Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_maza_faka 1.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
5.46 Mб
Скачать

Сучасність

На даний час у Делятині діє дві загальноосвітні школи I-III ступенів, одна школа I-II ступенів та школа I ступеня, структурна ланка навчально-виховного комплексу, дитяча музична школа, дитячий садок «Сонечко», міська лікарня з двома стаціонарними відділами та 6 допоміжними службами, фельдшерсько-акушерський пункт, народний дім, бібліотека. Селище повністю газифіковане, має часткове вуличне освітлення.

Селище міського типу Ланчин

Ланчин — селище міського типу в Україні, на Прикарпатті у Надвірнянському районіІвано-Франківської області.

Основні дані

Засноване

приблизно 1050 рік

Статус

із 1940 року

Площа

27,89 км²

Населення

7938 (01.01.2011)

Густота

284,6 осіб/км²

Поштовий індекс

78455

Розташування

Вгору за течією Прута лежить село Добротів, яке колись було найменшим у Речі Посполитій містом, вниз за течією — Саджавка. Трошки північніше від Добротова лежить Красна. На північ від Ланчина — є невеличке село Вишнівці, на південь — Чорний Потік

Транспортні сполучення

Через селище проходить залізниця, яка сполучає Коломию й Яремче, а також автомобільна дорога з тим же сполученням.

Установи

В Ланчині діють дві загальноосвітні школи: I—III ступенів та I—II ступенів, музична школа, будинок культури, є районна й дитяча бібліотека, міська лікарня і поліклініка, народний дім, відділення зв'язку, ощадкаса. Лікарня має стаціонарний відділ на 55 ліжок, 5 служб, забезпечена транспортом. Селище частково газофіковане й має часткове вуличне освітлення.

Ланчин має свій футбольний клуб ФК «Ланчин», який виступає у районній лізі.

Історія

Засновник галицької династії князів — Ростислав-Михайло Володимирович (1038—1067 рр.) був одружений з дочкою угорського короля Бели, яка називалася Ілоною (Оленою) Ланкою. На честь неї і було назване селище Ланчин. За іншими теоріями назва села походить від виразу «лан чий» або ж від польского łączyć — з'єднувати. У післявоєнні роки Ланчин протягом певного часу був районним центром, проте незабаром селище відійшло до Надвірнянського району.

Природа

На південь від селища, по іншу сторону Прута починаються Карпатські хребти. У селі Ланчин концентрація аміаку, заліза і нітритів у воді з криниць перевищує норми. Попередні лабораторні дослідження обстежених 44 криниць виявили у воді вміст заліза у 1,5-2 рази більший від гранично допустимих концентрацій, а також нітратів і нітритів у 2-3 рази.

Місто Надв́ірна

Надв́ірна (пол.Nadwórna — місто на Гуцульщині, адміністративний центр Надвірнянського районуІвано-Франківської області та Надвірнянської районної ради. Розташоване на правому березі річки Бистриці Надвірнянської, що у передгір'ї Українських Карпат. Його розділяє на дві частини річка Стримба, притока Ворони. На лівому березі Бистриці височіють дві гори — Городище і Скала або Потоки.

Основні дані

Країна

Україна

Регіон

Івано-Франківська область

Район/міськрада

Надвірнянський район

Рада

Надвірнянська міська рада

Код КОАТУУ

2624010100

Засноване

В 1589році

Статус міста

з 1939 року

Населення

21930 (01.01.2011)

Площа

25,53 км²

Густота населення

860 осіб/км²

Поштові індекси

78400 - 78409

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]