Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_KL_Prikl_gidroekologia_modul1-4.doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
15.06 Mб
Скачать

2.2. Норми водоспоживання у промисловості.

Практично щодня промислове виробництво не може уникнути використання води чи як сировини, чи для охолодження устаткування, для миття сировини або готової продукції і в багатьох інших технологічних процесах. Питома витрата води на отримання одиниці готової продукції на окремих підприємствах може суттєво відрізнятися залежно від технічного рівня того чи іншого виробництва. Узагальнені питомі витрати води, необхідної для виробництва певних видів продукції, містяться в „Укрупненных нормах водопотребления и водоотведения для различных отраслей промышленности” – М.Стройиздат, 1982.

Окремі витяги з цього керівного документу наведені у табл.3.2.

Таблиця 3.2. Витрати води на виробництво окремих видів промислової продукції

Промислова продукція

Витрати води на виробництво одиниці продукції, м3

Найменування

Одиниця виміру

Електрична і теплова енергія

кВт ∙ рік

0,08-0,16

Чавун

т

180-220

Сталь

т

5-190

Мідь

т

90-100

Нікель

т

130-150

Цинк

т

0-110

Алюміній

т

180-190

Синтетичний каучук

т

100-1200

Капрон

т

500-600

Синтетичні волокна

т

500-2000

Бавовняні тканини

т

3000-5000

Папір

т

350-700

У табл..3.2 наведені загальні витрати води будь-то вода з джерел водопостачання, оборотна або повторно використана.

Для підприємств встановлюються індивідуальні норми водоспоживання на одиницю продукції. На підприємствах здійснюються заходи щодо зниження питомих норм водоспоживання шляхом впровадження повітряного охолодження агрегатів, ліквідація витоків рідини, заміни водних процесів безводними тощо.

В технічному водопостачанні існує два нормативних рівня водоспоживання, а саме:

  • поточні технологічні нормативи використання води - для існуючого рівня технологій;

  • перспективні технологічні нормативи використання води – з урахуванням досягнень на рівні передових світових технологій.

Індивідуальні норми водовідведення а одиницю продукції, що встановлюються для кожного окремого підприємства, залежать від існуючої системи технічного водопостачання: прямоточної, оборотної або повторно-послідовної, і можуть відрізнятися в залежності від цього у декілька разів, а іноді на 1-2 порядки.

Зменшенню обсягів споживання води і відповідно скиду стічних вод сприяють економічні важелі щодо поступового, але систематичного збільшення платні за забір води та водовідведення з одночасним підвищенням вимог до ступеню очищення стічних вод, що скидаються.

Тема 3. Раціональне використання вод у сільському господарстві.

Вода у сільській місцевості використовується для питних і комунально-побутових потреб населення, поїння худоби, для зрошення сільськогосподарських угідь, садиб тощо. В тваринницьких комплексах, де одночасно перебуває декілька тисяч свиней чи великої рогатої худоби, вода, крім поїння тварин, застосовується для видалення відходів тваринництва і додержання необхідного санітарно-гігієнічного стану приміщень.

Сільське населення України задовольняє потреби у питній воді головним чином завдяки місцевому водопостачанню з криниць, джерел або артезіанських свердловин. Поверхневі води, внаслідок забруднення, як джерела питного водопостачання майже не використовуються. Лише 3% сільських населених пунктів (2005 р.) має централізоване водопостачання, яке завдяки процесам водопідготовки забезпечує необхідну якість питної води.

В деякі населені пункти питна вода постійно доставляється автотранспортом. Це стосується населених пунктів, розташованих в південних районах, де підземні води надмірно мінералізовані, в районах, де тривалий час здійснюється видобуток корисних копалин (Донбас, Криворіжжя та інші), внаслідок чого доступні для використання підземні водоносні горизонти майже повністю виснажені, в районах радіоактивного ураження.

Якість води для поїння худоби повинна бути такою ж, як і для питного водопостачання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]