Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички УМпс / УМпс 2011 2-3 модуль / 22.06 М ІІІ Практ А.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
367.1 Кб
Скачать

Література до теми

1-10

Практичне заняття 20

ТЕМА 10. Науковий стиль і його засоби у професійному спілкуванні

Мета заняття: забезпечити засвоєння студентами наукового стилю, ділової та фахової лексики для застосування у майбутній професійній діяльності.

Обладнання: навчально-методичний посібник з дисципліни.

План заняття

1. Становлення і розвиток наукового стилю української мови.

2. Особливості наукового тексту і професійного наукового викладу думки.

3. Мовні засоби наукового стилю.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Спираючись на опрацьований самостійно матеріал, виконайте практичні завдання.

Завдання

1. Перекладіть і запишіть текст українською мовою. Проставте в ньому, де потрібно, розділові знаки.

Малый бизнес не только начинает развиваться и завоевывать позиции в экономике но и превращается из придатка крупного бизнеса в его союзника становясь необходимым элементом развития крупного бизнеса и всей экономической системы.

Прежде всего изменилась парадигма развития экономики. Приоритет с количественных показателей определяющих значимость размера предприятия переходит к качественным показателям характеризующим сам продукт услугу новшество. В этих условиях жесткие структуры индустриальных гигантов оказываются в проигрыше по сравнению с гибкостью небольших фирм способных быстро реагировать на малейшие изменения конъюнктуры потребительского спроса удовлетворять вновь возникающие потребности и таким путем закреплять за собой определенные сегменты рынка и определенный круг клиентов.

2. Перепишіть речення ставлячи потрібні розділові знаки при прямій мові. Поясніть пунктуацію.

1. Котлер стверджував маркетинг є описовою наукою, яка займається вивченням того, як з’являються, стимулюються, здійснюються і розвиваються угоди. 2. Якщо виходити з визначення підприємництва, яке дав П. Друкер, підприємець завжди йде слідом за змінами, відповідає на них і використовує їх як шанс, то концепція підприємництва зводиться до готовності швидкої реакції на довколишні зміни. 3. Лідерство досі вважається однією з найобширніших проблем, найбільш незрозумілим феноменом на землі зазначає Брунс. Лідери – це мобілізатори, які активізують окремих осіб, даючи приклад поведінки іншим. 4. Роль конкуренції полягає в тому, щоб дисциплінувати учасників економічного життя заради забезпечення більш дешевої і якісної продукції. Ця порада американських авторів указує на те, щ конкуренція не була і не може бути самометою, а є засобом економічної діяльності підприємства для більшої результативності у проставленні мети. 5. Пам’ятаючи афоризм Лафонтена не варто бігти, слід іти в такт з часом, треба зрозуміти, що час, у який ми живемо, це час змін, час, коли економіка повинна вміло, компетентно і відповідально підготуватись до викликів майбутнього.

3. Перепишіть, вставляючи, де треба, потрібні букви. Поясніть пунктуаційні знаки у тексті. До якого стилю належить даний уривок

Основною грошовою одиницею ..няжої доби в Україні була гривн.., яку запровадив ..иївськиї князь ..олодимир ..еликий (980-1015 рр.). Мен..шими грошовими одиницями були: вевериця, векша, білка – найдрібніша староруська одиниця у вигляді монети. Назва бере початок від тих часів, коли шкурки були товаром-грош..м…

Екв..валентом векши було до 0,33 г срібла (одна гривн.. містила близ..ко 50 г срібла). Найстаршою українською “монетою” були хутра й однією з грошових одиниць – штемпельована куна. Згодом куна – срібна монета. В ХІ ст. куни рахували на гривні. Одна гривн.. – 25 кун.

На початку ХІІ ст. з грошового об..ігу ..иївської ..усі майже повністю зникла карбована монета. Але лічильна система кун про..снувала аж до початку карбуван..я монет в Русі (ХІV-ХV ст.). Куну замінила гривн…

Ногата (від араб. “нагд” – добра, добірна монета). Це одна з давньоруських назв арабської монети, яка з..явилася на початку Х ст. (вага – близько 3,41 г срібла ви..ої проби). На гривню йшло 20 ногат.

Проте вже в серед..ні Х ст. в Русі сф..рм..валася нова система грошово-вагових одиниць. Основною одиниц..ю була ліч..льна гривн.. вагою 51,19 г. Це була реальна срібна монета, яку використовували для оплати на т..рені України до ХІІ ст.

Соседние файлы в папке УМпс 2011 2-3 модуль