Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички УМпс / УМпс 2011 2-3 модуль / 22.06 М ІІІ Практ А.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
367.1 Кб
Скачать

Література до теми

1-10

Практичне заняття 21

ТЕМА 10. Науковий стиль і його засоби у професійному спілкуванні

Мета заняття: забезпечити засвоєння студентами наукового стилю, ділової та фахової лексики для застосування у майбутній професійній діяльності.

План заняття

1. Оформлювання результатів наукової діяльності.

2. План, тези, конспект як важливий засіб організації розумової праці.

3. Анотування і реферування наукових текстів.

4. Основні правила бібліографічного опису джерел, оформлювання покликань.

5. Реферат як жанр академічного письма.

5.1. Складові реферату.

Обладнання: навчально-методичний посібник з дисципліни.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Спираючись на опрацьований самостійно матеріал, виконайте практичні завдання.

Завдання

1. Запишіть словосполучення українською мовою.

Принять во внимание; принять срочные меры к ...; принять ванну; быть в ответе за …; в семи шагах от …; поставить в известность; в соответствии с …; согласно уставу; прийти к выводу; около тысячи долларов, прийти по делу; при любых условиях; быть во главе; к крайнему сожалению; полный до краёв; на протяжении.

2. Скласти бібліографічний список за такими даними:

1. Журнал «Мовознавство» за 2003 р. містить статтю О.О. Тараненко на с. 30-35 у № 2-3 «Мовна ситуація і мовна політика в сучасній Україні»;

2. У цьому ж виданні вміщено статтю В.Д. Радчука «Мова в Україні: стан, функція, перспективи» на с. 39-45 у № 2-3 за 2002 рік.

3. І. Дзюба опублікував статтю «Сучасна мовна ситуація в Україні» у 2003 році на с. 64-66 (№ 5 журнал «Українська мова і література в школі»).

3. Перекладіть і запишіть речення, проставивши розділові знаки.

1. Противник ищущий ваши ошибки полезнее чем друг желающий их скрыть (Леонардо да Винчи). 2. Критикуя критикуй мнение а не его автора. 3. Отвергая предлагай предлагая действуй. 4. Интеллигентный человек называет кошку кошкой даже споткнувшись о неё. 5. Ставя на первое место людей вы никогда не совершите ошибки даже в вопросах делания денег (Майкл Маркс).

4. Поділіть стилістично марковані слова на групи: а) публіцистична лексика; б) наукова лексика; в) ділова лексика.

Контракт, животворящий, розпорядження, диверсифікація, норов, сторона, дистриб’ютор, уповноважений, тямущий, довідка, норматив, овид, комісія, видатний, огульний,наказ, довкілля, тара, осяйний, постановити, завод-постачальник, вельмишановний, інтеграл, невмирущий, вегетаріанець, дніпропетровці, ухвалити, деривація, трудитися, просвітник, сталінщина, управлінці, оповідачка, уповноважений, тарифікація, громадськість, директива, заходи, персона нон-ґрата, акредитація, функція, заслухати, авангард, рейдерство, інваріант, самодержавний, ратифікація, свавілля, життєдайний, рішення, рапорт, абсолютизм, нісенітниця, магічний, компенсація, формуляр.

5. Прочитайте. Визначте тему й ідею уривку. Складіть тези (стисло сформульовані положення, що розкривають суть всього тексту) прочитаного. Перекажіть текст.

Вода є основою всього живого. Приміром, наш організм складається з води на 70-80% від своєї маси. Якщо без їжі людина може прожити понад місяць, то без питва загине через кілька днів.

93,96% усіх запасів гідросфери становить солоний світовий океан. І лише трішки більше як 6% — прісна вода. Із них 4,12% — під землею. Води в надрах у 3500 разів більше, ніж у всіх річках світу! Саме тому підземні родовища вважаються стратегічно важливими джерелами води на планеті.

Основним критерієм питної води практично в усьому світі є лише її хімічний склад. Традиційні санітарно-гігієнічні аналізи дають змогу визначити наявність чи відсутність шкідливих для людини хімічних сполук. Із цього погляду вода вже досить вивчена, і тут важко сказати щось нове. Але вода — це набагато складніша субстанція, щось унікальне, що має енергію, інформаційну пам'ять та інші властивості, котрі важко розгадати.

Феномен інформаційних властивостей води поки що маловивчений. Одними з перших на нього звернули увагу японські фізики. Під час експерименту президент токійського університету Масару Емато заморозив краплини води та, роздивляючись їх під потужним мікроскопом, виявив: їхня молекулярна структура по-різному реагує на зовнішню інформацію. Приміром, якщо відтворювати класичну музику, кристали набувають правильної симетричної форми, а після «прослуховування» року — розташовуються в хаотичному порядку. Вода неоднаково реагує також на різноманітні слова, звуки й навіть думки. Відомі також випадки, коли піддослідні тварини гинули, випивши воду, котра певний час стояла в цілком герметичній посудині поруч із отрутою. Іншими словами, вода — це не просто речовина, а жива матерія, здатна «насичуватися» інформацією і потім «транслювати» її навколишньому світу. Від такої гіпотези просто голова йде обертом. Ось, виходить, чому хрест і молитва священика перетворюють звичайну воду на святу, передаючи їй позитивний заряд. Ось чому вода з підземних джерел, захищена від негативної інформації товщами порід, має унікальні корисні властивості, а водопровідна, постійно контактуючи з джерелами забруднень, близька за своєю структурою до «мертвої» води (За Д. Олеговим).

6. Виправте помилки слововживання. Правильні варіанти запишіть.

1. Слід відмітити, що в статті йдеться мова про цікаві історичні події. 2. Книжка кинулася мені в очі своєю строкатою обкладинкою. 3. Усі присутні в кінці кінців розсілися. 4. До особистого листка по обліку кадрів прикладається справка з місця роботи, виписка з протоколу зборів трудового колективу та характеристика. 5. Моє працевлаштування залишається під питанням. 6. Дякую всіх за те, що прийняли участь у сьогоднішньому міроприємстві. 7. У нього були великі види на майбутнє. 8. Страйкарі розбили намети в центрі міста. 9. Директор дав добро на заключення договору про оренду приміщення. 10. В економіці Швеції і Фінляндії лісова промисловість грає важливішу роль, порівняно з іншими європейськими державами.

Соседние файлы в папке УМпс 2011 2-3 модуль