Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
геология.pdf
Скачиваний:
400
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.9 Mб
Скачать

Лаколіти караває- або куполоподібні магматичні тіла. Найча- стіше трапляються в осадовій товщі. Утворюються порівняно негли- боко (0,5 – 3,0 км). Площа їх до кількох сотень квадратних кіло- метрів. Можуть траплятися групами.

Лаколіти і факоліти найчастіше складені кислими (кварцові порфіри, кварцові порфірити, діорити), рідше лужними (нефелінові сієніти) та оснóвними (габро, діабази) породами.

Гази, які виділяються з порід, що застигають у жилах, залиша- ють порожнини, в яких за рахунок перебігу пневматолітових, а піз- ніше гідротермальних процесів формуються скупчення корисних копалин (слюда, пєзокварц, флюорит, аметист, золото, олово, сріб- ло, молібден, бісмут, арсен, ртуть, берилій та багато інших).

Зінтрузивними процесами повязано утворення багатьох рудних

інерудних гідротермальних жил, пневматолітових та контактових родовищ корисних копалин.

Всюди, де з магмою контактують гірські породи, віддалені (деякі) за хімічним складом від складу магми, утворюються нові мінерали, невластиві ні магмі, ні вміщувальним породам.

2.2.4. Вулканізм

Під вулканізмом розуміють процес підіймання та виверження з надр Землі на поверхню гарячих речовин, які перебувають у газо- подібному, рідкому і твердому станах.

На поверхню Землі лава, гази та тверді мінеральні уламки ви- кидаються або по тріщинах у земній корі (тріщинні вулкани), або по каналах, пробитих газами та лавою в послаблених розломами зонах земної кори (центральні вулкани).

Нині відомі центральні вулкани. Тріщинні, які були поширені в давні епохи життя Землі, збереглися в основному в Ісландії.

Центральні вулкани мають вигляд конусоподібних піднять, складених із продуктів вулканічного походження. Висота їх сягає кількох сотень і тисяч метрів. Вершина вулкана має чашо- або вир- воподібну форму, її називають кратером. Канал, або жерло, зєднує кратер із глибинними частинами Землі, з магматичним осередком.

Вулканічні виверження виносять на поверхню Землі газоподібні, рідкі та тверді продукти. Від їх співвідношення залежить характер виверження. Гази можуть виділятися і в період відносного спокою вулкана. До 60 – 99 % обєму усіх газових виділень припадає на во- дяну пару. До складу газів входять водень, хлор, азот, хлороводень, сірководень, сірчистий газ, аміак, хлорид і карбонат амонію, вуглець, кисень, вуглекислий газ, метан, бром, фтор, бор тощо. На різних стадіях вулканічної діяльності склад газів різний.

34

Гази впливають на

 

перебіг

вулканічних

 

процесів,

підвищен-

 

ням тиску на покрів-

 

лю порід прокладають

 

шлях магмі, сприяють

 

переходу інтрузивного

 

магматизму у

вулка-

 

нізм. Гази, розчинені

 

в магмі, зменшують її

 

щільність, призводять

 

до підпору магми до

 

високих рівнів, знач-

 

но збільшують рухли-

 

вість лави та її актив-

 

ність.

 

вулка-

 

Вивержену

 

ном розплавлену си-

 

лікатну масу

назива-

Рис. 2.4. Вулканічні виверження гавайського (І), стро-

ють лавою. Вона різ-

мболіанського (ІІ), вулканічного (ІІІ),

ниться

від

магми

пелейського (IV) типу:

1 застигла лава; 2 фонтани розплавленої лави;

майже повною відсут-

3 жерло вулкана; 4 хмара газів і вулканічного

ністю пари і газів.

попелу; 5 вулканічні бомби і попіл; 6 чорна хма-

Переважними елемен-

ра попелу; 7 палюча хмара; 8 пробка (обеліск)

тами лави є кисень,

вязкої лави

силіцій,

магній, залі-

 

зо, натрій, кальцій, калій, гідроген та ін. Фізичні властивості лави визначаються її хімічним складом.

До твердих продуктів належать вулканічний попіл, пісок, бомби, які викидаються на початку виверження.

Вулкани різняться за характером своєї діяльності. Виверження відбувається з перервами. Перерва між виверженнями може трива- ти 3 – 4 роки, кілька десятків років або навіть століть. Так, вулкан Покаті (о. Хоккайдо) «спав» 36 років, вулкан Агунг (о. Балі) — понад 100 років, а Сольфатар (Італія) «дихає» після виверження близько

2000 років.

Вулкани зявляються і в наш час як на поверхні Землі, так і на дні морів та океанів. Причому вони викидають таку кількість маг- ми, що утворюються великі надводні скупчення. Так у 1963 р. біля берегів Ісландії зявився новий підводний вулкан, який менш ніж за рік утворив острів Сюрцей площею понад 2,5 км2 і заввишки

170 м.

Вулкани поділяють на діючі і недіючі (згаслі). Діючих вулканів близько 600, із них 60 — підводних. Згаслих, які зберегли свою фор- му і будову, налічується понад 4000.

35