Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макра_70-75.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Вопрос 70 Відкрита економіка та ії види

Відкритою називається економіка, тісно пов’язана господарськими зв’язками зі світовим ринком, внутрішня рівновага якої залежить від процесів на міжнародних товарних і фінансових ринках.

Зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД) – це вид господарської діяльності, що здійснюється між резидентами даної країни та нерезидентами.

ЗЕД проводиться у наступних формах:

зовнішня торгівля товарами і послугами;

транскордонний рух капіталу;

міграція робочої сили;

науково-технічний обмін з іншими країнами.

Види відкритої економіки:

Мала відкрита економіка — національна економіка, якій властиві такі ознаки:

— її частка у світовій торгівлі незначна, тому вона не має відчутного впливу на світову економіку;

— уряд національної держави здійснює контроль за рухом капіталу;

— відносна відособленість національної грошової системи від валютного ринку;

— внутрішні процентні ставки національної економіки залежать від світових процентних ставок, а світова процентна ставка не відчуває на собі впливу зміни процентних ставок малих відкритих економічних систем.

Велика відкрита економіка - національна економіка, якій притаманні такі риси:

— значна її частка у зовнішній торгівлі;

— наявна абсолютна мобільність капіталу (уряд не обмежує його руху);

— спостерігається вплив процентних ставок та рівня цін у великих економічних системах па рівень світових процентних ставок та рівень цін у інших країнах.

Вопрос 71 Платіжний баланс

платіжний баланс – статистичний звіт, уякому в систематизованому вигляді наведено сумарні дані про зовнішньоекономічні операції резидентів даної країни з резидентами інших країн (нерезидентами) за певний період.

У платіжному балансі відбивається рух реальних та фінансових потоків. Рух товарів, послуг, матеріальних або інших нефінансових активів називається реальними потоками. А рух вимог та зобов’язань, що виникають у зв’язку з рухом реальних цінностей, називається фінансовими потоками.

Структура платіжного балансу:

Рахунок поточних операцій: товари, послуги, доходи, поточні трансфери

Рахунок операцій з капіталом та фінансових операцій:

Рахунок операцій з капіталом: капітальні трансфери, придбання не фінансових активів

Фінансовий рахунок:прямі, портфельні та інші інвестиції

Зведений баланс

Фінансування: резервні активи, кредити МВФ

Рахунок поточних операцій включає всі операції з реальними цінностями, які відбуваються між резидентами та нерезидентами, а також операції, пов'язані з безоплатним наданням або одержанням цінностей, які призначені для поточного використання.

Стаття «Послуги» складається з трьох основних компонентів: транспорт, подорожі та інші послуги.

Транспортні послуги включають перевезення пасажирів і вантажів, а також інші послуги, що виконуються морським, повітряним та іншими видами транспорту.

Стаття подорожі охоплює товари та послуги, що були придбані приїжджими, якщо тривалість їхнього перебування в країні не перевищує одного року.

Інші послуги охоплюють послуги зв'язку, будівельні, страхові, фінансові, комп'ютерні та інформаційні послуги, роялті та ліцензійні послуги, послуги реклами та маркетингу, наукові та конструкторські розробки, інші ділові послуги, а також урядові послуги, що не включені до інших категорій.

Стаття «Доходи» складається з оплати праці та доходів від інвестицій.Оплата праці включає заробітну плату й інші доходи, отримані резидентами країни за роботу, виконану за межами її економічної території (мешканці прикордонних районів, сезонні робітники, персонал міжнародних організацій тощо).Доходи від інвестицій охоплюють надходження та сплату доходів від прямих, портфельних та інших інвестицій, а також надходження від резервних активів.

Поточні трансферти характеризують таку передачу матеріальних та фінансових цінностей резидентам від нерезидентів і навпаки, яка не передбачає компенсації у вигляді певного вартісного еквівалента. Поточні трансферти збільшують рівень доходу та споживання товарів і послуг країни-реципієнта і зменшують дохід та потенційні можливості країни-донора.

Рахунок операцій з капіталом охоплює всі операції, що включають одержання або оплату капітальних трансфертів (трансферти на інвестиційні цілі, прощення боргу, перекази мігрантів тощо), а також придбання або реалізацію нефінансових активів та прав власності, таких як. наприклад, торгові марки, патенти, авторські права, права на видобуток корисних копалин та інші.

Фінансовий рахунок поділяється на дві класифікаційні групи, що охоплюють операції з фінансовими активами (активи) та операції з фінансовими зобов'язаннями (пасиви). Обидві групи у свою чергу поділяються на три функціональні категорії: прямі, портфельні та інші інвестиції.

Прямі інв.-це категорія міжнародної діял, яка відображає прагнення резидента однієї країни справляти стійкий впоив на діяльність підприємств, що є резидентами іншої країни

Портфельні інв.-включають основні види інструментів (акції, облігації, боргові ЦП)

Інші інв.-торгові кредити, позики, валюта і депозити, інші активи та інші пасиви

Резервні активи (золотовалютні резерви) включають зовнішні активи країни, що знаходяться під контролем органів грошово-кредитного регулювання (Національного банку України) та в будь-який час можуть бути використані для прямого фінансування дефіциту платіжного балансу або для здійснення інтервенцій на валютному ринку з метою підтримки курсу національної валюти. До резервних активів відносять такі статті:

монетарне золото;

спеціальні права запозичення;

резервна позиція в МВФ;

активи в іноземній валюті, що складаються з готівкових коштів, депозитів, цінних паперів та інших вимог.

Операції за платіжним балансом належать до К або Д за такими критеріями:

-К – відтік за межі країни цінностей, які мають бути компенсовані надходженням валюти до країни

-Д – надходження цінностей до країни від нерезидентів, яке має бути компенсоване відтоком валюти

-Сальдо – різниця між К та Д

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]