Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
467.97 Кб
Скачать

3. Генерація ідей

Даний етап є першим етапом інноваційного циклу.

Генерація ідей - це розробка або розвиток нових ідей , сприяючих можливості створення нових ідей .

Генерація ідей - це систематичний пошук ідей нових товарів. Існує багато способів організувати постійний пошук ідей. Основні складові пошуку нових товарів - це аналіз джерел та застосування творчих методів отримання ідей.

Джерела ідей можуть бути зовнішніми та внутрішніми. Зовнішні джерела - це ідеї інших організацій( через них можна прийти до власних), перегляд комерційних чи виробничих журналів, експозицій виставок; ідеї постачальників, споживачів, скарги, які доходять через торгових представників чи напряму. Внутрішні джерела -, орієнтовані на лабораторії, виявляють можливості на основі фундаментальних ( направлених отримання нових знань та опосередковано приводящих до виникнення нових ідей) та прикладних досліджень ( використовуючи існуючі наукові методи для розробки ідей про новий продукт).

Довірчі бесіди з компетентними співробітниками

Бесіди з постачальниками

Вивчення спеціальної літератури

Дискусії з групами менеджерів

Вивчення реклами конкурентів

“Мозкова атака” за участю спеціалістів фірми

Вивчення каталогів, проспектів, інших матеріалів

Удосконалення ініціативи персоналу

Вивчання матеріалів, що видають патентні служби

Обговорення з представниками галузевого союзу

Перегляд поточної преси

Аналіз рекламацій

Перегляд старих публікацій

Вивчення пропозицій представників фірми

Вивчення інформації галузевого об’єднання

Оцінка рішень, що приймаються міністерствами та відомствами

Вивчення товарів, що виставлені на вітрині

Ознайомлення з опублікованими ринковими дослідженнями

Відвідування ярмарок та виставок

Участь в ділових семінарах, конгресах, дискусіях

Вивчення радіо- та телепрограм

Конкурси, змагання

Бесіди з клієнтами

Обговорення питань з консультантами

Джерела ідей, що стосуються нових товарів, нерідко можна знайти всередині самої фірми. В якості генераторів ідей можуть виступати вчені, спеціалісти з маркетингу, торгові агенти й дизайнери.

Компанії, що успішно працюють, заохочують прагнення службовців до пошуку шляхів удосконалення виробництва, а також товарів та послуг компанії. Службовці компанії TOYOTA щорічно пропонують близько двох мільйонів ідей (приблизно 35 ідей на одного службовця), більш 85% котрих втілюються до життя. Kodak і багато інших компаній нагороджують службовців, що представили найкращі ідеї, грошовими преміями та подарунками.

На етапі генерації ідей нового продукту проводять опитування (споживачів, працівників підрозділів НДВ, Важливу інформацію щодо напрямку удосконалення товарів, що випускаються, може надати вивчення скарг, рекламацій, типових причин відмов та ремонтів. Суттєве значення може мати збір вторинної інформації (патенти, звіти дослідницьких НДІ і т.п.). Часто ідеї щодо нових продуктів можуть бути отримані на виставках та ярмарках. проблемні методи аналізу, мозкова атака та

Джерела ідей, пов’язаних з новими товарами, можуть знаходитися поза компанією. Аналіз товарів, що випускаються конкурентами, може підказати можливі способи та напрямки удосконалення власних товарів. Дистриб’ютори також можуть бути безпосереднім джерелом ідей, що стосуються нових товарів. Важливим джерелом свіжих ідей є й самі споживачі. Буває так, що їх потреби неможливо задовольнити за допомогою існуючих товарів і вони кровно зацікавлені в появі ідей, Плідним джерелом ідей, може бути підтримання тісних контактів зі споживачами, котрі самі є новаторами і лідерами на своїх ринках. Також головні споживачі часто здатні розпізнати необхідні напрямки удосконалення продукції набагато раніше інших споживачів, оскільки їх запити, як правило, є більш розвинутими, і їм доводиться стикатися з новими та нестандартними проблемами раніше за інших споживачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]