Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_maza_faka 1.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
5.46 Mб
Скачать

Село Бистриця

Бистриця-(до 1946 року — Рафайлова) – селоНадвірнянського районуІвано-Франківськоїобласті.

Основні дані

Засноване

1946

Населення

1068

Площа

2,1 км²

Густота населення

508,57 осіб/км²

Поштовий індекс

78436

Телефонний код

+380 3475

Би́стриця (пол.Rafajłowa) — село, центр сільської Ради, знаходиться на віддалі 34 км від районного центру, 36 км від залізничної станції Надвірна. Через село протікає річка Бистриця Надвірнянська. На захід від села розташований перевал місцевого значення — Легіонів, на північний захід — водоспад Салатручіль.З районним центром село зв'язане автодорогою Надвірна – Бистриця. До складу сільради входять село Климпуші та селища Згари й Причіл.У селі розташовано три лісництва: Довжинецьке, Бистрицьке та Річанське.

У Бистриці є загальноосвітня школа I-III ступенів, дитячий садок «Гуцулочка», бібліотека, будинок культури, лікарська амбулаторія, філія зв'язку.

На території селища зареєстровані дві церкви: УПЦ КП «Святого Юрія», отець Юрій Пецюк, та УГКЦ «Святого Юрія», отець Григорій Данчишин.

Село міського типу Би́тків

Би́тків — селище міського типуНадвірнянського районуІвано-Франківської області, за 12 км на захід від залізничної станції Надвірна.

В околицях Биткова родовища нафти і природного газу. Газоліновий завод, нафтові промисли.

В селищі є дві загальноосвітні школи I-III ступенів, одна школа I ступеня, міська лікарня зі стаціонарним відділенням і 4 службами: лабораторією, оглядови і фізіотерапічним кабінетами, кабінетом функціональної діагностики, будинок культури, бібліотека. Селище газофіковане, має часткове вуличне освітлення.

На території селища зареєстровані дві греко-католицькі церкви: «Успення Пресвятої Діви Марії», отець Володимир Чорноокий, та «Святого Йосафата», отець Андрій Будзак.

Село Білі Ослави

Білі Ослави — селоНадвірнянського районуІвано-Франківської області.

Основні дані

Засноване

1552

Населення

4525

Площа

40.404 км²

Густота населення

111.99 осіб/км²

Поштовий індекс

78460

Телефонний код

+380 03475

Село, центр сільської ради, лежить на річці Ославі, за 19 км від районного центру та за 12 км від залізничної станції Делятин. Через село проходить автодорога на Делятин — Яблунів.

Перша письмова згадка про село відома за 1745 рік.

Парохом в селі був о. Іван Мандичевський, коли 1823 року народився син Порфірій котрий, пізнійше став коронатором Ікони Зарваницької Матері Божої.

9 вересня1967 року в селі встановлено обеліск жертвам нацизму. Також у селі встановлено пам'ятник Тарасові Шевченку.

Господарство і соціальні об'єкти

На території села розташоване Білоославське лісництво. В селі є лікарська амбулаторія, поштове відділення, ощадна каса. У Білих Ославах працюють загальноосвітня школа I-III стуненів, бібліотека, функціонує Музей Марійки Підгірянки. Село не газифіковане й не має вуличного освітлення.Славною уродженкою села є поетеса Марійка Підгірянка (1881—1963).

На території села зареєстровані три церкви: УГКЦ «Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії», о. Сергій, УПЦ КП «Святого Дмитрія», отець Василь Ужитчак, та церква ЄХБ, пастор Василь Щерб'юк.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]