Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
му коррозія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.54 Mб
Скачать

1.1 Теоретична частина

Важливими внутрішніми факторами, зумовлюючими швидкість та характер газової корозії при постійних зовнішніх факторах, являються:

а) хімічний склад;

б)структура;

в) деформація;

г) характер обробки поверхні.

Вплив хімічного складу. Вплив вмісту вуглецю на газову корозію вуглецевих сталей показаний на рис 1.1.

Рисунок 1.1 - Вплив вмісту вуглецю на швидкість окислення вуглецевих сталей при різних температурах

При температурах вище 800°С із збільшенням вмісту вуглецю швидкість окислення не змінюється. Це обумовлено більш інтенсивним утворенням окису вуглецю, що приводить до гальмування окислення заліза та посиленню утворення в окалині газових пузирів.

71

  1. Випробувані на твердість деталі укладати на спеціальні призми. Робити цю роботу обережно, пам'ятаючи, що на пресі Бринеля деталі випробують під великим навантаженням.

  2. При загартуванні деталей стисненим повітрям працювати в захисних окулярах, ставити захисну сітку, щоб охоронити себе і навколишніх від окалини, що відлітає.

  3. Після закінчення робіт виключити всі печі. Ідучи з лабораторії, виключити рубильник вентилятора.

  4. Упорядкувати своє робоче місце і проходи. Промити, забрати і скласти в порядок робочий інструмент і пристосування, очистити устаткування.

  5. Здати робоче місце й устаткування, повідомити про неполадки, що малися, під час роботи і про вжиті заходів по їх усуненню

70

  1. Не працювати, якщо плити печей перегоріли і прогнулися. Перевірку стану электроспиралей і плит робити не рідше одного разу на місяць.

  2. Якщо пускові пристрої печі, вентилятора або яоїі-небудь іншої частини устаткування виявляться під струмом, сповістити про це викладачу і викликати електромонтера для усунення несправності.

  3. Сіль перед додаванням у ванну добре просушити. Додавати сіль у ванну дуже обережно, малими порціями і спеціальним ковшем з довгою дерев'яною ручкою.

  4. У випадку прогорання стінки тигля (ванни) розплавлену сіль відводити в запасний канал у бічної стінки печі, що завжди повинний бути чистим. Ванну завантажувати не більше ніж на три чверті її обсягу. ванн, просушування, розплавлювання і добавку солей у ванни робити в захисних окулярах під спостереженням викладача.

  5. Стежити за тим, щоб усі деталі, інструмент і пристосування під час роботи були сухими. Завантаження вологих деталей приведе до викиду розплавленої солі.

  6. При витягу деталей з печі і зануренні їх у гартівне середовище користатися інструментом з довгими ручками.

  7. Деталі, що пройшли загартування, промити від солі в проточній воді.

  8. Розігріту деталь опускати в рідину на глибину не менш 250-380 мм у запобіганні запалення олії в гартівному баці.

  9. При знятті шлаку з ванни користатися спеціальними ковшами.

  10. Не мити руки в гартівних і промивних ваннах.

  11. Якщо під час роботи припинилася витяжка, негайно зупинити пекти, вийти з приміщення і повідомити викладачу.

  12. При стомленні, головному болі, нудоті й інших ознаках отруєння негайно вийти з приміщення і звернутися в медпункт.

  13. При роботі на заточувальному й обдирному верстаті стежити за тим, щоб наждакове коло в неробочій частині був закритий кожухом і не мав биття, а зазор між каменем і підручником був не більш 3 мм.

  14. Деталі, що правляться укладати на прес правильно, дотримуючись правил безпеки, щоб охоронити себе і навколишніх від удару осколками, що відлітають, чи деталлю, що вислизнула.

5

Вплив легуючих елементів та домішок на газову корозію заліза показаний на рис 1.2.

Вміст елементу, %

Рисунок 1.2 - Вплив вмісту елементів на заліза при 900-1000°С F-відношення швидкості окислення сплаву до швидкості окислення заліза

Сильніше уповільнює окислення заліза хром, алюміній та кремній. Для підвищення жаростійкості їх уводять в сталь в кількостях до ЗО, 10, 5% відповідно. Частіше всього основою для жаростійкого легування слугує хром, а для підвищення жаростійкості вводять кремній, та алюміній в кількостях до 1-5%.

Причиною різного уповільнення окислення заліза при уведені цих елементів являється утворення високозахисних плівок. Титан ,мідь, кобальт та берилій також уповільнюють окислення заліза хоч і в меньшому разі, чим хром, алюміній та кремній.

Сірка, фосфор, нікель та марганець помітного впливу на окислення заліза не виявляють.

Вплив структури металу. При високих температурах найбільш жаростійкою являється аустенітна структура. Хромонікелеві сталі з однофазною аустенітною структурою найбільш стійкі проти окислення, чим сталі з двохфазною ферітно-аустенітною структурою. Збільшення вмісту фериту в цих сталях зменшує жаростійкість. Меньша жаростійкість двохфазної сталі обумовлена більшою неоднорідності окисної плівки за складом та розподілом у ній внутрішнього напруження.

6

В жаростійких чавунах істотний вплив на жаростійкість виявляє форма графітних включень.

Рисунок 1.3- Збільшення маси хромістого чавуну при окисленні на повітрі при температурі 900°С.

1 – графіт в пластинчатій формі

2 – графіт в кулеподібній формі

Час, год.

Час, г

На рис 1.3. видно, що стійкість проти окислення чавуну з кулеподібним графітом набагато вища, чим з пластичним. Жаростійкість чавунів підвищується при подрібнюванні графітових включень.

Вплив деформації металу. Попередня пластична деформація кілька прискорює окислення металу на початковій стадії при температурах, які не підвищують повернення та рекристалізацію. Це обумовлено підвищенною енергією металу. Крім цього, розтягуючи напруження утворюють можливість протікання місцевої корозії.

Вплив характеру обробки поверхні металу. З підвищенням якості обробки поверхні сталі знижується швидкість її окислення. Це обумовлено різницею істинних початкових поверхнів окисляючого металу, кращою збереженістю окисних плівок на рівній поверхні, зменшенням мікрогетерогенної окисної плівки.

69

  1. Не приймати їжі на робочому місці. Помітивши порушення правил техніки безпеки працюючим чи небезпеку для навколишніх, попередити його і викладача про необхідність дотримання вимог, що забезпечують безпеку праці.

  2. У випадку травмування, нездужання припинити роботу, сповістити про це викладачу і звернутися в медпункт

  3. Не слід виконувати будь-яке розпорядження, якщо воно суперечить правилам техніки безпеки і виконання його може привести до нещасливого випадку.

  4. Особи, що не виконують вимог даної інструкції, несуть відповідальність відповідно до правил внутрішнього розпорядку інституту.

  5. Приступаючи до роботи на печах і ваннах, що нагріваються за допомогою електричного струму, перевірити:

а) справність ізоляції і наявність огороджень усіх струмопровідних частин електричних печей і ванн;

б) заземлення огороджень і інших металевих неструмопровідних частин печей і ванн;

в) справність блокування для автоматичного вимикання струму при відкриванні завантажувального вікна;

г) справність вимірювальних приладів, сигнальних ламп, автоматичних пристроїв і захисних засобів;

д) роботу вентиляції.

18. Перед загартуванням кожної нової партії виробів підібрати необхідний інструмент, а все зайве забрати з робочого місця.

19. Стежити за тим, щоб кліщі, ковші і гачки були чистими і сухими, тому що влучення у ванну вологи викликає викид розплавленого металу або солі; які можуть заподіяти опіки.

20. Не допускати зіткнення виробів і підтримуючих пристосувань з електродами й іншими струмопровідними частинами.

21. Деталі, що підлягають загартуванню і всі пристосування (ковші, гачки, кліщі) перед зануренням у соляну ванну попередньо просушити. Занурювати виробу у ванну повільно й обережно.

22. Стежити за справністю ізоляції щоб уникнути замикання на корпус печі. Вчасно робити очищення электроспірали і плити електропечі від окалини.

68