Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
374
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
245.25 Кб
Скачать

3 Рік життя; і мол. Гр. Завдання та зміст:

1) викликати інтерес до процесу малювання.

2) познайомити з матеріалами (олівці, фарба)

3) навчити розуміння малюнка дорослого.

4) навчити прийомів проведення прямих, округлих ліній і замкнутих форм.

ІІ мол. група; «Дитина»

1) зображення різноманітних прямолінійних та колоподібних форм, не складних предметів, передаючи основні ознаки (колір, форму).

2) розвивати почуття кольорів, розуміти і називати основні кольори.

3) вчити розташовувати зображення по середині аркуша.

4) удосконалювати технічні навички, правильно користуватися олівцем, пензлем.

Середня група:

1) округла, прямокутна форма, учити способам зображення на папері різноманітних ліній, хвилясті, ламані, навкісні, закруглені.

2) кольори, як художній виразний засіб(вчити змішувати фарби)

4) зафарбовування малюнка фарбами, олівцями.

Старша група:

не складні рухи, почуття кольору, штрихування, прийоми дії кістю,

малювання кольоровою крейдою, акварельними фарбами. Учити передавати один і той же образ у різних видах художньої діяльності , спираючись на знання характерних особливостей, виразності матеріалу, техніки, способів та прийомів зображення.

Форми організації заняття:

Екскурсії, повсякденне життя (праця, спостереження, ігри на ділянках, куточок природи. Заняття з ознайомлення дітей з природою дають можливість формувати знання в її послідовності з врахуванням вікових можливостей і особливостей природного оточення.

Екскурсії мають можливість спостерігати за рослинним, тваринним світом, змінами в природі. Прогулянки, робота на ділянці та куточку природи.

17. Види ліплення, завдання навчання дітей техніці зображення предметів з глини.

Розрізняють такі види ліплення: предметне, сюжетне і декоративне.

Предметне - зображення окремого предмета.

Сюжетне - створення із окремих предметів сюжету, композиції (гілочка, кущик, декілька персонажів).

Декоративне - починають із старшої групи - розмальовування, оздоблення орнаментом ( за літературними творами, віршами).

Завдання навчання дітей техніці зображення предметів з глини:

ІІ мол група – Завдання: Формування цілеспрямованого і стійкого інтересу до пластичної діяльності її результату і якості самої роботи. «Дитина»

Іде ознайомлення з глиною, її властивостями, формувати вміння бачити в шматочку глини образ предмета навчити прийомам ліплення( розкачувати, скочувати, з’єднувати форми, розплющувати, витягувати, відривати, з’єднувати декілька частин, оформлення деталей стекою).

Тематика цієї групи носить предметний характер. Діти ліплять ягоди, фрукти, овочі, печиво, цукерки, бублики, чашки, м’ячі, кульки. Перші сюжети придумує вихователь, наприклад діти ліплять курчат, а вихователь курочку. Декоративне ліплення не проводять але дітей вчать елементам прикрашання виліплених предметів, наприклад булочку прикрасити невеличкими смужечками. Крім того діти ліплять посуд для ляльок, прикрашаючи їх заглибленнями із точок, кілець, дуг.

Середня група – Формування цілеспрямованого і стійкого інтересу до пластичної діяльності, її процесу, якості зображення предмету і результату.

«Дитина» Учити закруглювати, формувати вміння передавати в ліпленні більшу кількість ознак предметів, оволодіти способами ліплення (скочування, розкочування, розплющування, витягування, відривання, поєднання, загинання, вдавлювання пальцями округлої та овальної форми, з’єднання частин шляхом прикладання і притискування).

Тематика предметів стає складнішою, діти ліплять людину, тварин, посуд, форми які представляють собою конуси, циліндри, кульки. У сюжетному ліпленні – спочатку діти виконують роботу разом з вихователем, пізніше діти самі виконують епізоди по казці, віршу, розповіді. (Три ведмедя). При цьому робота може бути колективною. Для навчання дітей декоративному ліпленню їх знайомлять з народною творчістю. Для цього використовують семенівські матрійки, димківські півники та козлики, каргопільські іграшки. Завдання вихователя навчити дітей не тільки ліпити фігурки, але й декоративно прикрашати їх.

При зображенні любого предмета можна прикрасити його узором: крапочками, кругами, смужками. Так виліплену чашку, можна прикрасити складаючи узор з дрібних шматочків глини. По типу димківського розпису можна прикрасити пташок, козликів. В цій групі також використовують стеки.

Старша група - Розвивати спостережливість і естетичне сприйняття, уточнювати уявлення про форму предметів, їх відмінність і схожість, положення в просторі, характерних ознаках; розвивати у дітей уяву, самостійність у виборі і відборі способів зображення.

«Дитина»Учити створювати виразні образи з цілого шматка глини конструктивним, пластичним і комбінованим способами. Виробляти вміння ліпити посуд за мотивами української кераміки, декоративні пластини, створювати сюжет.

У предметному ліпленні діти ліплять з цілого шматка глини фігурки людини, тварини, зв’язана з роботою по народній іграшці – це може бути півник, качечка-свистулька. У сюжетному ліпленні зображають кішку з кошенятами. У декоративному ліпленні – діти зображають декоративні пластини і прикрашають стіни, кружечки, чашки з нескладними декоративними узорами, виконані рельєфом. Можна прикрасити предмети узорами народних іграшок: півника, козлика, димківської ляльки, рибки. Дітям подобається працювати стекою. В цій групі дітей послідовно знайомлять з димківською(козлики,ляльки, качечка, кінь), Каргопільською(складна-дідусь збирає гриби), Філімонівською іграшкою(умовна форма для ліплення:- діти вибирають зрозумілі їм: коня з наїзником)

Соседние файлы в папке Новая папка