Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.М. Фіцула Вступ до педагогучної професіі.doc
Скачиваний:
1557
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 2. Організація навчального процесу

У вищому педагогічному навчальному закладі

За своїм змістом виховна робота спрямована на вирішення завдань національного виховання: набуття студентами соціального досвіду, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних відносин, формування у молоді особистіших рис громадянина Української держави, розвиток духовності, фізичної досконалості, моральної, художньо-естетичної, правової, трудової, екологічної культури, любові до дітей і прагнення виховувати і навчати їх, постійно удосконалювати свою педагогічну майстерність. До найбільш ефективних форм організації виховної роботи, які використовуються у педагогічному університеті, слід віднести: бесіди, лекторії, зустрічі, екскурсії, турніри КВК, вікторини, інформаційно-пізнавальні години, гурткову роботу, круглі столи, ділові зустрічі, дискусії, захист майбутніх професій, тематичні конференції, диспути, брифінги, літературні читання, усні журнали, читацькі конференції, тематичні вечори та вечори відпочинку, свята, обряди, участь у державних акціях, дні факультету, спортивні змагання, козацькі забави, участь у студентських олімпіадах, роботу клубів за інтересами, огляди художньої самодіяльності, агітбригади, конкурси, роботу в таборах праці і відпочинку, екологічні, фольклорні, історичні, археологічні та етнографічні експедиції, культпоходи до театрів, кінотеатрів, музеїв, на художні виставки, фестивалі, відеолекторії, концерти класичної та популярної музики, комп'ютерні заняття тощо.

Важлива роль у вихованні студентської молоді належить куратору академічної групи. Кураторами призначаються досвідчені викладачі кафедр університету з урахуванням особливостей спеціальності студентів академічної групи. Работа куратора є службовим обов'язком викладача і передбачається індивідуальним планом у розділі "Виховна робота".

Головним завданням діяльності куратора є загальне, професійне і моральне становлення студентів академічної групи — майбутніх учителів. У центрі уваги куратора повинні бути зміни в особистості студента, у процесі індивідуальної діяльності з формування власного фахового потенціалу. Наставник покликаний забезпечити поступовий перехід студента з фіксованого рівня на першому риці навчання на більш високий і максимально можливий при присвоєнні Державною кваліфікаційною комісією кваліфікації спеціаліста. Важлива функція куратора —захист студента, реалізація його права на вибір, що здійснюється через самостійну, звільнену від дріб'язкової опіки, діяльність.

Зміст виховної роботи кураторів зі студентами першого курсу передбачає ознайомлення їх з історією педагогічного університету, його структурою та особливостями діяльності, традиціями, специфікою кафедр, змістом позааудиторної роботи, ознайомлення з характером навчального процесу у вищому

РОЗДІЛ III Зміст і організація навчального процесу

У вищому педагогічному навчальному закладі

закладі освіти, прийомами наукової організації праці студента; ознайомлення зі структурою, організацією і напрямками діяльності органів студентського самоврядування, студентських об'єднань, даними про роботу бібліотеки, порядком користування її фондами, методам самостійної роботи з книжкою»» навчальними посібниками тощо; ознайомлення з функціями усіх підрозділів педагогічного університету, специфікою та режимом їх діяльності; створення студентського самоврядування в академічній групі та надання йому допомоги в організації культурно-масової роботи; формування умов для проходження студентами адаптаційного періоду і залучення їх до суспільно корисної праці;» своєчасне інформування батьків про життя і діяльність студентів, їх навчальні успіхи чи негаразди.

У виховній роботі куратора в студентській групі простежується така її» етапність2:

1. Найголовніший етап — це діяльність куратора на першому курсі, яку» можна назвати адаптаційним періодом.Тут вирішуються такі завдання: формування пристосувальних механізмів у студентів-першокурсників; активізація психічних процесів як відповідної реакції організму на нові умови вивчення рівнів пристосувальних механізмів у студентів, пов'язаних з особливостями їх характеру; створення умов для сприйняття студентом нової соціальної ролі.

На цьому етапі куратор насамперед вивчає студентів, їх схильності і здіб¬ності, інтереси та нахили, щоб педагогічно доцільно включати їх до активної навчально-виховної, громадської, трудової та фахової діяльності; формує первинний колектив академічної групи; виробляє у студентів навички самостій¬ного вирішення різних завдань.

Форми і методи вимовного впливу куратор обирає такі, які він вважає найефективнішими. Так, наприклад, на цьому етапі доцільно систематично проводити відверті бесіди зі студентами. Тематика цих бесід різноманітна, але мета одна—домогтися, щоб студенти краще пізнали один одного, здружилися.

Один із ефективних виховних заходів на цьому етапі — зустріч з батьками. Така зустріч на першому курсі з батьками дає поштовх студентам до активної, відповідальної праці, турботу про кожен день, бо ця зустріч — їхній звіт про вміння організувати себе, свій побут, відпочинок, навчання, вміння планувати свій навчальний і особистий час, сформованість умінь та навичок навчальної праці.

! Див.: Мальцева Н. Куратор как профессиональннй воспитатель // Народное образование. -1998. — №2. — С. 46-49.

2 Див/. Наумчук А.П. Педагог-куратор — провідна ланка у виховній роботі студентського колективу // Сучасні підходи до проблеми виховання студентської молоді: 36. наук, статей. —* Рівне, 2000. — С. 57-59.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]