Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
374
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
245.25 Кб
Скачать

12. Заняття з образотворчої діяльності. Їх місце в режимі дня різних вікових груп дошкільного навчального закладу. Типи занять.

В організації занять велику роль грають послідовність етапів роботи та розподіл обов’язків між вихователем, пом. вихователя та дітьми. Вказівки даються на кожному занятті ЗД. Структура заняття: 1) Повідомлення змісту роботи, створення емоційного настрою. 2) Аналіз зображеного, читання літератури, бесіда. 3) Вказівки до виконання роботи, активна участь дітей в поясненні та показі прийомів виконання. Звернення вихователя до дітей повинні бути емоційними, зацікавити дітей виконуваною роботою. 4) індивідуальна робота. 5) аналіз робіт. 6) підсумок заняття.

Заняття проводяться: - по режиму дня ; в І мол групі – заняття підгрупою, щоб бачити всіх дітей; з ІІ пол. року проводяться з групою – вчать правильно сидіти, підтримувати листок, користуватися олівцем і фарбами. І мол група – 5-7 хвилин до 10 хвилин ІІ мол група – 10-15; сер група – 15-20 хв. Ст. група – 20-25 хв.- заняття проводяться з усією групою. Світло падає зліва, щоб всім було видно, дітей менших ростом садити на перші столи. Спочатку проводиться аналіз предмета який діти будуть зображувати або ліпити. Далі вихователь дає вказівки яким способом діти будуть виконувати роботу. В процесі виконання роботи вихователь керує заняттям в цілому а також приділяє увагу тим дітям які потребують допомоги, і якщо дитина сама не може виконати завдання вихователь допомагає індивідуально.

В молодшій групі вихователь допомагає дітям. За 5 хвилин до кінця заняття дітей попереджують. В молодшій групі таке попередження не роблять, з 2 мол групи привчають дітей закінчувати завдання разом. Слід уникати затягування занять. В середній і старшій групі дітям які раніше закінчили слід запропонувати доповнити малюнок деталями, якщо заняття закінчується запропонувати прибрати робоче місце, прибрати обладнання, поставити роботу на стенд або на стіл вихователю. Якщо малюнок або аплікація виявилися не закінченими дати змогу закінчити її в другій половині дня. 3 частина заняття – аналіз дитячих робіт. Потрібно виставити роботи на стенді для малювання і аплікації. Залишаючись на своїх місцях діти розглядають роботи, вихователь дає дітям хвилинку роздивитися свої роботи, перед цим запитавши думку дітей, або запропонувати дітям розмістити роботи (вдалі роботи, де є помилки, не вдалі роботи, кращі). Після заняття діти ще мають змогу роздивитися, якщо заняття затягнулося аналіз провести після прогулянки. Роботи ставлять на виставку в старшій групі і в середній групі. Вихователь разом з дітьми робить аналіз, підводить підсумок, привертає увагу до вдалих робіт. В І молодшій групі аналіз робить вихователь і тільки позитивний.

Заняття по ЗД проводяться в першій половині дня, коли можливо забезпечити добре освітлення робочих місць, процес малювання, ліплення, конструювання обмежує рухову активність дітей, тому в старших групах, де заняття проводяться 2-3 рази на тиждень, потрібно чергувати з заняттями, де діти більш рухливі, пози довільні. Після бесіди, читання художніх творів обов’язкова перерва між заняттями 10-15 хвилин.

Успішність рішення освітніх завдань по ЗД визначається правильною організацією роботи з дітьми і чітко продуманою системи співвідношення занять різного типу. Розрізняють 2 типи занять по ЗД: на тему запропоновану вихователем (засвоєння нового програмового матеріалу, повторення пройденого) на тему, вибрану кожною дитиною (по його задуму). Вибір типу визначається характером навчального завдання, рівнем зображувальних умінь та навичок дітей, їх віковими особливостями. В молодших групах засвоєння нового програмового матеріалу займає менше місця, чим заняття по закріпленню набутих умінь і навичок. При цьому ІІ половина заняття відводиться для роботи дітей по власному бажанню. В середній групі повторення матеріалу, що вивчили, займає центральне місце, але збільшується кількість часу на засвоєння нового. В старшій групі основне місце відводиться роботі по задуму дітей. Ціль таких занять – розвиток умінь самостійно визначати тему роботи, застосовувати основні прийоми зображення.

Соседние файлы в папке Новая папка