Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
геология.pdf
Скачиваний:
403
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.9 Mб
Скачать

Розділ 4

ОСНОВИ

ПЕТРОГРАФІЇ

4.1. ПОНЯТТЯ ПРО ГІРСЬКІ ПОРОДИ ТА ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ

Петрографія наука про гірські породи (від грец. πέτρος — ка- мінь, скеля). Петрографія вивчає хімічний, мінералогічний склад гірських порід, їх структуру, текстуру, умови утворення, залягання, поширення та зміну у звязку з геологічними процесами, що відбу- ваються в земній корі.

Гірськими породами називають скупчення одного або декількох мінералів, які займають значний простір у земній корі і мають більш-менш сталий хімічний і мінеральний склад та будову.

Власне з гірських порід і мінералів утворена земна кора. Породи, які складаються з одного мінералу, називають мономі-

неральними (наприклад, вапняк утворений з мінералу кальциту). Породи, що складаються з багатьох мінералів, називають поліміне- ральними (наприклад, граніт утворений з кварцу, польового шпату, слюди).

Мінерали у складі породи мають неоднакове значення. Деякі з них характерні для породи й обовязково входять до її складу. Їх на- зивають породоутворювальними мінералами. Їх близько 20 видів. З них на 95 % складена земна кора. Випадкові (другорядні) мінерали в складі порід називають акцесорними. Їх вміст у породах менший

5 %.

За походженням усі гірські породи поділяють на три групи: маг- матичні, осадові, метаморфічні.

Магматичні породи утворюються внаслідок кристалізації магми всередині або на поверхні земної кори.

Осадові породи продукти вивітрювання магматичних і мета- морфічних порід та накопичення решток організмів. Ці продукти можуть переноситися механічними силами (вітром, льодом, водою), виділятися з розчинів і відкладатися на дні водойм або на поверхні землі.

Метаморфічні породи змінені магматичні й осадові породи під впливом високих температур, тиску, а також газів, гарячих розчи- нів, які виділяються з магми.

Майже 75 % поверхні земної кори вкрито осадовими породами і лише 25 % — магматичними і метаморфічними. Проте обєм осадо-

183

вих порід становить тільки 3 % обєму всіх гірських порід, які скла- дають земну кору загалом. Усього відомо близько 1000 видів гірсь- ких порід.

Осадові породи є основними ґрунтотворними породами. В особ- ливу групу виділяють агрономічні руди. Це гірські породи та про- дукти їх переробки, які використовують як добри- ва, меліоранти, засоби бо- ротьби зі шкідниками та хворобами рослин. Більша частина агроруд має осадо- ве походження, менша

 

магматичне.

різних

 

Земна кора в

Рис. 4.1. Розріз ділянки земної кори:

частинах Землі має неод-

накову

товщину

і різну

1 океан; 2 осадові гірські породи; 3 гра-

ніти; 4 базальтовий пояс; 5 мантія (верхні

будову. Виділяють два ти-

шари перідотитової зони)

пи земної кори океані-

 

чний і

континентальний

 

(рис. 4.1).

 

Континентальний тип земної кори складається з трьох оболонок

осадової, гранітної і базальтової.

Океанічний тип земної кори складається з двох оболонок оса- дової і базальтової.

Осадова оболонка залягає на самій поверхні земної кори. Вона складена осадовими гірськими породами. Товщина її змінюється від нуля до 8 – 15 км, а в гірських країнах досягає 40 – 70 км. Під океа- нами вона має невелику товщину.

Гранітна оболонка залягає під осадовою. Складена вона перева- жно магматичними і метаморфічними породами. На дні Світового океану гранітної оболонки немає. Її товщина в середньому 10 – 40 км, а під гірськими хребтами — 50 – 70 км.

Базальтова оболонка залягає під гранітною. Вона складається з базальтів. На рівнинах товщина базальтової оболонки 20 – 25 км, а в районах молодих гір 15 – 20 км. Більшу товщину вона має під океанами, ніж під континентами.

4.1.1. Діагностичні ознаки гірських порід

До основних діагностичних ознак гірських порід належать пере- лічені нижче.

Мінеральний склад. Тут треба зазначити, полі- чи мономінера- льною є порода, з яких породоутворювальних і акцесорних мінера- лів вона складається.

184