Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_ukrayinskoyi_kulturi_Den_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Передмова

Історія української культури – наукова дисципліна, яка займається дослідженням та описом української культури, її періодами розвитку.

Роль і значення історії української культури для формування гармонійної особистості, адаптованої в сучасному світі, висловлюється в офіційному друку як кредо сучасної української держави: «У слов’ян своя особлива історія». Без усвідомлення власного культурного коріння є неможливою подальша побудова української національної держави, влучення її самобутньої культури в світову культурну спільноту.

На сьогоднішній день історія української культури як галузі історичної науки вивчає пам’ятки матеріальної та духовної культури української нації, їх зв'язок з іншими культурами та самобутність, періодизацію розвитку, особливо у зв’язку з періодизацією історії України. Як навчальна дисципліна «Історія української культури» широко взаємодіє з іншими дисциплінами, базуючись на вивченій «Історії України», та забезпечує краще оволодіння такими курсами як «Соціологія», «Філософія (філософія, релігієзнавство, логіка)», «Філософія глобальних проблем сучасності», «Основи наукових досліджень».

Навчально-методичний посібник повинен допомогти студентам денної форми навчання отримати необхідну систему знань з названого курсу та оволодіти вмінням застосовувати одержані знання в безпосередній практичній діяльності; з’ясувати, що серед безпосередніх суб’єктів політичного процесу найголовнішим системоутворюючим елементом щодо всієї політичної системи є держава з її різноманітними структурами, функціями.

Мета дисципліни: надання знань про сутність культурних явищ та процесів на тлі соціально-політичного життя, що відбувалися у минулому й відбуваються в сучасній Україні, їх об’єктивну обумовленість, взаємозв’язки та взаємозалежності.

Завдання дисципліни:

  • забезпечити глибокі знання основних теоретичних питань історії української культури;

  • виявити основні закономірності етапів розвитку культури;

  • зазначити основні напрямки розвитку сучасної української культури, її головні проблеми;

  • ознайомитися з культурологічним тлом навколо України;

  • проаналізувати основні світові культурологічні проблеми та шляхи їх подолання.

Предмет дисципліни: сутність, закономірність розвитку української культури в історичній зумовленості цього процесу, діагностика та шляхи вивчення культурних проблем України і світу.

Оволодіння основами історії української культури допоможе студентам сформувати власні культурні пріоритети з усвідомленням національного коріння, за для більш якісної комунікації з представниками інших культур; встановлювати тісний зв'язок проблем культури з економічними, соціально-політичними проблемами нації, розуміти сутність державної політики щодо питань культури.

В результаті вивчення курсу студенти мають засвоїти основні поняття та сутність явищ історії української культури, набути знання про періодизацію та сучасний стан української культури на тлі світових тенденцій, усвідомлювати необхідність якісного державного регулювання культурного процесу в суспільстві.

В організації навчального процесу з дисципліни «Історія української культури» застосовується поточний та підсумковий контроль. Поточний контроль здійснюється за результатами роботи студентів на семінарських заняттях, при виконанні самостійної роботи, індивідуального науково-дослідного завдання. Підсумковий контроль проводиться у формі письмового іспиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]