Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_maza_faka 1.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
5.46 Mб
Скачать

Культурне та церковне життя

З 1784 року село має метрики. Отже в цьому році була збудована церква св. Георгія. 1873 року споруджена нова церква св. Богородиці, яка була спалена 17 березня 1948 року енкаведистами. З 1888 року по 1936 роки парохом с. Молодків був Михайло Садовський. Він і його родина мали великий вплив на громадське життя села. З ініціативи священника на початку ХХ ст. в селі було створено читальню товариства «Просвіти». Дочки Михайла Садовського Орися та Стефанія були активними членами товариства товариства «Просвіта». Стефанія вчителювала у місцевій школі. Зять священника Олександр Бойцун - відомий громадський і політичний діяч, професор Станіславської гімназії часто бував у Молодкові, допоміг відновити діяльність читальні товариства «Просвіти» після першої світової війни, привозив літературу, ходив з молодківчанами колядувати.

Село Назави́зів

Назави́зів — село Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Основні дані

Засноване

1479

Населення

1895

Площа

62.46 км²

Густота населення

30.34 осіб/км²

Поштовий індекс

78425

Село, центр сільської Ради, розташоване за 4 км від районного центру, 3 км від залізничної станції Лісна Тарновиця. Через село проходить автомагістраль Івано-Франківськ — Рахів. Сільраді підпорядковане село Мирне.

У селі є загальноосвітня школа I—III ступенів, клуб, бібліотека; фельдшерсько-акушерський пункт на 1 кабінет, філія зв'язку, ощадна каса. Село газифіковане і має часткове вуличне освітлення. На території села зареєстрована греко-католицька церква «Усікновення Голови Івана Хрестителя», отець Роман Іванків.

Перша письмова згадка про село належить до 1479 року.

Селяни Назавизова бойкотували вибори до австрійського парламенту 1908 року і польського сейму в листопаді 1922 року

Село Пари́ще

Пари́ще — село Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Основні дані

Населення

1748

Поштовий індекс

78426

Село, центр сільської Ради, знаходиться за 14 км від районного центру та за 12 км від залізничної станції Лісна Тарновиця. Через село протікає річка Велесниця і проходить автомагістраль Надвірна—Отиня. До складу сільради входить село Лісна Велесниця.

Діти Парища (та Лісної Тарновиці — після 4 класу) навчаються у Парищенській ЗОШ І-ІІІ ступенів. В селі є дитячий садок «Золотий ключик», будинок культури, бібліотека, лікарська амбулаторія, фаб, ощадкаса, перукарня.

На території села зареєстровані греко-католицька церва «Вознесіння Господнього», отець Михайло Федорів, та українська православна церква київського патріархату «Вознесіння Господнього», отець Іван Лавришин.

В історичних джерелах Парище вперше згадується в 1785—1788 роках.

Село Па́січне

Па́січна – селоНадвірнянського районуІвано-Франківської області.

Основні дані

Засноване

1560

Населення

4717

Площа

8 км²

Густота населення

589.63 осіб/км²

Поштовий індекс

78432

Село, центр сільської Ради, лежить на річці Бистриці Надвірнянській за 13 км від районного центру та за 15 км від залізничної станції Надвірна. Через село проходить автомагістраль Надвірна—Бистриця. Сільраді підпорядковані села Букове, Постоята, Соколовиця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]