Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Залізобетонні колони

  1. – колона крайнього ряду 2 – колона середнього ряду

В процесі виготовлення в колонах замонолічуються закладні деталі, число, форма і розташування яких визначається призначенням колон. В верхній частині колон передбачають сталеві пластини або швелери, на які укладають балки та прогони. В крайніх колонах, крім того, передбачають деталі з полосової сталі для кріплення елементів стін.

Типові залізобетонні балки для скатних покриттів виготовляють для прольотів 6; 7,5 і 9м суцільного таврового перерізу, з товщиною ребра 90мм. яке потовщено біля опор. Балки укладаються з похилами 1:4

Балки для скатних покриттів

1– односкатна балка прольотом 6м; 2 – односкатна балка прольотом 7,5м; 3 – односкатна балка прольотом 9м.

Для зменшення висоти будівлі, а відповідно, висоти стін балки біля опор мають підрізку. Причому висота опорних частин балок прольотами 6і 7,5м над середньою колоною однакова і дорівнює 450мм, що значно спрощує вузол спряження.

В окремих випадках при проектуванні будівель з покриттями під рулонну покрівлю, а також для будівель з горищами застосовують залізобетоні балки і прогони прольотами в і а 7,5 м.

Балки горищних перекриттів

1,2 – балки горищних перекриттів прольотом 6м; 2,3 – балки горищних перекриттів прольотом 7,5м.

Для каркасів трьохпрольотних сільськогосподарських виробничих будівель шириною 21м., пропонується конструкція ригеля в вигляді двох одно прольотних консольних балок довжиною по 10,5м.

Консольна балка має тавровий переріз з шириною полиці 200мм, товщиною ребра 90мм і висотою на опорах 700мм. Подібні консольні балки розроблені і довжиною 13,5м, для будівель шириною 27м.

Безроскісні трикутні ферми прольотом 6м та 9м мають похил верхнього поясу 1:4, нижній пояс – прямолінійний. Висота опорної частини цих ферм 450мм.

1 – трикутна безрозкісна ферма прольотом 6 м; 2 – трикутна безрозкісна ферма прольотом 9м.

Пропонуються також для використання балки і ферми з легкого бетону які мають такіж розміри, що і вищерозглянуті. Заміна важкого бетону легким знижує масу конструкцій на 20... 25%, а витрати сталі в середньому на 10%.

Для покриттів однопрольотних будівель призначенні попередньонапружені безрозкісні трикутні ферми прольотами 12;18 м.

Всі елементи ферм мають прямокутні перерізи. Попередньонапружина арматура розташована в нижньому поясі.

При монтажі каркасів опорні сталеві планки балок, ферм зварюють зі сталевими закладними пластинами або швелерами, передбаченими в оголовках колон. Висота опор балки прольотом 9м прийнята 700мм над крайнім рядом колон і 1000 мм – над середнім. Це слід вважати недоліком даної конструкції, так як в трьохпрольотних будівлях на середніх рядах колон доводиться робити опорні столики для ферм, висота опорних частин яких прийнята – 450мм.

В місцях опирання балок чи ферм на несучі стіни укладають на розчинні бетонні подушки з такими ж закладними деталями, як і в колонах. Залізобетонні плити покриття кріплять до закладних деталей верхнього поясу балок чи ферм, до яких приварюють закладні деталі плит покриття, що встановленні по кінцях їх поздовжніх ребер. Для загальної стійкості покриття плити приварюють не менше ніж трьох точках (четверта не доступна для зварювальника).

Каркаси будівель з застосуванням односкатних балок і трикутних ферм