Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСЕ ответы.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
424.45 Кб
Скачать

39. Англійська літ-ра 18 ст. Загальна хар-ка.

1688 р. Бів вигнаний Яків II. На його трон прийшов правитель Голландії Вільгельм Оранський (Вільям III), який був одружений з дочкою Якова II – Марією. Вільям III видав “Біль про права”, де передав фактичну владу парламенту.

У 18 ст. Англія вела багато війн: 1707-1713 рр. – війна за іспанську спадщину. Приєднала Шотландію, Гібралтар, мала вплив над Португалією, окупувала Ірландію.

Англія поширює свій вплив на Америку – захопила величезні колонії. Брала участь у 7-річній війні (1756), захоплює Каналу, Флориду і стає наймогутнішою державою.

В ідейному формуванні фр. просвітництва зіграв роль Локк (“Досвід про людський розум” – довів залежність ідей від органів чуття).

Гострі соц. протиріччя, класові конфлікти приводять до появлення нових теорій в філософії та літературі: граф Шефсгбері – “Характеристика людей, вдач, думок і часів” (довів, що чеснота є вродженою рисою, добре і прекрасне зливаються воєдино). Цю прекраснодушність висміяв Мандевіль у творі “Байка про бджіл..” (одні будували матеріальні блага, інші нічого не робили, панував обман, корись.

Берклі (ентузіаст ідеалізму) направив своє перо проти матеріалістів і атеїстів. Девід Юм -філософ. агностицизму – песимістична, але не направлена проти церкви.

40. Історичне тло роману “Робінзон Крузо”.

На початку 18 ст. Адмірал Уільям Дампьєр відправився в Тихий океан на промисел. Плавання якось не вдалось і, повертаючись додому, почалися на судах безпорядки і люди тікали з них. За власним бажанням на острові Мас-а-Тьєрра, у берегів Чілі, залишився штурман Олександр Селькірк, який був знайдений аж після 4-х років перебування на острові. Тому Дефо перейменував героя, “переніс острів” з Тихого океану в Атлантичний, збільшив термін перебування героя на острові в 7 разів.

41. Французька література хvii ст. Загальна характеристика.

Франція в ХVII ст. – наймогутніша країна Західної Європи. Велике зовнішньополітичне і культурне переважання було досягнуто не відразу й обумовлене значною внутрішньою економічною і політичною перебудовою, що відбулася в країні.

У 1610 р. Генріх IV, якому вдалося певною мірою домогтися зміцнення престижу верховної, королівської влади, загинув. Після цього починається період переходу влади від одних рук до інших. Спочатку це Марія Медічі, потім Людовик XIII (але фактично Рішел’є). Після смерті Людовика XIII до влади приходить Мазаріні. У 1661 р. Мазаріні помирає, а Людовик XIV заявив, що хоче правити самостійно. Результатом його правління стало те, що кінець ХVII ст. став сумним для Франції (селянство живе в жахливих умовах).

В таких умовах у Франції виділялись 3 стильові напрямки: класицизм, ренесансний реалізм, бароко.

Все, що стосується класицизму, дивіться у питанні 31.

Щодо ренесансного реалізму, то його традиції були продовжені в художній прозі, головним чином у романі. Бароковий напрямок проявив себе в аристократичній, так званій, преціозній літературі, а також у творчості пізнього Расіна («Аталія»). Проте це були сторонні, побічні напрямки, тоді як класицизм являв собою у Франції головний напрямок, яким йшла художня література.