Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
геология.pdf
Скачиваний:
400
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.9 Mб
Скачать

перебуває у твердому стані. Метасоматичне заміщення йде без змі- ни обєму, часто зберігаються сліди будови первинних мінералів. Цей процес може відбуватися за будь-якої температури, але найак- тивніше за високої.

Метасоматоз здійснюється внаслідок перебігу дифузійних процесів за наявності в породі численних дрібних капілярів (дифузійний ме- тасоматоз) та інфільтраційних явищах, за яких речовини переносять- ся по великих тріщинах і пустотах (інфільтраційний метасоматоз).

Під дією гідротермальних вод на збагачені магнієм ультра- оснóвні породи і доломіти утворюються азбест, тальк, магнезит, а дія низькотемпературних сульфатних гідротерм на багаті на луги породи зумовлює утворення алуніту.

Гідротермальне походження мають руди рідкісних, кольорових і радіоактивних металів, золото та ін.

3.5.2.Екзогенні процеси мінералоутворення

Узоні гіпергенезу йдуть процеси руйнування мінералів і гірсь- ких порід ендогенного походження та утворення нових сполук.

Екзогенні процеси виявляються в дії атмосферних агентів, по- верхневих водних розчинів і біологічній діяльності живих організмів. Під впливом цих агентів мінерали ендогенного походження зазнають глибоких хімічних, фізико-хімічних перетворень, подрібнюються. В нових умовах зони гіпергенезу виникають нові, стійкіші за цих умов мінеральні види та їхні асоціації осадові гірські породи.

Сукупність цих процесів має загальну назву вивітрювання. Вивітрювання це процес зміни фізичного стану і хімічного

складу мінералів і гірських порід під дією фізичних, хімічних і біо- логічних чинників.

Розрізняють три види вивітрювання: фізичне, хімічне, біологічне. Всі ці процеси в земній корі відбуваються одночасно, але один з них, як правило, переважає, що повязано з фізико-географічними і

кліматичними особливостями того чи іншого регіону.

Фізичне вивітрювання це процес зміни фізичного стану міне- ралів і гірських порід без зміни їхнього хімічного складу.

Упроцесах фізичного вивітрювання велику роль відіграють ко- ливання температури, механічна дія води, атмосфери, живих орга- нізмів.

Фізичне вивітрювання призводить до подрібнення порід і міне- ралів на невеликі уламки, що зумовлює збільшення поверхні їх зіткнення з повітрям, водою, тобто значною мірою сприяє хімічному вивітрюванню.

Розрізняють три стадії руйнування порід: ³ десквамація;

114

³дезінтеграція;

³диспергування.

Хімічне вивітрювання це процес зміни хімічного складу міне- ралів.

Основними агентами хімічного вивітрювання є атмосферна і під- ґрунтова вода та гази.

Атмосферна вода завжди містить у розчиненому стані деяку кі- лькість вуглекислого газу, кисню та інших газів, поглинених із по- вітря. Вона є добрим розчинником, викликає процеси гідратації, електролітичної дисоціації, гідролізу. Дію атмосферної води поси- люють підґрунтові води, які містять органічні кислоти, карбонати, сульфати та ін.

Із ґрунтовими водами, які живляться за рахунок атмосферної во- ди, повязані процеси окиснення мінералів.

Дія атмосферного повітря зумовлена вмістом у ньому водяної па- ри, кисню і вуглекислого газу.

Важливе значення в разі хімічного вивітрювання мають виділені рослинами в процесі життєдіяльності або під час розкладання їхніх решток органічні кислоти. Велику роль у цьому процесі відіграють бактерії, які внаслідок своєї життєдіяльності утворюють активні ки- слоти: карбонатну, сульфатну, нітратну.

Швидкість розкладання мінералів визначається їхнім хімічним складом, фізичними властивостями (твердість, спайність), що зумо- влюються будовою кристалічних ґраток, кліматичними умовами.

За хімічного вивітрювання відбуваються основні типи хімічних реакцій, наведені нижче.

Окиснення значно поширений процес у зоні вивітрювання. Окисненню піддаються багато мінералів сульфіди, оксиди, силі- кати, органічні сполуки. Найінтенсивніше процеси окиснення йдуть з елементами зі змінною валентністю, які потрапляють на поверхню земної кори в найнижчому ступені окиснення. Під дією природної води, яка містить розчинений кисень, відбуваються процеси окис- нення мінералів:

FeS2 + 7O + 8H2O FeSO4 + 7H2O + H2SO4;

Пірит

6FeSO4 + 3H2O + 3O 2Fe2(SO4)3 + 2Fe(OH)3; Fe2(SO4)3 + 6H2O 2Fe(OH)3 + 3H2SO4.

Сульфатна кислота реагує з багатьма сполуками, зокрема з СаСО3: H2SO4 + CaCO3 CaSO4 + H2O + CO2.

Внаслідок хімічного вивітрювання піриту утворюються стійкі в зоні гіпергенезу продукти: Fe(OH)3 та СaSO4.

115

Відновлення відбувається в тому випадку, коли вода містить сір- ководень або органічні кислоти та в процесі життєдіяльності анае- робних бактерій:

Fe2(SO4)3 + H2O + C 2FeSO4 + CO + H2SO4;

FeSO4 + H2SO4 + CO + 3C FeS2 + H2O + 4CO2.

Гідратація полягає в приєднанні до мінералів молекул води:

Fe2O3 + nH2O Fe2O3nH2O;

Гематит Лимоніт

СaSO4 + 2H2O → СaSO42H2O.

Ангідрит Гіпс

Дегідратація процес відщеплення від мінералів молекул води: SiO2nH2O SiO2 SiO2.

Опал

Халцедон Кварц

Карбонізація відбувається в корі вивітрювання під впливом кар- бонатної кислоти, що міститься у воді і повітрі, внаслідок взаємодії якої з мінералами утворюються карбонати:

ZnSO4 + CO2 + H2O Zn[CO3] + H2SO4.

Смітсоніт

Гідроліз полягає у заміщенні у мінералах металів на іони водню (Н+) води. Ця реакція інтенсивно йде в кислому середовищі, де є іони водню. Гідроліз уповільнюється за наявності гідроксидів, на- приклад, карбонатів, лугів або кальцію, іони металів яких (К+, Na+, Ca2+) перешкоджають проникненню іонів водню (Н+) у кристалічну ґратку мінералів.

Реакція гідролізу відіграє важливу роль у вивітрюванні силіка- тів і алюмосилікатів:

K2Al2Si6O16 + H2O + CO2 H2Al2Si2O8H2O + K2CO3 + SiO2nH2O.

Ортоклаз

Каолініт

Поташ

Опал

У помірних кліматичних зонах каолініт достатньо стійкий і вна- слідок накопичення його можуть утворитися родовища каоліну.

В умовах вологого тропічного клімату можуть відбуватися проце- си подальшого розкладання каолініту до вільних оксидів та гідро- ксидів.

H2Al2Si2O8H2O Al(OH)3 + SiO2nH2O.

Каолініт Гідраргіліт

Процеси утворення каолініту і бокситів носять назву каолінізації

ібокситизації.

116

Біологічне вивітрювання це процес зміни фізичного стану і хімічного складу мінералів і гірських порід за участю живих орга- нізмів. Внаслідок життєдіяльності живих організмів гірська порода збагачується головними елементами живлення рослин (азотом, фос- фором, калієм) і набуває нової властивості родючості.

Осадовий процес. Великі маси зруйнованих порід і мінералів пе- реміщуються проточними водами. В просторі йде сортування і пере- відкладання продуктів вивітрювання. Так утворюються механічні осади, до яких належить основна маса уламкових гірських порід (гравій, галька, пісок та ін.).

Важливу роль в утворенні екзогенних мінералів відіграють справжні і колоїдні розчини. В озерах, морях можуть скластися такі умови, коли розчинені речовини випадатимуть в осад. Так виникли гіпс, галіт, карналіт та ін. Це хімічні осади.

Фізико-хімічні осади утворюються під час коагуляції колоїдів. Гелі з часом втрачають воду і переходять у приховано кристалічні агрегати.

Велику роль в утворенні мінералів і гірських порід відіграють живі організми. Встановлена участь організмів в утворенні фосфо- ритів, самородної сірки, руд заліза і мангану. Мінерали, що утвори- лись за участю живих організмів, Я.В. Самойлов запропонував на-

зивати біолітами.

3.5.3. Метаморфічні процеси мінералоутворення

Гірські породи і мінерали, що потрапляють у зону метаморфізму в разі прояву внутрішньої енергії, яка викликає різноманітні дис- локації гірських порід, проникнення магми, летких компонентів і гарячих розчинів у поверхневі шари земної кори, зазнають глибо- ких перетворень (метаморфізму).

Метаморфізмом (від грец. метаморфоз перетворення) назива- ють сукупність процесів глибокого перетворення мінералів і гірсь- ких порід під дією різних ендогенних впливів.

Метаморфізму піддаються магматичні, метаморфічні й осадові породи і мінерали.

Головними чинниками метаморфізму є:

³висока температура;

³високий тиск;

³склад газів і гарячих розчинів, які циркулюють у породах.

Важливе значення для метаморфізму має склад вихідних порід. Механізм метаморфічних процесів полягає в перекристалізації вже сформованих мінералів і гірських порід, зміні зовнішнього ви- гляду і внутрішньої будови мінералів. Мінеральні тіла в цій зоні мають щільні кристалічні ґратки. Під дією високих температури і тиску йдуть процеси дегідратації, декарбонізації, дезоксидації міне-

ралів, що утворилися в приповерхневій зоні.

117

Розрізняють метаморфічні процеси без зміни хімічного складу (без урахування Н2О і СО2) гірських порід (ізоморфізм) і метасома- тичні процеси, які супроводжуються зміною хімічного складу гірсь- ких порід додаванням або вилученням речовин.

Наприклад, під дією високих тиску і температури лимоніт, втра- чаючи воду, перетворюється на гематит, опал на халцедон, хал- цедон на кварц. За контактного метаморфізму внаслідок вкорі- нення алюмосилікатної (гранітної) магми в карбонатні породи вап- няк реагує з магмою з утворенням комплексу нових мінералів воластоніту Ca3[Si3O9] і гросуляру Ca3Al2[SiO4]3. Кальцій у ці міне- рали потрапляє з карбонатної породи, а глинозем і кремнезем із магми.

3СаСO3 + 3SiO2 Ca3[Si3O9] + 3CO2;

Кальцит Кремнезем Воластоніт

2СaMg(CO3)2 + 4SiO2 2CaCO3 + Mg2[SiO4] + 2CO2.

Доломіт

Кремнезем

Форстерит

Вищерозміщені товщі порід створюють гідростатичний тиск, а горотворні процеси однобічний. Під дією нерівномірного однобіч- ного тиску мінерали ростуть переважно в одному напрямку, пер- пендикулярно до дії тиску. Тому для багатьох мінералів метамор- фічного походження (рогова обманка, тальк, слюди та ін.) харак- терні лускувата, пластинчата, голчаста структури. Під дією високо- го тиску породи можуть набувати сланцюватої текстури, що є нас- лідком розміщення мінералів плоскими поверхнями паралельно одна одній.

Залежно від генетичних ознак, повязаних із різними геологіч- ними процесами, які викликають даний метаморфізм, останній по- діляють на типи і види.

Типи метаморфізму

Контактний метаморфізм повязаний з упровадженням магми у верхні шари земної кори. Він спостерігається на місці контакту ін- трузій і вміщувальних гірських порід. Змін зазнають як вміщу- вальні породи, так і поверхневі частини інтрузій під дією високої температури, летких компонентів і розчинів. Розрізняють кілька видів контактного метаморфізму.

Термальний контактний метаморфізм, за якого породи перетво-

рюються під переважним впливом високої температури магми і від- носно невеликого тиску. Повільне застигання магматичного роз- плаву інтрузій приводить до перекристалізації порід, інколи до утворення нових мінералів (наприклад, із глинистих мінералів утворюється хлорит). Проте істотних змін у хімічному складі вихід- них порід не спостерігається.

118

Породи, що утворюються під впливом високої температури із глинистих, піщано-глинистих і піщаних порід, називають контакт- ними роговиками. Чисті вапняки перетворюються на мармури, ква- рцові пісковики на кварцити.

Пневматолітовий метаморфізм повязаний із виділенням газів із застигаючої інтрузії та дією цих газів на гірські породи. За нижчої температури гази вступають у хімічні реакції з породами, що супро- воджується формуванням нових мінералів і гірських порід. Утво- рюються такі характерні мінерали, як турмалін, що містить бор, безбарвна слюда, ло складу якої входять фтор і літій, інші мінерали. За такого метаморфізму карбонатні породи в місці контакту з інтру- зіями перетворюються на скарни, які складаються переважно з піро- ксену, гранату і деяких інших вапняково-залізистих мінералів.

Гідротермальний метаморфізм це процес зміни гірських порід і мінералів під дією гідротермальних розчинів. При цьому відбува- ються також глибокий метасоматоз і заміщення первинних мінера- лів гірських порід. Гідротермальний метаморфізм охоплює як гірсь- кі породи, розміщені довкола інтрузії, так і самі інтрузивні породи у верхній застиглій частині. Під дією гідротермальних розчинів на залізисто-магнезіальні ультраоснóвні гірські породи спостерігається процес серпентинізації і перехід мінералів оливіну, піроксену в сер- пентин з утворенням порід, які називають серпентинітами, або змі-

йовиками.

Пневматолітово-гідротермальний метаморфізм. Внаслідок суміс-

ної дії газів і гідротермальних розчинів на метаморфічні породи гранітного і близького до нього складу, а також на глинисті сланці, гнейси утворюються грейзени (від нім. Greisen — відщеплення). У грейзенах крім кварцу, який заміщує польові шпати первинної по- роди, і світлої слюди трапляються топаз, флюорит, турмалін, оловяний камінь, вольфраміт та ін.

Динамометаморфізм, або дислокаційний метаморфізм, прохо- дить під впливом петростатичного і спрямованого тиску (стресу), повязаного з тектонічними рухами земної кори, із складкоутворен- ням, розривними порушеннями, які супроводжуються явищами ко- взання. Водночас діє і температурний чинник. Під впливом однобі- чного тиску всі лускуваті, листуваті, пластинчаті мінерали і породи зазнають певного закономірного паралельного орієнтування. Вна- слідок динамометаморфізму виникає типова сланцювата текстура, або сланцюватість. Крім такої текстури спостерігається також сму- гастість (шаруватість), яка виявляється в чергуванні шарів різного мінерального складу, різного кольору або смуг мінералів різного розміру.

Регіональний метаморфізм (від лат. regionalis — обласний) — найважливіший і значно поширений вид метаморфізму. Він охоп- лює великі простори і великі товщі різноманітних гірських порід.

119

Регіональний метаморфізм має місце майже завжди в рухомих зо- нах земної кори геосинклінальних ділянках.

Товща гірських порід, найчастіше осадового походження, внаслі- док повільного опускання якої-небудь ділянки земної кори і піді- ймання товщі осадів занурюється в глибокі надра Землі. Високі тиск і температура призводять до корінних змін стану цих порід. Ступінь метаморфізму їх на різних глибинах неоднаковий і безпо- середньо залежить від змін тиску і температури. Температура в цій зоні коливається від 300 – 400 до 900 – 1000 °С, а тиск від 30 до

500 МПа.

Породи за ступенем їх перекристалізації на різних глибинах за близьких значень тиску і температури поділяють на метаморфічні фації. Розрізняють групи фацій регіонального і контактного мета- морфізму.

За регіонального метаморфізму виділяють такі найважливіші фації: зеленосланцеву, амфіболітову, гранулітову.

Зеленосланцева фація належить до низького ступеня метамор- фізму (t = 300...500 °C). Найхарактернішим представником порід цієї фації є зелені сланці, які утворюються по базальтах та їхніх ту- фах і містять у своєму складі хлорит, зелену рогову обманку, епідот, тобто мінерали із зеленим відтінком.

Метаморфічні породи амфіболітової фації належать до середньо- го ступеня метаморфізму (t = 500...650 °C). Характерними мінера- лами цих порід є амфіболи, слюди (біотит, мусковіт), рідше гранати, а породами сланці, гнейси, амфіболіти.

Гранулітова фація метаморфізму, яка названа за типовою поро- дою гранулітом і складається з кварцу, польових шпатів і грана- ту, рідко піроксенів, характеризується високими значеннями тиску і температур (t > 650 °C). Для цієї фації характерною породою є екло- гіт дуже щільна і важка порода, яка складається з гранату і піро- ксену. Ці породи досить поширені в архейських і протерозойських відкладах.

Регресивний (ретроградний) метаморфізм, або діафторез, вини- кає в тому випадку, коли глибокометаморфізовані породи внаслідок підіймання до поверхні піддаються дії більш низькотемпературних процесів (наприклад, карбонізація і процес утворення мінералів, які містять гідроксильні групи). Регресивний метаморфізм відбува- ється за нижчих температур і тисків, ніж звичайний прогресивний. За регресивного метаморфізму гірські породи і мінерали перетво- рюються в умовах послідовного підвищення температури і тиску.

Ударний (імпактний) метаморфізм виникає під дією на гірські породи потужної ударної хвилі, спричиненої падінням на землю ве- ликих метеоритів, і супроводжується виділенням великої кількості

120