Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_maza_faka 1.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
5.46 Mб
Скачать

Село Черни́к

Черни́к (кол. Зелениця) — селоНадвірнянського районуІвано-Франківської області.

Основні дані

Населення

1059

Площа

0.398 км²

Густота населення

2660.8 осіб/км²

Поштовий індекс

78435

Розташоване у Ґорґанах, неподалік від гори Довбушанки. Через село протікають річки Зелениця і Черник. У селі на річці Черник є мальовничий водоспад — Черник. На південь від села розташований природний заповідник «Ґорґани».

В селі діє загальноосвітня школа I-II ступенів, фельдшерсько-акушерський пункт, сільський клуб, бібліотека.

Регулярне автобусне сполучення з Надвірною.

Село славилося своїм фольклором (зокрема, легендами про Довбуша та гуцульськоюдемонологією), який на поч. 20 століття записував і публікував місцевий учитель Антін Онищук.

Школа

ЗОШ I-II ст. - 156 учнів.

Перша школа в селі заснована Антоном Онищуком (згодом видатним етнографом і фольклористом) 1901 року. Під його орудою селяни збудували шкільне приміщення. До 1-го класу тоді вперше пішли 16 сільських дітей.

До 100-річчя сільської школи в колишньому шкільному приміщенні відкрили етнографічний музей, експонати для якого збирали місцеві школярі. Учасники місцевого шкільного гуртка «Пацьорки» стали переможцями 2-го туру Всеукраїнської експедиції «Історія міст і сіл України».

Село Чорний Поті́к

Чорний Поті́к — селоНадвірнянського районуІвано-Франківської області.

Основні дані

Засноване

1629

Населення

2740

Площа

15.347 км²

Густота населення

176 осіб/км²

Поштовий індекс

78461

Розташування

Село, центр сільської Ради, розташоване за 24 км від Надвірної, до залізничної станції Ланчин — 5 км. Через село протікає річка Чорний Потік. Чорний Потік — одне із мальовничих сіл Гуцульщини, розташоване на її північній окраїні. Воно простягається в долині невеличкої річки з однойменною назвою. Висота над рівнем моря 450—750 м. Гори вкриті переважно смерековими та буковими лісами, чагарниками.

Історія села

За переказами, його заснували два козаки Палій та Василь Холопенки в 1629 році, котрі шукали притулку в найглухіших місцях Прикарпаття. У сиву давнину село Чорний Потік належало до Руси-України. Від XVII століття — до Австро-Угорщини, до 1939 року — до Польщі. За часів австрійського панування (1772—1918 роки) проводились докладні переписи населення. В 1781 році в Чорному Потоці проживало 263 чол., 1857—928 чол., 1990 — 1449 чол. Чорний Потік відомий з першої половини XVIII ст. як місце активних дій опришківО. Довбуша. Село славиться оригінальним писанкарством — писанки майстрів цієї справи розміщені в музеях України.

Село Чорні Ослави

Чорні Ослави — селоНадвірнянського районуІвано-Франківської області.

Основні дані

Засноване

1572

Населення

2012

Площа

19.694 км²

Густота населення

102.16 осіб/км²

Поштовий індекс

78462

На території села розташований розсадник Білоославського лісництва. Площа господарства — 14,8 гектара.

Освіта і культура

В Чорних Ославах є загальноосвітня школа I-III ступенів, фельдшерсько-акушерський пункт. Сферу культури та дозвілля в селі представляють 2 бібліотеки та диско-клуб.

Церква

На території села зареєстровані дві церкви: УГКЦ «Святого Василія», отець Сергій Белдик, та УПЦ КП «Святого Василія Великого», отець Юрій Пицюк.

Би́тків — селище міського типуНадвірнянського районуІвано-Франківської області, за 12 км на захід від залізничної станції Надвірна.

В околицях Биткова родовища нафти і природного газу. Газоліновий завод- давно ліквідовано, нафтові промисли.

В селищі є дві загальноосвітні школи I-III ступенів, одна школа I ступеня, міська лікарня зі стаціонарним відділенням і 4 службами: лабораторією, оглядови і фізіотерапічним кабінетами, кабінетом функціональної діагностики, будинок культури, бібліотека. Селище газофіковане, має часткове вуличне освітлення.

На території селища зареєстровані три греко-католицькі церкви: «Успення Пресвятої Діви Марії»,"Великомучениці Варвари" - отець Володимир Чорноокий, та «Святого Йосафата», отець Андрій Будзак.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]