Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций поТРУ.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
5.18 Mб
Скачать

Питання і завдання для самоперевірки:

  1. Опишіть основні параметри конфігурації території держави.

  2. Дайте порівняльну характеристику України по загальним показникам площі та кількості населення з іншими державами Європи.

  3. Які визначні географічні точки знаходяться на території України?

Тема 2 географічні аспекти формування туристських ресурсів україни Географічне положення

Україна розташована в Центральній і Східній Європі у безпосередній близькості від більшості країн, з якими вона має інтенсивні транспортно-економічні зв'язки.

Через Україну проходить дев'ять залізниць, а також важливі автомобільні магістралі, що з'єднують Росію з країнами Європи, Та 6 міжнародних транспортирних коридорів.

З п'ятьма країнами на заході - Польською Республікою, Словацькою Республікою, Угорською Республікою, Румунією і Молдовою - спільні державні кордони.

Південну частину України омивають води Чорного й Азовського морів, а на крайньому південному заході вона виходить до нижнього Дунаю - другої за довжиною після Волги ріки Європи. Через практично незамерзаючі порти Чорного моря, а також через Азовське море і Дунай здійснюються водно - транспортні зв'язки з багатьма країнами. Дунай і його судноплавні притоки течуть через територію семи європейських країн. До того ж відстань багатьох країн незначна: морем від Одеси до Констанци (Румунія), наприклад, - 180 км, від Одеси до Варни (Болгарія) - 340 км, від Одеси до Стамбула (Турецька Республіка) - 630 км. Розгалужена мережа Дунаю та її судноплавних приток у східній частині Західної Європи та у Центральній Європі сприяє зростанню річкових перевезень через названі водні магістралі та кількості морських туристських подорожей.

На північному сході, сході та південному сході Україна межує з індустріально розвинутими районами Росії (Центральним, Центрально-Чорноземним та Північно-Кавказьким); від деяких економічних районів (Поволзького, Волго-В'ятського, Північно-Західного, Уральського) республіка розташована на відносно невеликій відстані. Безпосередньо до України прилягає територія Брянської, Курської, Бєлгородської, Воронезької та Ростовської областей. З півночі Україна межує з Брестською та Гомельською областями Білорусії, на південному заході - з Молдовою. Довжина кордонів України з Росією, Білорусією і Молдовою становить 4200 км.

Через Чорне і Азовське моря здійснюються інтенсивні економічні зв'язки України з Росією і Грузією.

Природні умови республіки у зв'язку з її переважно рівнинним рельєфом змінюються поступово в усіх напрямках; зі сходу на захід і з півночі на південь. Це стосується як природних умов, так і їх окремих компонентів - клімату, водних ресурсів, рослинного і тваринного світу тощо.

Розміщення України в південно-східній частині Центральної Європи на перехресті важливих торговельних шляхів сприяло розвитку господарства і суспільно-політичних відносин ще за часів Київської Русі, посиленню її економічних і культурних зв'язків з іншими народами.

Україна має добрі зв'язки з усіма країнами СНД через густу мережу залізничних магістралей та автомобільних шляхів, морські та річкові шляхи, розвинений авіаційний транспорт. Зокрема, інтенсивно здійснюються вантажні та пасажирські перевезення між чорноморськими та азовськими портами, розташованими в Україні, на Північному Кавказі та у Закавказзі. Через Дніпро і його судноплавні притоки організовано перевезення в Білорусію і Росію. Волго-Донський канал забезпечує прямий безперевалочний зв'язок України через внутрішні водні артерії з областями та автономними республіками басейну Волги та її приток, Каспійським, Балтійським та Білим морями.

Завдяки своєму географічному положенню Україна володіє значними транзитними якостями території, що сприяє її розвитку через будівництво комунікацій транспортних коридорів, можливостями переміщення вантажів, людей, капіталів, інформації - це можливість здійснювати широкомасштабні економічні зв’язки.

Складністю географічного положення є нестача лісових ресурсів, недостатня кількість водних ресурсів та посухи в Південній і Південно-Східній частинах