Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций поТРУ.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
5.18 Mб
Скачать

6.5 Туристські ресурси Центрального туристського району

До складу цього району входять 7 областей України, що розташовуються по плині Дніпра: Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська й Запорізька. Район має у своєму розпорядженні наступні туристсько-рекреаційні ресурси: сприятливий клімат, водні ресурси, джерела мінеральних вод, лікувальних грязей, велика кількість туристських об'єктів, цікавих пам'ятників історії, архітектури, археології, природи.

Клімат району помірно континентальний з м'якою, порівняно теплою зимою й теплим і вологим на півночі й сухим літом на півдні. Середня температура в січні –5 оС, у липні +19 +23 оС. Опадів випадає на півночі 500-600 мм, на півдні 400-500 мм у рік.

Головною водною артерією для району як і для всієї України є Дніпро із припливами: Тетерів, Десна, Рось, Сула, Псел, Ворскла, Самара, Інгулець і інші. Наявність великих водоймищ споруджених на Дніпру (Київське, Канівське, Кременчуцьке, Дніпродзержинське, Дніпровське, Каховське) значно розширює туристські можливості району, тому що відкривають перспективи для розвитку водного туризму, як активних його видів, наприклад, подорожі на човнах, байдарках, так і пасивних - круїзи. Крім цього до наявності водних ресурсів належить й те, що південна границя Запорізької області має вихід до Азовського моря протягом близько 150 км. Зручні піскові пляжі, потужна база для розміщення туристів і відпочиваючих роблять цей район популярним для сімейного й дитячого відпочинку; наявність лікувальних грязей у приморських лиманах (Молочному й Утлюцком), а також у Великому й Червоному озерах поблизу Бердянська зарекомендували цей район як санаторно-курортний і оздоровчий центр.

Джерела лікувальних грязей для торфолікування є в Північних і Центральних районах Чернігівської області, джерела лікувальних грязей у Дніпропетровській області (озеро Солоний Лиман).

Джерела мінеральних вод розвідані практично у всіх областях району, але найбільш відомим курортом є Миргород (Полтавської області) і курортна місцевість Лищенівка; численні родовища є також у Черкаській і Чернігівській області.

На основі наявних природних ресурсів, їхньому сполученні діють такі курорти: Біла Церква, Ворзель, Ірпінь, Конча-Заспа, Миронівка (Київської області), кліматокурорт Качанівка (Черкаської області), Прохоровка, Сокирна (Черкаської області), Миргород (Полтавської області), Бердянськ (Запорізької області).

Для більшої частини областей району характерний нижче середній рівень кількості турбаз і готелів, зате для Київської, Чернігівської й Полтавської - вище за середнє.

По кількості дитячих оздоровчих таборів для більшості областей характерний рівень вище за середнє (за винятком Дніпропетровської й Чернігівської).

Для району кількість санаторіїв і будинків відпочинку характерна на рівні нижче середнього, за винятком Запорізької й Дніпропетровської областей. Причому найбільше їхнє число зосереджене на морському узбережжі й Каховському водоймищі в Запорізькій області, а також у місті Києві, оскільки він є самим великим туристським центром як Центрального району так і всієї України; у місті налічується близько 50 великих об'єктів туризму національного значення.

Великими туристськими центрами є Київ, Чернігів, Полтава, Переяславль-Хмельницький, Новгород-Сіверський, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Умань, Канів Менш значними туристськими центрами є Біла Церква, Фастів (Київської обл.), Мена, Ніжин, Прилуки Батурин (Чернігівської обл.), Черкаси, Корсунь-Шевченківський, Чигирин, Шевченкове, Звенигородка (Черкаської обл.), Диканька, Гоголеве, Опішня, Лубни, Великі Сорочинці, Пирятин (Полтавської обл.), Хутір Надія, с. Побузьке (музей ракетних військ) (Кіровоградської обл.), с. Петриківка, Новомосковськ, Китайгород, Жовті Води, Кривій Ріг, Павлоград, (Дніпропетровської обл.), «Садиба Попова», «Кам’яна могила», Токмак, Мелітополь (Запорізької обл.)

По кількості історико-архітектурних об'єктів виділяються на рівні вище за середнє Київської, Чернігівська й Полтавська області; інші області району мають рівень нижче середнього.

У цілому для району характерний середній рівень наявності культурних об'єктів. Вище за середнє рівня мають Київська й Чернігівська області.

Для числа природних об'єктів туризму характерний (за винятком Черкаської області) рівень нижче середнього.

Розглядаючи перспективи розвитку туристсько-рекреаційної діяльності необхідно також ураховувати екологічну обстановку. Більша частина території району має високі ступені забруднення: надмірно й сильно забруднені, а північ Київської області - район екологічної катастрофи. Приморська територія Запорізької області також ставиться до надмірно й сильно забруднених територій, така ж обстановка й у Дніпропетровській області.

У районі є потужна база для розвитку пізнавального туризму (через наявність таких потужних туристських центрів як Київ, Чернігів, Запоріжжя, Полтава), ділового туризму (район є промислово розвиненим), конгресного й освітнього туризму (Київ - найбільший науковий центр України), круїзного туризму (круїзи по Дніпрові й з виходом у Чорне море), культурно-дозвільного туризму.