Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Конструктивні схеми панелей

а – двохшарові; б – трьохшарова на гнучких в’язях;

в – трьохшарові з жорсткими в’язями;

1 – захисний шар з бетону марки М200;

2 – розчин марки 100;

3 – легкий бетон марки М50;

4 – залізобетонна несуча плита;

5 – зовнішній бетонний шар;

6 – утеплювач;

При підрахунку числа шарів стінової панелі зовнішній і внутрішній фактурні шари не враховуються.

Одношарові стінові панелі прості по конструктивному рішенню, високотехнологічні і не трудомісткі в виготовленні. Вони задовільняють вимогам теплозахисту і міцності, застосування їх доцільне для самонесучих та несучих стін сільськогосподарських будівель.

Матеріалами для виготовлення служать легкі бетони – керамзитобетон, перлітобетон або аглопоритобетон та ніздрюваті автоклавні бетони.

Довжина рядових панелей приймається 6м, простіночних – 3і 1,5 м, висота панелей 0,9; 1,2; 1,5 і 1,8м. Горизонтальні шви між панелями виконуються товщиною 15мм,а вертикальні 20мм. Товщина панелей з легких бетонів 160; 200, 240 і 300мм, а з ніздрюватих бетонів –200, 240 і 300мм. Панелі мають з внутрішнього і зовнішнього боків фактурні шари з цементно-піщаного розчину товщиною 20мм.

Поверхні панелей, що експлуатуються в умовах підвищеної вологості, захищають лакофарбовими і гідрофобізуючими покриттями.

Керамзитобетонні і аглопоритобетонні панелі можуть застосовуватись в будівлях з відносною вологістю повітря до 75%, а панелі з ніздрюватих бетонів – до 60%. В тваринницьких будівлях застосування стінових панелей з ніздрюватих бетонів не рекомендується.

Одношарові панелі можуть виготовлятись з арболіту, який отримують з суміші цементу, органічних заповнювачів (подрібнені відходи деревини костриці льону, коноплі), хімічних добавок і води.

В номенклатуру арболітових панелей включені рядові панелі розмірами 6х1,2; 3х1,2 і 2,4х1,2м; простіночні – 1,2х1,2 і 0,6х1,2м; перемичкові 3х0,6м і добірні блоки 0,4х0,2м. З внутрішнього боку панелей роблять фактурний шар з цементно-піщаного розчину товщиною 20мм, з зовнішнього наносять гідрофобізуюче покриття. Товщина панелей – 200...300мм. Опираються панелі на цегляний або бетонний цоколь висотою 300-400мм.

Арболітові панелі застосовують в будівлях з відносною вологістю до 60%, при більшій вологості внутрішню поверхню захищають пароізоляційним шаром.

В будівництві сільськогосподарських будівель широко застосовують двошарові і трьохшарові стінові панелі вирішені в горизонтальній (стрічковій) розрізці і в вигляді панелей підвищеного ступінню заводської готовності на висоту поверху.

Двохшарові стінові панелі складаються з внутрішнього захисного шару з важного або легкого бетону товщиною 50мм, теплоізоляційного - конструктивного шару з легкого бетону і зовнішнього фактурного шару з цементно-піщаного розчину товщиною 20мм. В якості легкого бетону застосовують керамзитобетон, керамзитопінобетон, керамзитоперлітобетон, перлітобетон, аглопоритобетон, шунгизитобетон, шлакопемзобетон. Армують панелі об’ємними каркасами. Товщина панелей прийнята 200, 250, 300 і 400мм.

Координаційні розміри двошарових стінових панелей горизонтальної розрізки прийняті довжина – 6м, висота – 0,6; 0,9; 1,2 і 1,8м. Біля воріт та дверей можуть ставитись панелі висотою –3м.

Відомі також двошарові панелі з ніздрюватих бетонів автоклавного твердіння, призначені для стін тваринницьких будівель і пташників з середньо агресивним середовищем. З зовнішнього боку ці панелі захищають від атмосферних впливів захисно – оздоблювальним гідрофобним покриттям. Товщина таких панелей 200, 240, 300 і 350мм. Рядові панелі ставляться на залізобетонні коритоподібні цокольні панелі висотою 600мм, утеплені мінераловатними плитами.

Двошарові панелі підвищеної заводської готовності мають висоту 2,4; 2,7; 3і3, 3м і довжину 6м.

Номенклатурою передбачено два типи панелей: перший – з двома вмурованими віконними блоками розмірами 1,2 х 1,8м, другий з дверними та віконними блоками

а – схема розрізки поздовжньої стіни висотою до 3,3м;

б – те ж висотою 3,3 і 3,60м

1 – панель підвищеної заводської готовності;

2 - горизонтальна панель;

Віконні та дверні блоки встановлюються на заводі.

Панелі підвищеної заводської готовності можуть застосуватись самостійно і в сполученні з двошаровими рядовими і підкарнизними панелями горизонтальної розрізки висотою 0,6; 0,9; 1,2 м. Цокольна частина панелей повинна опиратись на фундаментні балки або стрічкові фундаменти.

а – кріплення панелей до колон каркасу; б – кріплення панелей до кроквяних конструкцій

1 – панель підвищеної заводської готовності; 2 – колона каркасу; 3 – закладна деталь панелі; 4 – щільний

цементний розчин марки100; 5 – з’єднувальний елемент; 6 - закладна деталь колони; 7 - закладна деталь

кроквяної конструкції; 8 – мастика УМС – 50; 9 – кроквяна конструкція

Широко застосовуються двошарові легкобетонні цокольні панелі, які дозволяють монтувати стіни без фундаментних балок. Нижні частини цих панелей (включаючи нижню грань) на висоту заглиблення в землю (300...350 мм) покривають гідроізоляційною обмазкою (бітумною - кукерсольною, цементно-полімерною і інші).

Цокольні панелі опирають на фундаментні башмаки, пальові фундаменти, бетонні стовпчики або консольні виступи в палях колонах. Під цокольними панелями з відмітки - 0,5 м. роблять подушку з непучинистих матеріалів: піску, шлаку, керамзиту і т.д. Застосування цокольних панелей допускається при відсутності ґрунтових вод на відмітці вище – 0,5 м. Висота цокольних панелей для горизонтальної розрізки 1,5-2,1 м., а для панелей підвищеної заводської готовності – 0,9 – 1,2 м. Розроблені цокольні панелі підвищеної заводської готовності висотою 3 і 3,3 м, з віконними та дверними блоками.

Шви стін з двошарових панелей звичайно заповнюють цементним розчином, а в будівлях з підвищеною вологістю рекомендується застосування синтетичних прокладок (пороізол, герніт і інші), а також герметизуючи мастик (УМ-40, УМС-50 і інші). Товщина горизонтальних і вертикальних швів приймається 20 мм.

Двошарові панелі призначені для стін тваринницьких будівель і пташників з слабо - і середньоагресивним середовищем з відносною вологістю повітря до 85%, крім панелей ніздрюватих бетонів, керамзитобетону, на перлітовому піску, перлітобетону і керамзитобетону, які застосовуються в будівлях з вологістю не більше 75%.