Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конс.лекций_Ney_version3.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Відбита складової циліндричної освітленості

Відбита складової циліндричної освітленості в розрахунковій точці може розглядатися як сума двох доданків: циліндричної освітленості, що створюється стелею і ділянками стін, розташованими вище горизонтальної площини, яка проходить через розрахункову точку (Eц), і циліндричної освітленості, що створюється підлогою та ділянками стін, розташованими нижче цієї площини, (Eц):

(7.5)

Для визначення відбитої складової циліндричної освітленості від верхнього і нижнього півпросторів (Eц) і (Eц) необхідно попередньо розрахувати яскравості поверхонь, які обмежують освітлюване приміщення: Lп°, Lс, LР , де Lп°— яскравість стелі без урахування прямого потоку світильників (за рахунок багаторазового відбиття).

Вважаємо, що розподіл яскравостей по поверхнях стелі, стін і підлоги рівномірним, що складаються відбитої складової циліндричної освітленості згідно з (7.5)

,

(7.6)

,

де , , відповідно функції, обумовлені розмірами і положенням поверхонь стелі, стін і підлоги відносної розрахункової точки.

При визначенні відбитої складової циліндричної освітленості слід мати на увазі, що яскравість стелі повинна розраховуватися без урахування прямого світлового потоку світильником, що випромінюється у нижню півсферу і визначає пряму складову циліндричної освітленості.

Послідовність розрахунку циліндричної освітленості

1. Залежно від типу елемента, що світить, визначаємо пряму складової освітленості:

а) для точкового випромінювача — за рівнянням

, (7.7)

і графіков або;

б) для лінійного випромінювача — за рівнянням

(7.8)

і графіков або;

в) для рівнояскравої поверхні — за рівнянням

(7.9)

або таблиці .

  1. Визначаємо значення середньої яскравості стелі Lп° (без урахування прямого потоку світильників), стін Lс і підлоги Lр за попередньо знайденими сталими світлових потоків n, Fс і Fр.

  2. Будуємо розрахункові сітки для визначення функцій і.

  1. Визначаємо функції , , і .

  1. Розраховуємо відбиту складову циліндричної освітленості від верхнього ц) і нижнього півпросторів за

(7.10)

Визначаємо загальну циліндричну освітленість:

(7.11)

Інженерні методи розрахунку циліндричної освітленості

1. З огляду на трудомісткість роздільного розрахунку прямої та відбитої складової циліндричної освітленості були розроблені інженерні методи розрахунку циліндричної освітленості. Одним з таких методів є розрахунок циліндричної освітленості за допомогою кривих залежності циліндричної освітленості від індексу приміщення, що будуються для світильника із заданим світлорозподілом.

На осі ординат графіків відкладені значення циліндричної освітленості Ец для питомого світлового потоку світильників у нижню півсферу, на осі абсцис – значення індексу приміщення. Значення циліндричної освітленості, нанесені на кривих, розраховані в точці передбачуваного мінімуму, що розташована посередині торцевої стіни приміщення на рівні 1,5м від підлоги.

Криві відповідають різним висотам h і різним сполученням коефіцієнтів відображення стін і підлоги приміщення. Висота, як і при розрахунку індексу приміщення, враховується від світильника до підлоги приміщення. Коефіцієнт відображення стелі прийнятий при розрахунку кривих рівним 0,5 з огляду на наявність світильників на стелі приміщення.

2. Ще більш простим способом розрахунку циліндричної освітленості є використання кривих залежності відношення середньої горизонтальної освітленості до циліндричної освітленості від індексу приміщення, побудованих для світильників з різним світлорозподілом.

Такі криві побудовані Т.Н.Сидоровою [11]. На осі ординат відкладені величини відношення середньої горизонтальної освітленості в точці передбачуваного мінімуму, на осі абсцис – значення індексу приміщення. Криві побудовані для різних сполучень коефіцієнтів відображення стін і підлоги приміщення.

Аналізуючи отримані експериментальні залежності, зробимо наступні висновки:

а) при збільшенні концентрації світлового потоку світильників зростає відношення горизонтальної освітленості до циліндричної, що характеризує зниження рівня відчуття насиченості приміщення світлом при тому ж рівні нормованої горизонтальної освітленості;

б) на величину відношення горизонтальної освітленості до циліндричної освітленості істотний вплив мають відбиваючі властивості поверхні приміщення. При низьких відбиваючих властивостях стін і підлоги помітно зростає відношення горизонтальної освітленості до циліндричної, тобто знижується відчуття насиченості приміщення світлом;

в) зміна індексу приміщення має малий вплив на відношення горизонтальної освітленості до циліндричної, особливо при значеннях >2.

Побудуємо графік функції за (7.3) і розіб'ємо ординату на рівні частини (рис.7.3). Знайдемо значення кута, що відповідає рівним збільшенням функції . У свою чергу, за знайденим значенням і заданій висоті розташування диска над розрахунковою точкою визначимо радіуси кілець, що створюють однакові значення циліндричної освітленості в точці під центром диска:

. (7.12)

Наносимо кола зі знайденими радіусами на кальку і розбиваємо отримані концентричні кола радіальними променями, що проходять через центр і зміщені один щодо другого на постійну величину. Таким чином одержимо розрахункову сітку для визначення функції .