Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
467.97 Кб
Скачать

10. Сутність та варіанти товару

Товар — це все, що може задовольнити нужди чи потреби та пропонується на ринку для привернення уваги, придбання, використання або споживання. Це можуть бути фізичні об'єкти, послуги, особи, місця, організації та ідеї. З погляду маркетингу, комплекс товару — це сукупність матеріальних та нематеріальних характеристик і властивостей, які пропонуються споживачеві для задоволення його потреб, вирішення його проблем. Для виготовлення товару розробникові потрібно сприймати ідею па трьох ріннях. Основним є рівень товару за задумом, на якому дають відповідь на запитання: «Що в дійсності купуватиме споживач?». Той факт, що будь-який товар — це вміщена в упаковку послуга для вирішення якоїсь проблеми, зумовлює перехід до другого рівня — товару в реальному виконанні. Для переходу на цей рівень розробник має перетворити товар за задумом на товар у реальному виконанні, який може володіти такими характеристиками: • специфічна упаковка: • зовнішнє оформлення; • марочна назва; • набір властивостей; • особлива якість. І, нарешті, розробник може передбачити надання додаткових послуг споживачам, застосування яких піднесе товар до найвищого рівня - товару з підкріпленням. Ідея підкріплення товару спонукає діяча ринку придивитися до притаманної клієнтові системи споживання в цілому, до того, як покупець товару комплексно підходить до проблеми, яку проблему він хоче вирішити завдяки використанню товару. Тому на цьому рівні приймають рішення про: • доставку; • гарантії; • монтаж; • надання кредиту; • післяпродажне обслуговування. Для вибору стратегій маркетингу щодо окремих товарів діячеві ринку доводиться розробляти низку товарних класифікацій на основі властивих цим товарам характеристик. За ступенем властивої їм довговічності, або матеріального сприйняття, товари можна поділити на три групи Товари довготермінового користування — це матеріальні вироби, що витримують багаторазове використання. Прикладом таких товарів можуть бути холодильники, верстати, одяг. Товари короткотермінового використання — матеріальні вироби, які повністю споживаються за один або кілька циклів використання. Прикладом можуть бути: продукти харчування, мило, сіль. Послуги — об'єкти продажу у формі дій, вигод або задоволень. Прикладом можуть бути: стрижка в перукарні, ремонтні роботи.

11. Методы экон. Анализа

Під методом економічного аналізу розуміють науково обґрунтовану систему теоретико-пізнавальних категорій, принципів, способів та спеціальних прийомів дослідження, що дають змогу приймати обґрунтовані управлінські рішення і базуються на діалектичному методі пізнання. Особливості діалектичного методу полягають у тому, що всі явища, котрі досліджуються, розглядаються в їх взаємозв’язку та русі, зміні та розвитку, при цьому розвиток розуміють як боротьбу протилежностей на засаді об’єктивних законів реальної дійсності. Категорії економічного аналізу — це найбільш загальні, ключові поняття даної науки. До таких належать, наприклад: фактори, резерви, модель, результативний показник, відсоток, дисконт, фінансовий результат, капітал, зобов’язання, активи, грошовий потік, леверидж і т. ін. Визначення та зміст окремих категорій наведено у відповідних розділах посібника.

Принципи економічного аналізу регулюють процедурну сторону його методології та методики. До них відносять: системність та комплексність, періодичність, зрозумілість та адекватність тлумачення, достовірність та об’єктивність, доречність та своєчасність. Системний підхід до вивчення явищ виявляється в комплексному взаємозв’язаному вивченні багатосторонніх зв’язків і взаємозумовленості дії факторів організації, техніки і технології виробництва Принцип періодичності (або регулярності) передбачає необхідність систематичного проведення аналізу за відповідні звітні періоди (та протягом таких) з метою створення цілісного уявлення про динаміку господарських і фінансових процесів на підприємстві.

Зрозумілість та адекватність тлумачення досягається через обов’язкове пояснення отриманих результатів дослідження (розрахунків) у вигляді відповідних висновків, коментарів, складан-ня пояснювальних записок. Наявність аналітичних висновків є обов’язковим елементом методики економічного аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]