утеплювачем з напівжорстких мінераловатних плит.

а – закритий стик екструзивних панелей;

б – відкритий стик екструзивних панелей;

1 – мінераловатний утеплювач;

2 - пороізол;

3 – герметизуюча мастика;

4 - екструзивна панель;

5 – металевий нащільник

Стіни з екструзійних панелей можуть виконуватись з горизонтальною або вертикальною розрізкою. Спряження панелей між собою розроблено в вигляді закритого і відкритого стиків. При закритому стику гребінь однієї панелі входить в паз другої, а в паз гребня для герметизації вкладають пружну прокладку з герніту чи пороізолу.

В місці улаштування відкритого стику утворюється відкрита з зовнішнього боку порожнина яку заповнюють пружною прокладкою з герніту або пороізолу, а решта утеплюється ефективним теплоізоляційним матеріалом.

До числа полегшених стінових панелей відносяться і панелі „ сендвіч” які утворюються шляхом спучування в порожнині панелі пінопласту. Останній клеєм КБ-3 або каучуковим щільно склеюється з азбестоцементними або металевими профільованими листами обшивки. В якості утеплювача можуть застосовуватись пінополіурітан, утеплювачі на фенольних в`яжучих і інші легкоспучувані матеріали, товщина таких панелей приймається – 80... 170мм.

Розріз панелі типу “сендвіч” з обшивкою плоскими азбестоцементними листами

1 – плоскі азбестоцементні листи;

2 - обшивка з дощок торця панелі;

3 – брусок;

4 – пінополістирол;

.