Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив WinRAR / Всі питання.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
154.13 Кб
Скачать

12. Методика підготовки та проведення уроку засвоєння нових знань з економіки.

Готуючись до уроку засвоєння нових знань вчитель економіки аналізує зміст матеріалу, виділяє головне та другорядне, формулює головну тезу. Теза має бути чітко, однозначно сформульована, не містити в собі двозначностей та залишатись незмінною весь час її доказу. Метою уроку засвоєння нових знань є оволодіння учнями новим матеріалом. Для цього учні повинні підключатися до вирішення таких дидактичних задач як засвоєння нових понять і способів дій, самостійної пошукової діяльності, формування системи ціннісних орієнтацій.

Форми такого вивчення можуть бути найрізноманітнішими: лекція, пояснення викладача із заохоченням учнів до обговорення окремих питань, положень, евристична бесіда, самостійна робота з підручником, іншими джерелами, постановка і проведення експериментів, дослідів і т.п.

Розробка структури уроку – це форма творчої методичної майстерності. Справжній викладач завжди готується до лекції, розробляє конспект, виділяє опорний матеріал, враховує міжпредметні зв'язки, можливі запитання учнів.

У процесі підготовки до уроку викладач повинен добре побудувати процес викладання навчального матеріалу. Для цього він має, насамперед, з'ясувати особливості своєї аудиторії. Це впливає на вибір змісту й методики викладання, які залежать від мети навчання. Навчальна мета такого уроку, як і будь-якого заняття, – чітко визначити: які знання требадати учневі і як він має скористатися ними в професійній роботі.

6.Дидактичні принципи методики викладання економіки в школі Під принципами взагалі розуміють головні нормативні положення, передумови певної науки, теорії, концепції, галузі практики. Дидактичними принципами відповідно називають нормативні вихідні положення, на основі яких будується навчальний процес. Суть принципів: Науковість навчання. - У процесі навчання основ економіки учні оволодівають знаннями про підприємство як основну організаційну форму економіки, менеджмент і маркетинг у підприємницькій діяльності, структуру національної економіки, фінансово-грошову систему країни, закономірності розвитку світового господарства тощо. Свідомість і активність учнів у навчанні. - Свідомість і активність учнів як принцип навчання тісно пов’язані між собою, бо активність ґрунтується на свідомості, а свідомість стає вищою завдяки активності. Наочність навчання. - Наочне навчання полягає в тому, що учні набувають знання не тільки за рахунок того, що слухають пояснення вчителя, але й за допомогою своїх органів зору, за рахунок того, що вони бачать. Зв’язок теорії з практикою у навчанні - Щоб здійснювати цей дидактичний принцип, слід переконати учнів, що теорія і практика – дві невід’ємні частини діяльності людини. Міцність засвоєння знань, умінь і навичок. - Засвоєння знань, умінь і навичок являє собою процес їх одержання, поглиблення, уточнення і закріплення. Єдність навчання і виховання. У процесі навчання формується особистість учня, тобто на заняттях вирішуються одночасно загальноосвітні і виховні завдання.

Соседние файлы в папке Архив WinRAR