Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
467.97 Кб
Скачать

44. Основні шляхи розвитку підприємств, поняття інновацій.

Иннова́ция, нововведение (англ. innovation) — это внедрённое новшество, обеспечивающее качественный рост эффективности процессов или продукции, востребованное рынком. Является конечным результатом интеллектуальной деятельности человека, его фантазии, творческого процесса, открытий, изобретений и рационализации. Примером инновации является выведение на рынок продукции (товаров и услуг) с новыми потребительскими свойствами или качественным повышением эффективности производственных систем. Понятие "инновации" как экономической категории ввел в научный оборот австрийский экономист И. Шумпетер. Он впервые рассмотрел вопросы новых комбинаций производственных факторов и выделил пять изменений в развитии, т.е. вопросов инноваций: -использование новой техники, технологических процессов или нового рыночного обеспечения производства; -внедрение продукции с новыми свойствами; -использование нового сырья; -изменения в организации производства и его материально-технического обеспечения; -появление новых рынков сбыта.

45. Варіанти інноваційного циклу та типи підприємств-інноваторів.

Далеко не всі інновації (інноваційні проекти) проходять етапи пов-ного інноваційного циклу. Для конкретної інновації (конкретного інноватора) інноваційний цикл може починатися з самого першого етапу, а може і з придбання патенту або ліцензії на виробництво нової продукції. Аналогічно, інноваційний проект може завершуватися етапом комер-ційного виробництва (комерціалізації інновації), а може – продажем патенту на нові технічні і (або) технологічні рішення, або ж ліцензії.

Можливі варіанти дій підприємств-інноваторів із традиційним (повним) і зміщеним почат-ком-закінченням інноваційного циклу показані на рис. На рис. умовні позначення: Т1 – інноваційний цикл, який закінчується продажем ліцензії на право виробництва нового товару; Т2 – інноваційний цикл, який закінчується продажем патенту на технічні і (або) технологічні рішення; Т3 – інноваційний цикл, що починається придбанням патенту на нове технологічне чи техніч-не рішення і закінчується продажем ліцензії на право виготовлення нового товару; Т4 – інноваційний цикл, що починається придбанням ліцензії і закінчується комерційним ви-робництвом нового товару; Т5 – інноваційний цикл, що починається придбанням патенту і закінчується комерційним ви-робництвом; Т6 – повний інноваційний цикл від генерації ідей до розгортання комерційного виробництва нового товару. Рис. Варіанти інноваційного циклу і типи підприємств-інноваторів. У відповідності з охопленими етапами ІЦ і ЖЦ розрізняють різні типи підприємств-інноваторів (за міжнародною класифікацією). Як видно з рис., венчурні підприємства і підприємства експлеренти займаються радикальними інноваціями (працюють на етапах власне ІЦ), а патієнти, віоленти і комутатори – поліпшуючими (працюють на етапах ЖЦ звичайного товару, у який перетворилася радикальна інновація).

За типом стратегічної поведінки кожне підприємство-інноватор може бути віднесене до однієї з чотирьох груп – експлерентів, патієнтів, віолентів, комутантів, – що визначає їх місце у інноваційному процесі. Підприємства експлеренти (піонерські). Працюють на етапі виведення нового товару на ринок. Вони спеціалізуються на створенні нових чи радикальних трансформаціях старих ринків. Їх діяльність пов’язана з просуванням інновацій на ринок: визначенням цільового ринку; уточненням кола цільових споживачів та їх запитів; доведенням товарів, які розроблені вен-чурними підприємствами, до вимог цільових груп споживачів, вибором адекватної стратегії ціноу-творення; визначенням заходів формування первинного попиту; вибором оптимального варіанта формування збутової мережі тощо.

Підприємства патієнти(лиси). Здійснюють діяльність на етапі зростання обсягів збуту, орієнтуються на вузький вибірковий сегмент ринку. До їх компетенції відносять доведення характеристик нового товару до вимог споживачів та уточнення їх кола, реалізація інших заходів комплексу маркетингу, пов’язаних з освоєнням визначеного сегменту ринку. Ухиляються від прямої конкуренції з провідними підприємствами. Намагаються орієнтуватися на сегменти чи ніші ринку де є незадоволений попит, а також на ті, які є непривабливими для основних конкурентів. Можуть бути: - малі; - середні; - інколи великі.

Підприємства віоленти. Працюють на етапі зрілості товару. Це крупні підприємства, які діють у сфері потужного стандартного виробництва. Вони займаються крупносерійним та масовим виро-бництвом продукції середньої якості за середніми цінами, яка призначена для широкого кола спо-живачів і може швидко отримати їх визнання. Реалізують заходи пов’язані з оцінками перспектив нового масового ринку і його завоюванням, а у подальшому - зі збереженням існуючих задовільних ринкових позицій. Типи віолентів: 1. гордий лев - динамічний темп розвитку; підгрупи:- лідер; - віцелідер; - інші. 2. могутній слон - менш динамічний розвиток, висока компенсація за втрату позиції лідера в галузі; 3. неповороткий бегемот - втрачена динаміка розвитку, надмірне захоплення широкою диверсифікацією, розпорошення сил.

Підприємства комутанти. Працюють на етапі виведення товару з ринку. Вони орієнтуються у своїй діяльності на споживачів-аутсайдерів і задовольняють їх специфічні потреби. Комутанти реалізують усі маркетингові заходи, пов’язані з просуванням нової модифікації (замінника) відомого товару на ринок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]