Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций поТРУ.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
5.18 Mб
Скачать

Питання і завдання для самоперевірки:

  1. Поясніть наявність значної кількості варіантів класифікації туристських територій України.

  2. Назвіть дослідників які працювали над проблематикою туристсько-рекреаційного районування в Україні.

  3. Сформулюйте практичний та науковий зміст виділення туристських територій.

Тема 6 туристські ресурси туристських районів україни

6.1 Туристські ресурси Криму

Кримський туристсько-рекреаційний район є найпопулярнішим і всесвітньо відомим санаторно-курортним, оздоровчим і туристським районом на території України. Такої популярності сприяють сприятливі кліматичні умови, водні, грязьові, пляжні, ландшафтні ресурси й велика кількість туристсько-екскурсійних об'єктів.

Клімат північної частини півострова помірно-континентальний, на Південному березі Криму – з рисами субтропічного середземноморського типу. Опадів від 500 до 1100мм у рік. Середня температура січня – від –0,5 до –3,8ос, липня від +15,6 до 21,2ос. Купальний сезон триває із травня по жовтень (середня температура води влітку +17 +24ос). Загальна довжина пляжів 450 кілометрів.

Є 50 солоних озер, самі більші - Старе озеро, Сакське озеро, Тобечицьке й інші.

Запаси лікувальних грязей (головним чином сульфідних) зосереджені в озерах, становлять близько 24 мільйонів км3. Відомо близько 100 джерел мінеральних вод.

Але одним з найцінніших багатств Криму є його ландшафтні ресурси - громада Кримських гір, що обмежує середземноморську оазу Південного Берега Криму, що переходить у безкрайні сухі степи, морські мальовничі узбережжя, лагуни, гроти й бухти, сучасні будинки готелів, пансіонатів і літні замки-резиденції російського дворянства.

За даними статистики в Криму щорічно оздоровлюються понад 8 мільйонів чоловік.

У Кримському районі зосереджено 36% санаторно-курортного фонду України, близько 30% будинків відпочинку й пансіонатів, близько 20% туристських установ країни. Саме тому по всіх групах показників Кримський район має рівень вище за середнє.

Існуюча структура туристсько-рекреаційної мережі Криму на 30% складається з лікувальних установ і на 70% з установ відпочинку. 30% всіх існуючих установ обслуговують дітей. На Південному Березі Криму зосереджене до 60% всіх здравниць, на західному - 33%, а на східному - близько 4%.

Популярними курортами на заході Криму є Євпаторія, на півдні - Велика Ялта й Алушта. Кримський район нарівні з Карпатським є найбільшим центром туризму на Україні. Численні пам'ятники архітектури, історії, археології, екзотичні природні об'єкти, м'який клімат сприяють розвитку пішохідного, автомобільного, морського, гірського, екологічного й спелеотуризму.

Серед основних туристських центрів у Криму виділяються Севастополь, Керч, Судак, Феодосія й інші. Усього в Кримському туристсько-рекреаційному районі налічується близько 40 великих об'єктів туризму, 21 музей, 6 театрів.

На території Кримського району перебуває 141 об'єкт природно-заповідного фонду (загальною площею 70,0 тисяч га; 2,7% площі району), у тому числі: Ялтинський гірсько-лісовий заповідник, заповідник Мис Мартьян, Карадазький заповідник, Кримське заповідно-мисливське господарство, 32 заказника, 73 пам'ятника природи, 22 парку-пам'ятника садово-паркового мистецтва, всесвітньо відомий Никитський Ботанічний сад.

По всіх виділених групах об'єктів туризму Кримський район характеризується рівнем вище за середнє.

Наявність відповідних груп туристських ресурсів сприяє розвитку у цьому регіоні в першу чергу лікувального й спортивно-оздоровчого туризму, а також гірського й спелеотуризму, пригодницького, екологічного, круїзного, пізнавального й іншого видів туризму.