Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_maza_faka 1.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
5.46 Mб
Скачать

Добрилів у період міста

Село Добрилів було власністю панів Безлецьких. Це були багаті люди, великі землевласники, власники соляних помислів у мали неабиякий вплив у короні. На кінець XVI поч. XVII ст.. припадає період найбільшого розвитку в селі ремесел та торгівлі. На цьому фундаменті зводяться політичні та економічні привілеї Белзецький. Збагачуючись, вони вимагають від польських королів права перебудувати свої найбільш розвинуті села в місті, за рахунок яких можна б було збільшувати прибутки від доходів з ремесла і т.д.

З 1616 р. Добрилів одержує статут міста. Мабуть дуже переконливими були дані про торгівельні можливості в цьому маленькому села, мабуть добре були розвинені ремесла, щоб домогтися в короля дозволу на заснування міста. Більше як 100 років це мікромістечко відігравало важливу роль в економічному та культурному розвиткові краю.

В 1623 р. в Добрилові зводиться замок-укріплення. Як форпост перед Делятином, де проживали Белзецькі: батьки – Константин сини: Олександр; Станіслав, Єварист, Ян, Теодор – Андрій, Боневентура – Константи. Замок обноситься валами, ровами з водою, дерев'яним частоколом, вежами.

В 1624 р. в містечку Добрилів проживало 228 осіб, це найменше місто в Польщі. Поряд з ним, на карті Біплана бачимо тільки 4 міста, виділених ним в долині річці Прут. Тільки розвинуті були торгівля та ремесла могли більше як 100 р. процвітати. Добрилів славився на всю округу своїми ваговими ярмарками.

Після смерті в 1643 р. Канстянтина Белзецького, сини розпочали п’ятилітню міжусобну війну за спадок батька.

Жителі Добрилова Івась Велзівський, Федір Сміганов, Пецлаще, Михайлович, Федик, Кушнір, Квасник та інші були в загоні Андрія намісника, який в 1648 р. із своїм загоном підтримав національно-визвольний рух Семена Височана.

В 1670 р. місту належало 30 моргів землі, було 38 хат де проживали 209 жителів. Функціонував 1 млн. Селяни утримували 20 корів і волів.

З 1661 по 1717 рр. місто управляється за Магдебурзьким правом.

Село Заріччя

Заріччя — селоНадвірнянського районуІвано-Франківської області.

Основні дані

Населення

3997

Площа

28.112 км²

Густота населення

142.18 осіб/км²

Поштовий індекс

78445

Телефонний код

+380 03475

Село, центр сільської Ради, розташоване на віддалі 14 км від м. Надвірна, від залізничної станції Делятин — 5 км. Через село проходить автодорога Івано-Франківськ—Яблунів. Село розкинулось на 4 км вздовж правого берега р. Прут.

На території Заріччя виявлено поховання бронзової доби.

Уперше згадується село в історичних джерелах другої половини XVIII століття.

У селі є загальноосвітня школа I-III ступенів, поштове відділення, фельдшерсько-акушерський пункт, будинок культури, бібліотека. Село повністю газифіковане, але не має вуличного освітлення. На території села зареєстровані православна церква київського патріархату «Святої Покрови», отець Михайло Купчак та греко-католицька каплиця, отець Михайло Сметанюк, ведеться будівництво греко-католицької церкви.

На околиці села в урочищі Ділок на честь 50-річчя Радянської влади та 20-річчя Карпатського рейду С. А. Ковпака заклали Парк партизанської слави.

В серпні 1943 року рештки партизанського з'єднання С.А. Ковпака, після розгрому есесівським загоном у Делятині, проходило через Заріччя в напрямку села Білі Ослави. На квартирі жительки села А.М. Ковальчук містився штаб з'єднання. За селом в урочищі Ділок розгорівся запеклий бій, у якому загинув комісар з'єднання генерал-майор С.В. Руднєв. Жителі села Д.В. Вацик, М. Й.; Костіцький, М.С. Гуменюк, І.Ю. Бойченюк були провідниками у партизанів. В будинку сільської школи містився госпіталь, тут після важкого поранення 31 серпня 1944 року помер Герой Радянського Союзу лейтенант В.М. Горшков.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]