Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
374
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
245.25 Кб
Скачать

10. Методика ознайомлення з творами образотворчого мистецтва і керівництва образотворчою діяльністю дітей.

В дитсадку дитина знайомиться з різноманітними видами зображувального мистецтва: живопис, графіка, скульптурою, творами декоративно-прикладного мистецтва. Ознайомлення дітей дошкільного віку із зображувальним мистецтвом відбувається на різних заняттях.

Починаючи з яс. Віку пропонують дітям розглянути картини, а особливо в сер. та ст. групах

- ст. гр. живопис М. Приймаченко, Саврасова «Граки прилетіли»

- до свята матері «Дівчина в намисті», Дівчинка добре одягнена і її розглядає: «маленька дівчинка на цій картині розшита сорочка, яку вишивала мама». Вчимо різні розписи.

- з творами декоративно прикладного мистецтва;

- прості елементи; крапки, зигзаги; кольори: жовтий, темно – коричневий, коричневий, зелений, червоний.

- заняття – основна форма роботи у всіх вікових групах, тривалість чітко не визначена. Через ознайомлення з зображувальним мистецтвом діти здобувають уявлення про прекрасне.

Роздивляючись картину або скульптуру, діти цікавляться тим, що зображено, впізнають знайомі предмети і явища, знайомляться з тими які раніше не знали. Педагог виховує у дітей інтерес до творам мистецтва, викликає увагу до них. Поступово виховує у дітей естетичне сприйняття. Одним із прийомів за допомогою якого можна зацікавити дитину 3-4 років , це запропонувати йому поставити себе на місце тієї дитини яка зображена на картині. Дитина з захопленням починає розповідати про самого себе. Можна запропонувати дітям ігровий прийом – «хто більше побачить на картині якихось предметів?»

Розгляд супроводжується бесідою. Старші дошкільники можуть уявляти, здогадуватись які фарби обрав художник. Важливо повторити розгляд картини. В ст групах можна порівнювати 2 картини (Рання і пізня весна). Потім іде бесіда по картині, а потім активне вираження своїх вражень. При аналізуванні героя вихователь затримується на вираженні його характерних, індивідуальних рис, ставить дітям запитання для того щоб направити увагу на виявлення та оцінка вчинку, окремих властивостей характеру, а також опис його зовнішності.

Після роботи добре зробити виставку картин. Роздивляючись картини діти роблять висновки: які картини їм більше подобаються, які краще пам’ятають. При ознайомленні з декоративно-прикладним мистецтвом використовують інші прийоми. Перш за все діти повинні знати використання цих предметів наприклад «Куманець». Вихователь пропонує дітям знайти у візерунку однакові елементи, вказати як вони повторюються, відмітити однакові кольори. На занятті вихователь використовує іграшку, кольорові кульки, чашечки, башточки з кілець, які використовують як дид матеріал.

В дитсадку використовуються слідуючи форми і методи ознайомлення дітей з мистецтвом:

1) Розглядання окремих творів або спеціально підібраних картин, скульптур, ілюстрацій, творів декоративно-прикладного мистецтва. Для заняття підбираються твори одного якого-небудь виду мистецтва –картини, скульптура або твори декоративно-прикладного мистецтва.

2) В дитсадку в груповій кімнаті або в залі роблять виставку художніх творів на одну тему з одного виду зображувальної діяльності: естампи, ілюстрації, скульптура, декоративно-прикладне мистецтво.

3) З старшими дітьми проводяться екскурсії в музеї або на виставки.

4) ) Заохочується самостійне розглядання дітьми творів мистецтва в дитсадку і поза ним. Вихователь вислуховую розповіді про побачене.

Структура заняття: 1)Розгляд ілюстрацій, картин, скульптур, декоративного мистецтва на заняттях. 2) Задають питання, бесіда, читання віршів. 3) Виставки на тему. 4) екскурсії в музеї, виставки. Крім того проводиться гурткова робота з обдарованими дітьми, індивідуальна робота з дітьми що не встигають, самостійна художня діяльність у ІІ половині дня. Згідно вікової групи:

Соседние файлы в папке Новая папка