Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки

1.Перерахуйте елементи дерев’яного каркасу.

2.Назовіть зону застосування дерев’яних клеєних конструкцій, переваги і недоліки їх.

3.Назовіть елементи змішаного каркасу.

4.Охарактеризуйте влаштування каркасів із дерев’яних елементів.

Література: Л12 ст.53-55; ст..121-125 Л16 ст.211-213.

Тема 2.4 Стіни.

Лекція 1

Питання

1.Стіни із цегли, їх види і конструктивні вирішення.

2.Стіни із великих панелей (одношарові і двошарові панелі). Горизонтальні і вертикальні стики.

В сільськогосподарському будівництві для зведення стін з дрібних елементів застосовують переважно керамічну цеглу.

Кладку виконують на важкому або легкому вапняному, цементному або складному розчині.

Товщину зовнішніх суцільних цегляних стін приймають 1,5 цеглини і більше, кратну половині цеглини, в залежності від навантажень на стіни, кліматичних умов та призначення будівлі. Внутрішні стіни роблять товщиною не менше 250мм.

Монолітність кладки і необхідна міцність і стійкість забезпечується правильною перев’язкою швів, при цьому товщина горизонтальних швів повинна бути не більше 12мм, а вертикальних 10мм.

При зведенні цегляних стін сільськогосподарських будівель застосовують дві системи кладки або перев’язки: ланцюгову і ложкову (шестирядну). Виконуючи ланцюгову кладку в одному горизонтальному ряду цеглу укладають ложком, а в наступному ряду – поперечником, причому вертикальні осі ложків та поперечників розташовуються на одній прямій, ця кладка трудомістка і складна.

При ложковій перев’язці, яку називають шестирядною, стіна складається з кількох паралельно розташованих стінок товщиною в пів цеглини.

а – ланцюгова кладка стіни в 1,5 цеглини;

б – багаторядна кладка стіни в 2 цеглини;

1- поперечиковий ряд; 2 – ложковий ряд

Вертикальні шви в кожній стіні перев’язуються в усіх рядах, при цьому між собою стінки перев’язуються тичковими рядами через кожні 5 рядів. Шестирядна кладка майже не викликає послаблення стіни, виконання робіт при такій кладці простіше ніж при ланцюговій, що забезпечує підвищення продуктивності праці мулярів.

В суцільних стінах малоповерхових сільськогосподарських будівель міцність цегляної кладки використовується тільки на 20...30%, тому для зменшення витрат цегли, зменшення маси стіни і збільшення опору теплопередачі частину кладки стін інколи замінюють менш теплопровідним матеріалом, ніж цегла, засипками або вкладишами. Є кілька видів полегшених або ефективних кладок.

В конструкції полегшеної кладки системи Попова - Орлянкина дві паралельні стіни товщиною в півцеглини через кожні 3...5 рядів по висоті стіни зв’язують одним двома горизонтальними рядами суцільної кладки.

Полегшені цегляні стіни

а, б – з заповнювачем із легкого бетону; в – з термовкладишами;

1 – легкий бетон; 2 - термовкладиш;

Порожнини у вигляді горизонтальних каналів заповнюють малютеплопровілдним сипучим матеріалом, частіш за все шлаком. Кладка стін з горизонтальними діафрагмами – проста, а засипка, поділена горизонтальними діафрагмами на шари не великої висоти, практично не просідає.

Другим видом полегшеної кладки цегляних стін є колодязна кладка яка складається з двох паралельних стінок товщиною впівцеглини кожна, зв’язаних між собою поперечними вертикальними стінками - діафрагмами

1 – легкий бетон; 2 – вертикальна цегляна діафрагма.

Відстані між поперечними діафрагмами приймаються кратними розміру цеглини з урахуванням товщини швів – 530... 1050мм. По висоті стінки діафрагми йдуть безперервно, але перев’язка їх з поздовжніми виконується через один ряд цегли. Поперечні стінки, що обмежують прорізи для дверей та воріт, роблять товщиною 380...640мм, зовнішні стінки кутових колодязів зовнішніх стін – товщиною в 1 цеглину.

Для заповнення пустот крім шлаків можуть застосовуватись зола, пемза, сухий прожарений пісок, шлакобетон та легкі бетонні вкладиші – термовкладиші. Можливе застосування керамзиту або аглопорита, допускається використовувати саманні блоки з підвищенням вмістом волокнистих заповнювачів.

Незв’язані засипки необхідно через кожні 400-500мм по висоті стіни проливати розчином, який утворює діафрагмами товщиною 10-15 мм, що запобігають просіданню засипок. Для улаштування цоколю, карнизів і частин стін біля димових каналів виконують суцільну кладку.

Стіни з засипкою можуть застосовуватись при зведенні будівель різного призначення висотою не більше двох поверхів, за виключенням будівель з приміщеннями з підвищеною вологістю більше 75% ( свинарники, корівники, молочні, кормозаготівельні для тварин). Не допускається застосування таких стін для приміщень з динамічними навантаженнями, які можуть викликати велике просідання засипки. Довжина таких стін не повинна перевищувати 7...9м,

В сільському будівництві застосовують також полегшену кладку з повітряними прошарком або розширеним вертикальним швом шириною 50мм.