Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
геология.pdf
Скачиваний:
400
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.9 Mб
Скачать

енергії. В разі утворення метеоритного кратера породи руйнуються, переміщуються, плавляться і випаровуються.

3.6. КЛАСИФІКАЦІЯ ПРИРОДНИХ РЕЧОВИН

Кристали мінералів можуть формуватися різними шляхами: ви- ростати з газової фази, виникати з рідин, випадати під час охоло- дження гарячого розплаву і насиченого розчину в глибоких надрах і під час випаровування цього розчину за найрізноманітніших обста- вин, у тім числі і на поверхні Землі. Є багато систематик мінералів, гірських порід, корисних копалин, які розглядають ці геологічні ті- ла з різних позицій загальногосподарських, промислових, будіве- льних, загальногеологічних, кристалохімічних та генетичних. Най- загальніша з них ділить усі речовини Землі на дві великі групи

неорганічні та органічні.

У геохімії поширена класифікація природних систем В. Гольд- шмідта, згідно з якою ознакою геохімічної спорідненості хімічних елементів сумісних концентрацій у геологічних тілах всі еле- менти поділено на пять груп (табл. 3.5).

Таблиця 3.5. Геохімічна класифікація елементів (за Б. Мейсоном)

 

 

Елементи

 

 

автофільні

гідрофільні

літофільні (зем-

халькофільні

сидерофільні

(атмосфера)

(гідросфера)

на кора +

(нижня мантія)

(ядро Землі)

+ верхня мантія)

N,O,C (у фо-

Н і О (у фор-

Li,Na,K,Mg,

Cu,Ag,Zn,

Fe,Co,Ni,

рмі СО2)

мі Н2О)

Ca, Ba,B,Al

Hg, Ti

Pt,Au,Sn

Н, Н2О (па-

С і О (у фор-

Рідкісноземе-

Pb,As,B

ра)

мі СО2 і в

льні (С), Si, Ti

 

 

Благородні

розчині)

P,O,Cr,H,

S,Se,(Fe),

C,P,(Pb),

(О), (N), луги,

гази

Ca, Mg, гало-

F,Cl,Br,I,Mn

(Mo),(Cr)

(As)

 

гени, бор

 

 

 

Автофільні елементи інертні, леткі, перебувають у газоподіб- ному стані; гідрофільні в рідкому (Н і О у формі Н2О; С і О у формі СО2) і в розчині; літофільні накопичуються в період кон- центрування розплаву, за моделлю це атоми, іони; халькофільні і сидерофільні мають велику щільність, є розплавленими сульфі- дами або входять до складу мінералів.

Господарська систематика мінеральної сировини. Усі корисні ко- палини М.І. Єрмаков поділив на чотири типи: I — метали; II — не- метали; III — горючі копалини; IV — гідрогазомінеральна сирови- на. Серед металів він виділив підтип родовища елементів або їхніх сполук, серед неметалів родовища мінералів і гірських по- рід, кристалів, аморфних і прихованокристалічних речовин. Вчений

121

літерою А позначив технічну сировину, коштовні камені та пєзооптичну сировину, літерою Б кольорові камені, В будіве- льні матеріали і скляно-керамічну сировину, Г тверде паливо (хімічну сировину, каустобіоліти, гуміти, напівсапропелі і сапропе- лі), Д відходи (різні шлаки, цемент, бетон), Е агрономічну си- ровину (агроруди добрива і меліоранти ґрунтів, корми для тва- ринництва та птахівництва).

Систематика мінералів. До останнього часу найбільш пошире- ною була класифікація мінералів, в основу якої покладено хімічний склад аніонної частини сполуки. Під час складання цієї класифіка- ції вчені виходили з того, що металоподібна частина сполуки міне- ралів, яка зумовлює низку зовнішніх ознак (кристалічну форму, оп- тичні властивості та ін.), дає змогу обєднати мінерали в певні кла- си. Вивченням особливостей кристалічної структури мінералів встановлено чіткий звязок між їх будовою структурою, хімічним складом і фізичними властивостями (забарвлення, твердість, спай- ність) і доведено, що морфологія (зовнішній вигляд) мінералів до- помагає визначити їх генезис. Перебудова мінералогічної система- тики і класифікації мінералів за О.Г. Берехтіним на кристалохіміч- ній (структурній) основі відкриває великі перспективи для пізнання і розуміння деяких процесів мінералоутворення.

Кристалохімічна класифікація. Силікатні сполуки земної кори досить різнорідні. Серед них є головні породоутворювальні мінера- ли і відносно рідкісні мінеральні види. Склад і кристалохімічна структура силікатів здебільшого складніші, ніж інших мінералів. Основним елементом кристалохімічної структури силікатів є силіці- євокисневий радикал тетраедр (табл. 3.6, рис. 3.11).

Таблиця 3.6. Силіцієвокисневі радикали в структурах різних класів силіка-

тів (спрощено за М.О.Тороповим і Л.М.Бурак)

Відно-

Радикал

Структура

Формула

Мінерал

шення

[Si, Al] : О

 

 

 

 

12 : 48

[SiO4]

Окремі тетраедри

Mg2[SiO4]

Форстерит

12 : 36

[SiO3]

(острови)

Mg7(OH)2[Si8O11]

Авгіт

Ланцюжок

12 : 33

[Si4O11]

Стрічки

Mg7[OHSi4O11]2

Антофіліт

12 : 30

[Si4O10]

Шари, листи

Mg3[ (OH)2Si4O10]

Тальк

12 : 24

[SiO2]

Каркас

Si4O8 = [SiO2]4

Кварц

12 : 24

[(AlSi3)O8]

»

K[AlSi3O8]

Ортоклаз

12 : 24

[(AlSi2)O6]

»

K[AlSi2O6]

Лейцит

12 : 24

[(AlSi)O4]

»

Na3К[AlSiO4]4

Нефелін

В усіх силікатах кожен іон силіцію сполучений із чотирма іонами кисню, розташованими у вершинах тетраедра. Тетраедри можуть зєднуватись між собою тільки через кисневі вершини.

122

Способи сполучення силицієвокисневих тет- раедрів покладено в ос- нову сучасної кристало- хімічної класифікації силікатів. Залежно від характеру сполучення і розміщення таких тетра- едрів у кристалічній ґра- тці силікату утворюються різні типи структури

(рис. 3.12).

Поряд із подільним конечним радикалом си- лікатів виділяють ради- кали нескінченні лі-

Рис. 3.11. Угруповання з чотирьох іонів кисню з іоном силіцію в центрі (а) та умовне зображення силіцієвокисневого тетраедра (б)

Рис. 3.12. Типи кристалохімічної структури силікатів:

а окремі силіцієвокисневі тетраедри, сполучені з катіонами магнію і заліза (оли- він); б кільцеві угруповання силіцієвокисневих тетраедрів (берил); в, г поодино- кий і подвійний ланцюги; д, е плоска сітка і тривимірний каркас силіцієвокисневих тетраедрів

123

нійні, площинні або просторові сполучення силіцієвокисневих тет- раедрів. Зєднання силицієвокисневих тетраедрів у безперервні ланки дають ланцюгові силікати з радикалом [Si2O6]4–. У кожній ланці залишаються вільними чотири валентності: біля двох атомів кисню з кожного тетраедра по дві вільні валентності.

Здвоєні ланцюги відповідають радикалу [Si4O11]6– й утворюють стрічки або пояси. Спостерігаються вони у структурах амфіболів. Стрічки, розміщені в одній площині, мають по три спільних атоми кисню й утворюють нескінченний лист або шар із радикалом [Si4O10]4–, типовим для мінералів шаруватої будови (слюди, каолініт, тальк).

У разі безперервного тривимірного зчеплення силіцієвокисневих тетраедрів у кристалічній структурі, коли кожен іон кисню одноча- сно належить двом тетраедрам, зчеплення тетраедрів відбувається через усі чотири вершини і дає каркасну будову (польові шпати, кварц та ін.; див. рис. 3.12).

Кожен мінерал має певний хімічний склад, що передається хіміч- ною формулою. Хімічна формула містить символи хімічних елемен- тів, що входять до складу мінералу, таких як кисень (О), силіцій (Si), алюміній (Al), залізо (Fe) та ін. (див. табл. 3.5). Загальноприй- нятою є структурна формула будови мінералу. Наприклад, мінерал галіт (NaCl) складається з атомів натрію і хлору, при цьому 23 ма- сові частки натрію звязані з 35,5 масовими частками хлору. Інколи формули складних мінералів записують у вигляді оксидів, які вхо- дять у мінерал. Наприклад, структурна формула калієвого польово- го шпату К[АlSi3O8], або у вигляді оксидів — K2OАl2O36SiO2. Цей мінерал складається з 64,8 % діоксиду силіцію (SiO2), 18,3 % оксиду алюмінію (Аl2O3) і 16,9 % оксиду калію (K2O).

Кристалохімічні класифікації численні і принципово мало різ- няться одна від одної. Тут використано класифікацію М.О. Торопо- ва, яка враховує тип хімічної сполуки, структурні звязки речовин іонів, атомів тощо (табл. 3.7).

Розвиваючи сучасні уявлення про стан твердого тіла криста- лічний та аморфний, М.О. Торопов виділив три головні типи міне- ралів.

I.Кисневі сполуки мінерали мають переважно іонні структури

йіноді іонно-ковалентні.

II.Некисневі сполуки структурні звязки атомні, ковалентні, металічні, особливо галоїди з іонними структурами.

III.Органічні та штучні сполуки структурні звязки відсутні. Типи мінералів поділено на класи.

Кисневі сполуки включають сім класів: 1 — силікати; 2 — карбо- нати; 3 — фосфати; 4 — вольфраміти; 5 — нітрати; 6 — сульфати; 7 — оксиди і гідроксиди.

124

Таблиця 3.7. Кристалохімічна класифікація мінералів

 

(за працею М.П. Толстого, 1991)

 

 

 

 

 

 

Тип

Клас

Підклас

Представник

Структурний

 

 

 

 

звязок

Самородні еле-

1. Самородні

Алмаз, графіт,

Металічний і

менти

елементи

 

сірка, платина,

ковалентний

мінерали з ме-

 

 

золото, мідь

(структури

талічними і ко-

 

 

 

атомні і ме-

валентними

 

 

 

талічні)

звязками

 

 

 

 

мінерали з ме-

 

 

 

 

талічними і

 

 

 

 

атомними

 

 

 

 

структурами

2. Сульфіди

Пірит, марка-

Ковалентний

Сульфіди та

близькі до них

 

 

зит, халькопі-

(структури

сполуки

 

 

рит, галеніт,

атомні)

 

 

 

сфалерит, ар-

 

 

 

 

сенопірит, ау-

 

 

 

 

рипігмент,

 

 

 

 

реальгар, кі-

 

 

 

 

новар, моліб-

 

Галоїдні сполуки

3. Галоїди

деніт

Іонний

Галіт, сильвін,

 

 

 

флюорит, кар-

(структури

Кисневі сполуки

4. Силікати

1. Острівні

наліт

іонні)

Оливін, граніт,

Проміжний

 

 

 

циркон, топаз,

іонно-кова-

 

 

2. Комплек-

дистен

лентний

 

 

Епідот, мелиніт

 

 

 

сні

Берил, турмалін

 

 

 

3. Кільцеві

 

4.Ланцюгові Авгіт, тальк, гіперстен, діо- псид

5.Стрічкові Рогова обман- ка, родоніт, жадеїт, волас- тоніт

6.Шаруваті Слюда, каолі- (листуваті ніт, монтмори-

ішаруваті) лоніт, галуазит, вермикуліт

7. Каркасні

Ортоклаз, мік-

 

роклін, лаб-

 

радор, анортит,

 

нефелін, лей-

 

цит, натроліт,

5. Карбонати Водні і без-

кварц

Кальцит, ара-

водні

гоніт, доломіт,

 

магнезит, ма-

 

лахіт, азурит,

 

смітсоніт

125