Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
геология.pdf
Скачиваний:
400
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.9 Mб
Скачать

Застосовують у хімічній, скляній промисловості, металургії, оп- тиці, для отримання плавикової кислоти і фторидів, у тім числі і зооцидів (фторацетамід і фторацетат барію), які використовують як отруту для боротьби з ховрахами і піщанками. Ці солі дуже отруйні для людини.

3.7.6. Клас вуглеводневих сполук

Торф утворюється внаслідок нагромадження і неповного розкла- дання рослинного матеріалу в анаеробних умовах за застійного во- дного режиму. Забарвлення має буре. В свіжому стані містить 85 – 95 % води. До складу входять рослинні рештки, органічні та неор- ганічні сполуки. Застосовують як паливо, у сільському господарстві для виготовлення компостів.

Вугілля поділяють на буре, камяне та антрацит. Хімічний склад, %: С — 60 – 90, Н — 1 – 12, О — 2,0 – 5,0, N — 1 – 3, домішки. Щіль-

ність залежить від мінеральних домішок. Твердість бурого вугілля

— 1,5, антрациту — 2,0 – 2,5. Забарвлення бурого вугілля буре, камяного вугілля, антрациту темно-сіре, чорне. Злам для бу- рого вугілля нерівний, для камяного вугілля та антрациту зер- нистий або раковистий.

Нафта згущена горюча оліїста рідина темно-коричневого ко- льору, яка є продуктом розкладання органічних решток четвертин- ного періоду. Поширена в осадовій оболонці Землі. Є сумішшю ал- канів, деяких цикланів і аренів, а також кисне-, сірко- й азотовміс- них сполук. Розрізняють легку (0,65 – 0,87 г/см3), середню (0,871 – 0,910 г/см3) і важку (0,910 – 1,05 г/см3) нафту. Теплота згоряння 43,7 – 46,2 МДж/кг. Класифікують за вмістом сірки на малосірчану (до 0,5 % S), сірчану (0,5 – 2,0 %) і високосірчану (понад 2,0 %). Ви- користовують із шостого тисячоліття до н.е. Перегонкою одержують бензин, реактивне, дизельне паливо, мазут тощо.

Запитання для самоконтролю: 1. Що таке мінерали і яка їх

роль у ґрунтотворенні? 2. В якому агрегатному стані можуть бути

мінерали? 3. Опишіть фізичні властивості мінералів. 4. Які процеси

мінералоутворення належать до ендогенних і які до екзогенних?

5. Наведіть сучасні класифікації мінералів за хімічним складом, кристалохімічною структурою, застосуванням у народному господарстві. 6. Схарактеризуйте мінерали класу самородних елементів. 7. Дайте харак- теристику мінералів класу сульфідів. 8. Які мінерали входять до класу га- лоїдних сполук? 9. Назвіть підкласи мінералів, які входять до класу силіка- тів. 10. Коротко схарактеризуйте основні мінерали класу силікатів. 11. Що ви знаєте про мінерали класу фосфатів і нітратів? 12. Розкажіть про міне- рали класу карбонатів. 13. Наведіть кілька прикладів мінералів класу су- льфатів і схарактеризуйте їх. 14. Які мінерали входять до класу оксидів та гідроксидів? Перелічіть їх характерні ознаки 15. Що ви знаєте про мінера- ли класу галоїдів? 16. Схарактеризуйте речовини, які входять до класу вуг- леводневих сполук.

182