Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
геология.pdf
Скачиваний:
400
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.9 Mб
Скачать

Бельгії, Нідерландів, Німеччини є обєднаною стародавньою дель- тою річок Рейн, Маас, Шельма, Емса.

Серед дельтових відкладів виділяють дві фації водну і надво- дну. Фація серія відкладів однотипного літологічного складу, які утворилися в подібних геологічних умовах. Наноси в надводній час- тині дельти відкладаються на суходолі за чергування прісноводних, солоноводних і морських умов.

Сучасні наземні дельти різняться родючістю ґрунтів і мають ве- лике економічне значення. Наявність великої кількості проток, ста- риць, ільменів робить їх важливими для рибного господарства.

2.3.5. Геологічна діяльність морів і океанів

Моря й океани займають площу близько 361 млн км2, або 70,8 % усієї земної поверхні. Загальний обєм води в них в 10 разів пере- вищує обєм суходолу, що знаходиться над рівнем води, і становить 1370 млн км3. Ця величезна маса води перебуває в безперервному русі і тому виконує надзвичайно велику руйнівну і твірну роботу. Упродовж тривалої історії розвитку земної кори моря й океани бага- то разів змінювали свої межі. Майже вся поверхня сучасного сухо- долу неодноразово заливалась їх водою. На дні морів і океанів на- копичились потужні товщі осадів. З цих осадів утворилися різні осадові гірські породи.

Море виконує велику роботу з руйнування берегів, перенесення морськими течіями та прибоєм різних матеріалів, накопичує вели- чезні товщі різних осадів, виконує роботу з хімічної, фізичної та біо- генної переробки осадів на осадові гірські породи.

Велику роль у геологічній роботі моря відіграють рослинний та тваринний світ, температура, тиск, вміст солей у воді.

На площі дна океану виділяють три морфологічні зони: матери- кову мілину, материковий схил та океанічне ложе. Кожна з них має свої особливості геологічної діяльності.

Материкова мілина, або шельф простягається до глибини 200 м. Ширина шельфу біля рівнинних берегів до 400 – 600 км, біля гір- ських масивів не перевищує кількох десятків кілометрів. Рельєф шельфу подібний до рельєфу навколишньої місцевості.

Материковий схил, або батіальна зона, лежить на глибині від

200 до 2500 м. Для неї характерний великий ухил (3,7 – 7,5°). Рель- єф нерівний, вона вкрита мережею вузьких і глибоких (800 – 1000 м) каньйонів із зсувами та сповзаннями. Глибше 2000 м ухил змен- шується.

Океанічне ложе абісальна зона заглиблена на 2500 – 6000 м з глибоководними западинами, найглибша з яких Маріанська в Ти- хому океані (11 500 м).

62

Рис. 2.21. Абразія:
а пласти порід залягають горизонтально; б пласти порід спадають у бік моря прибій на- чебто «спилює» нашарування

Руйнівна діяльність морів і океанів. Руйнівну роботу моря нази- вають абразією (від лат. abrasio — зіскоблювання, гоління) (рис. 2.21). Морські хвилі, здій- няті вітром, руйнують мор- ські узбережжя.

Швидкість руйнування залежить від складу порід мінералізації морської води (солі, розчинені в морській воді, прискорюють розчи- нення гірських порід) і си- ли морського прибою.

Тваринні та рослинні організми, які населяють зону прибою, сприяють подрібненню і тим самим полегшують абразію узбе- режжя. Залежно від фізіо- логії, місця та способу життя їх поділяють на:

³ бентос сукупність організмів, які живуть на дні та в ґрунті водойм;

³планктон одноклітинні та колоніальні водорості, радіолярії, дрібні ракоподібні, які не здатні до активного пересування, а пере- міщуються хвилями і течіями;

³нектон плаваючі водні тварини (медузи, риби, кити); багато живих організмів є породоутворювальними: пелециподи, черевоно- гі, головоногі, корали, форамініфери, які формують потужні пласти вапняків.

Швидкість розмивання залежить також від ухилу пластів, кон- фігурації берега, напрямку вітрів. Магматичні породи найстійкі- ші розмивається кілька сантиметрів за століття, осадові кілька сантиметрів за рік, а пухкі — 15 – 20 м за рік. У разі чергування мяких і твердих порід утворюються ніші, гроти, печери, глибокі бу- хти. Під час опускання материка море наступає на суходіл (транс- гресія), руйнівна робота посилюється. Так, ширина протоки Ла- Манш щороку збільшується на 2 м. На узбережжі Середземного мо- ря в Єгипті, берег якого складений пухкими породами, щорічно по- глинається смуга суходолу завширшки 20 м.

Крім вітрових хвиль на береги впливають припливи і відпливи, які мають великі запаси енергії. Особливо помітна їх роль у вузь- ких протоках і затоках, гирлах річок: вони вимивають підводні ка- ньйони перешкоджають утворенню дельт. Велика швидкість при- пливу і відпливу сприяє винесенню уламкового матеріалу у від-

63

критий океан. Якщо вітрові хвилі переносять уламкові матеріали до глибини 8 – 10 м, то припливні і відпливні, які приводять у рух усю масу води, переносять уламкові матеріали і на більших гли- бинах. Наприклад, на дні протоки Ла-Манш (найбільша глибина 172 м, висота припливної хвилі до 12 м) теригенні осади не від- кладаються.

Морські течії теж виконують велику руйнівну роботу. Так, Гольф- стрім уздовж узбережжя Скандинавії змиває всі теригенні осади із зони шельфу та батіальної зони.

Акумулятивну роботу моря називають осадонакопиченням, або седиментацією. Воно накопичує різні осади, принесені з континен- тів, які дістали назву теригенних.

Уламкові матеріали відкладаються як біля самого берега (смуга прибою), так і на всій поверхні шельфу. Від берега в глибину розмі- ри матеріалів осадів зменшуються (від валунно-галькового матеріа- лу до піску). Дрібні часточки (0,1 мм) біля берегів відкладаються лише в тихих бухтах, затоках. Найчастіше вони відносяться водою далеко від берега на глибину 50 – 150 м і більше.

До теригенних осадів шельфової зони домішуються органогенні та хімічні осади, які інколи утворюють потужні шари гірських по- рід. Органогенні осади в цій зоні найчастіше представлені корало- вими або черепашковими вапняками. В утворенні вапняків мо- жуть брати участь деякі водорості, які поглинають вапно з морсь- кої води і відкладають його в своїх стеблах. Хімічні осади утворю- ються в місцях винесення річковими водами сполук заліза, манга- ну, алюмінію.

Потужність теригенних осадів на дні шельфу тим більша, чим більше їх приносять річки. Склад їх також визначається складом принесених осадів. Відклади шельфу чітко шаруваті, залягають го- ризонтально або під невеликими кутами (0,3°).

Моря й океани неодноразово змінювали свої межі. На дні їх утворилася потужна товща осадів, що перетворились на осадові по- роди. В цій товщі знаходиться багато корисних копалин — 95 % мі- неральних багатств стародавніх морів сформувалось у прибережній зоні (зона шельфу). Нафта, газ, вугілля, боксити, фосфорити, залізо, манган, будівельні матеріали, радіоактивні та рідкісні елементи, коштовне каміння містяться в осадових породах, які утворилися на дні морів та океанів.

Батіальна зона теж вкрита тонким теригенним алеврито- пелітовим матеріалом синім, червоним, зеленим та іншими му- лами, які збагачені на органічні речовини.

Синій мул на 97 % складається з глинистих часточок. До його складу входять карбонат кальцію, сірководень, залізо. Інколи трап- ляються пірит, конкреції сидериту, мангану.

64

У червоному мулі глинистих часточок менше (до 70 %), а вміст карбонату кальцію більший (до 60 %). В невеликій кількості завжди є кварц. Червоний колір зумовлений оксидами заліза.

Зелений мул і пісок вкривають підвищені ділянки батіальної та абісальної зон у місцях холодних течій на глибині від 180 до 2300 м. Зелений колір повязаний із наявністю глауконіту. В цьому мулі алеврито-глинистих часточок небагато (до 48 %), а вапна до 60 %

ібільше. Трапляються конкреції фосфоритів. Осади батіальної зони різняться однорідністю на великих площах, потужність їх сотні і тисячі метрів.

Абісальна зона складена пелагічними осадами мулами ор- ганічного походження (вапнякові та кремнисті) і червоною гли- ною. Серед вапнякових мулів форамініферовий, птероподовий

іглобигериновий, серед кремнистих діатомовий та радіоляріє- вий.

Червона глина поширена на великих площах на глибині понад 3500 – 4000 м (> 130 млн км2). Утворюється вона внаслідок розкла- дання силікатів, принесених морськими течіями. Складається пе- реважно з гідратів силікатів, збагачених залізом, та інших мі- нералів, решток кремнистих організмів. Кремнезему у ній у 2,5 раза більше, ніж в інших глинах. У червоній глині трапляються конкреції відновлених мангану, заліза, стронцію, кобальту, ніке- лю, міді, свинцю, цинку, молібдену, ванадію, лантану та інших елементів.

2.3.6. Геологічна діяльність озер і боліт

Озера. Озера це водойми на поверхні материків, які безпосе- редньо не повязані з морями та океанами.

Загальна площа, зайнята озерами, дорівнює 2,7 млн км2, що становить 1,8 % площі всієї суші. В СНД на частку озер і боліт при- падає 8,3 % території, причому озерами зайнято 1,3 % території, а болотами — 7 %.

Озера розміщені на різних висотах. Так, абсолютна позначка во- дного дзеркала Мертвого моря-озера — 392 м, Каспійського — 28 м, озер Тибету понад 5000 м. Озеро Карапуль (Памір) знаходиться на висоті 4000 м над рівнем моря.

Розміри і дзеркало води озер різні і коливаються від десятих час- ток до десятків і сотень тисяч квадратних кілометрів (Байкал — 31 тис. км2, Каспій — 395 тис. км2). Глибина озер змінюється в широ- ких межах: Байкал — 1741 м, Каспій — 945 м, Іссик-Куль — 702 м, Ільмень — 10 м, Ельтон — 80 см.

Озерні западини можуть мати ендогенне чи екзогенне похо- дження, поділяються на улоговинні і загатні. Улоговини можуть утворюватись внаслідок скидів, розломів кори, ерозійної діяльності

65

льодовиків, річок, розчинення гірських порід. Озера Байкал, Іссик- Куль, Вікторія, Танганьїка та деякі інші утворились у тектонічних проваллях (грабенах). У западинах, виораних льодовиками і пере- городжених моренними валами, сформувались озера в гірських ра- йонах Тянь-Шаню, Кавказу. Найбільшим моренним озером є Зор- куль (Памір). Такого ж походження більшість озер Фінляндії, півні- чного заходу Росії. В гірських районах озера можуть утворюватись і внаслідок обвалів (загат). Це озера Ріца, Сарезьке, Голубі озера.

Розвиток карстових явищ може призвести до виникнення озер, приурочених до печер, карстових западин (Архангельська обл., Валдайська височина, Володимирська, Новгородська, Ленінградсь- ка та інші області).

Кратери згаслих вулканів або в період їх тимчасового спокою, заповнившись водою, утворюють озера. Такі озера поширені на Камчатці, у Вірменії, інших вулканічних зонах.

У річкових долинах рівнинних річок утворюються старичні озе- ра, а в гирлових дельтові. Дельтових озер багато на узбережжях Середземного, Північного, Балтійського та інших морів.

На узбережжях Балтійського, Чорного, Каспійського та інших морів трапляються озера, які утворилися внаслідок відокремлення ділянок бухт морськими косами, пересипами (Сасик, Сапі біля Єв- паторії, озера неподалік Одеси, Керченського півострова). На узбе- режжях морів є озера, розміщені в міждюнних зниженнях. Дюнні озера поширені на узбережжі Балтійського, Каспійського, Аральсь- кого, Середземного, Північного та інших морів і океанів.

На території України близько 20 тис. озер, а площею 0,1 км2 і бі- льше понад 7 тис.

Нині на Землі споруджують все більше і більше штучних озер- водосховищ.

За характером стоку озера можуть бути безстічними замкнені водойми (Каспій, Арал, Балхаш, Іссик-Куль та ін.); з поперемінним режимом озера, в яких стік не постійний і залежить від кількості атмосферних опадів; проточними (річкові) — розміщені на шляху те- чії річки і мають постійний стік (Ладозьке, Онезьке, Байкал та ін.); сліпими мають підземний стік (карстові озера).

В утворенні озер велику роль відіграють клімат, рельєф місцево- сті, геологічна будова території.

За умовами живлення озера бувають атмосферного і підземного живлення. За хімічним складом води прісноводні (ступінь міне- ралізації води менше 0,1 %), солонуваті (від 0,1 до 3,5 % — озера у Казахстані, Західному Сибіру), солоні (понад 3,5 %).

Проточні озера, як правило, прісні, особливо в умовах вологого клімату (Онезьке має ступінь мінералізації всього 0,03 %). Най- більш мінералізовані води безстічних озер.

66

Солоні озера поширені на земній кулі зонально. Більшість із них знаходиться в степах, напівпустелях, пустелях від нижнього Дунаю на заході до Тихого океану на Далекому Сході.

Реліктові озера, до яких надходить велика кількість прісної води, характеризуються меншою солоністю (Каспій), а вода таких озер як Ладозьке й Онезьке, які знаходяться в зоні з вологим кліматом, за складом близька до дистильованої.

Геологічна діяльність озер виявляється в руйнуванні, перене- сенні та акумулюванні осадового матеріалу.

Руйнівна діяльність озер подібна до роботи моря, тільки інтенси- вність її набагато менша.

В озерах, як і в морях та океанах, водні маси рухаються у вигляді вітрових, припливних і відпливних хвиль та течій.

Увеликих озерах (Каспій, Арал, Байкал, Онезьке) вітрові хвилі іноді сягають 2 – 3 м. Як і в морях вони виконують абразивну робо- ту, яка залежить від складу гірських порід берегів. Давні кристалі- чні породи руйнуються менше, ніж осадові. Абразія виявляється і на штучних водоймах.

Акумулятивна діяльність озер залежить від їх водного режиму, ступеня мінералізації води, розміру, особливостей рельєфу і кліма- ту. Цими чинниками визначається співвідношення механічних, хі- мічних і органічних осадів, які формуються в озерах.

Осади прісних озер мають механічне та органічне походження, солоних хімічне. В прибережній частині прісноводних озер нако- пичуються галька, пісок, далі від берега глина, озерний мергель.

Уміру заростання озера на дні формується шар органічного оса- ду сапропель, а біля берегів торфовища. З часом сапропель ущільнюється і переходить у викопний стан утворюється сапро- пеліт.

Для льодовикових озер характерне чергування піщаних та гли- нистих шарів. Це так звані стрічкові глини.

Усолоних озерах переважають хімічні осади. Влітку внаслідок

випаровування води випадають кристали солей. Найбільш пошире- ні хлориди, рідше сульфати і ще рідше карбонати. В деяких озерах Тибету, Непалу, США відкладається бурá (в їх живленні бе- руть участь термальні води).

Хімічні та органогенні осади озер цінна сировина для хімічної, харчової та інших галузей промисловості. Грязі озер використову- ють у медицині.

В озерах лісо-лучної зони поширені сапропелітові відклади. По- тужність їх досягає 20 м і більше. У разі заболочування озер сапро- пеліти вкриваються торфами. Викопні сапропеліти представлені викопним сапропелевим вугіллям та горючими сланцями. Якщо в

67

озера надходять річкові та ґрунтові води, збагачені органічними кислотами і солями заліза, то на дні озер на глибині від 1 до 10 м відкладається залізна руда у вигляді буруватого, чорнуватого і зе- леного порошку або кульок лимоніту (бобова буда). У формуванні останніх беруть участь бактерії. Озерна руда поширена в північній частині Європи і Північній Америці. Серед домішок у ній трапля- ються оксиди мангану і фосфору. В озерах тропічної зони відклада- ється озерний боксит.

Болота. Болотами називають перезволожені ділянки зі специфі- чною рослинністю, після відмирання якої утворюється торф або сап- ропель.

Основна частина торфових боліт знаходиться на півночі, північ- ному заході та заході Росії (Карелія, Західний Сибір). В Україні во- ни поширені в основному на Поліссі і заплавах великих річок. Це повязано з кліматичними, геологічними та географічними умова- ми: надмірною зволоженістю, рівним рельєфом, заляганням на не- великій глибині водонепроникних гірських порід.

За умовами залягання та рельєфом болота поділяють на верхові (вододілів) та низинні (річкових долин) (рис. 2.22).

За умовами живлення на болота намивного (в заплавах річок), глибинного (в улоговинах, місцях виходу капілярних вод), ґрунтово- го (на зниженнях піщаних вододілів) та атмосферного типу (в за- мкнених зниженнях, складених водотривкими породами).

Верхові болота живляться лише атмосферними опадами. У воді міститься мало мінеральних солей, тому й рослинність бідна на мі- неральні сполуки (сфагнум та ін.). Рештки цієї рослинності утворю- ють торф із високою теплоємністю і низькою зольністю.

У низинних болотах, навпаки, формується торф з низькою тепло- ємністю і значною зольністю. Крім нього накопичується сапропель. У низинних болотах часто відкладаються залізні руди (лимоніт, си- дерит). Трапляються поклади мангану, фосфору (входять до складу мінералу вівіаніту).

Сукупність вторинних процесів, які відбуваються в рослинній речовині в торфовому болоті, називають вуглефіксацією. Вона по- чинається відразу після торфоутворення, після вкривання торфовою товщею осадів внаслідок фізико-хімічних перетворень, які приво- дять до збагачення материнської речовини вуглецем. Із решток ви- щих рослин утворилось гумусове вугілля, а з решток тварин і рос- линних організмів сапропелеве вугілля. Залежно від вмісту вуг- лецю викопне вугілля класифікують так: лігнін, буре вугілля, камяне вугілля, сапропелеве вугілля, антрацит.

68

Рис. 2.22. Генетичні типи боліт та їх будова у розрізі:

а верхове; б низинне, перекрите верховим; в болото, що утворилося внаслідок заростання озера, заповнене мулом, водою з торфовою кіркою; г поступове зарос- тання водойми; торфи: 1 сфагновий із пнями сосни; 2 пушково-сфагновий; 3 осоковий і лісовий; 4 шейхцерієво-сфагновий; 5 гіпсовий; 7 сапропелевий; 8 очеретяний; 9 очеретів; 10 хвощовий; 11 осоковий; 12 осоково- вербовий; 13 лісовий; 6 прісноводний мергель; 14 сапропеліт; 15 — вкрап- лення сапропелю; 16 торф-сплавини; 17 мул; 18 суглинок і супісок; 19 суг- линок з піщаними прошарками; 20 глина; 21 вода

69