Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика Лекции ЭК 1курс.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
12.32 Mб
Скачать

Створення художніх заголовків

Для створення художніх графічних написів, наприклад заголовків текстовий процесор Microsoft Word 2000 має спеціальний засіб Word Art. Доступ до нього здійснюється через спеціальну панель інструментів Word Art (Вигляд > Панелі інструментів > WordArt).

Введення тексту графічного заголовка

Створення графічних заголовків вимагає практичних навиків художнього дизайну. Навчитися працювати з програмними засобами набагато простіше, ніж набути практичних навичок в такій специфічній області, як дизайн, користувачі, що тому починають, керуються наступним підходом:

• спочатку створюється будь-який художній об'єкт (без яких-небудь претензій до якості дизайну) — назвемо його базовим;

• потім базовий об'єкт редагують засобами програми (за відсутності художніх навиків прийнятні результати досягаються в результаті перебору великої кількості варіантів).

Перш ніж приступати до роботи, слід відкрити панель WordArt. Подальша робота проводиться за допомогою елементів управління цієї панелі. Текст майбутнього заголовка можна ввести двома різними способами: виділити будь-який фрагмент тексту в документі і використати його як заготівки або ввести текст уручну. І в тому і в іншому випадку треба використовувати кнопку Додати об'єкт WordArt. Якщо якийсь текст в документі був заздалегідь виділений, він буде переданий програмному засобу WordArt, а якщо текст виділений не був, буде надана можливість ввести його уручну.

Після клацання на кнопці Додати об'єкт WordArt відкривається діалогове вікно Колекція WordArt з палітрою стилів оформлення. На першому етапі можна прийняти будь-який стиль і створити базовий заголовок. Далі його можна змінити за допомогою редагування.

Вибраний стиль затверджується клацанням на кнопці ОК, після чого відкривається діалогове вікно Зміна тексту WordArt. В цьому вікні можна ввести текст заголовка, відредагувати його, задати гарнітуру, розмір і зображення шрифту. Вибрані параметри затверджуються клацанням на кнопці ОК, і об'єкт вставляється в документ.

Управління заголовком у складі документа

Перш ніж приступати до редагування оформлення заголовка слід визначити його положення в документі. Про те, як об'єкти взаємодіють з текстом, елементами сторінки і іншими об'єктами, розказано вище. Засоби управління можна знайти в діалоговому вікні Формат об'єкту WordArt, яке відкривають або за допомогою однойменної команди контекстного меню, або за допомогою однойменної командної кнопки на панелі інструментів WordArt.

Перш за все задаються параметри взаємодії об'єкту з текстом (параметри обтікання). Потім задається місцеположення об'єкту щодо сторінки або тексту. Далі настроюється розмір об'єкту. Об'єкти WordArt відрізняються від інших об'єктів Word тим, що їх розміром можна управляти не тільки напряму, але і зміною розміру шрифту, використаного при підготовці напису. Для об'єктів WordArt цей прийом управління розміром більш переважний.

Редагування об'єкту WordArt у складі документа

Коли встановлено положення графічного заголовка в документі, можна приступати до його візуального редагування шляхом настройки спеціальних властивостей. Інструменти, необхідні для цього, представлені на панелі інструментів WordArt. Вони дозволяють:

• змінити текст заголовка (кнопка Змінити текст);

• змінити стиль оформлення (кнопка Колекція WordArt);

• змінити форму заголовка (кнопка Форма WordArt);

• повернути зображення на довільний кут (Вільне обертання);

• змінити параметри кольору, властивості ліній і характер взаємодії з навколишнім текстом (кнопка Положення);

• задати рівну висоту всіх символів в заголовку — таке шрифтове оформлення тексту називається капітеллю (кнопка Вирівняти букви WordArt по висоті):

• розташувати текст по вертикалі (кнопка Вертикальний текст WordArt);

• задати горизонтальне положення заголовка щодо сторінки (кнопка Вирівняти об'єкт WordArt);

• змінити відстані між символами без зміни глобальних розмірів об'єкту (кнопка Міжсимвольний інтервал WordArt).

При редагуванні властивостей об'єкту WordArt слід особливо уважно підійти до вибору параметрів кольору. Якщо передбачається друк документа на чорно-білому принтері, слід спеціально перевірити, як виглядає ухвалені рішення на папері. Після закінчення настройок слід ще раз перевірити, чи не змінилися настройки положення об'єкту щодо сторінки, тексту і інших об'єктів. У разі потреби треба подкорректировать розмір об'єкту і параметри його вирівнювання і обтікання.