Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
374
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
245.25 Кб
Скачать

7. Роль і значення образотворчого мистецтва в розвитку естетичного сприймання і художньої творчості дітей. Вимоги до відбору творів мистецтва для дітей різного віку.

ОТМ відіграє велике значення в естетичному сприйманні художньої творчості дітей дошкільного віку. Естетичне сприймання творів образотворчого мистецтва - це вид естетичної діяльності, яка спрямована на цілісне пізнання художнього образу, як естетичної цінності. Воно є єдністю пізнання і оцінювання. Естетичне сприйняття визначає особлива морально – світоглядна спрямованість. Складність його полягає в тому, що це процес співучості, співтворчості художника і суб’єкта сприймання. Якісне естетичне сприймання твору мистецтва потребує наявності попередніх знань: види , форми, жанри, образотворчого мистецтва. Естетичне сприймання ми починаємо розвивати з раннього віку і вирішальну роль у цьому відіграє навчання. Навчання проходить як на заняттях так і в повсякденній діяльності. ОТМ відіграє велике значення в естетичному розвитку під час ознайомлення з творами мистецтва, виховує естетичний смак, сенсорні здібності. Слід підкреслити, що увага дитини може бути спрямована як на зміст, так і на засоби виразності, специфічні для ОТМ (лінії, кольори, розміщення предметів на малюнку). І що дуже важливо, діти дошкільного віку вже відчувають красу і значення образотворчіх засобів для передавання змісту сюжету. Основне значення зображувальної діяльності полягає в тому, що вона є засобом естетичного сприймання. Естетичне сприймання направлено в першу чергу на предмет в цілому, на його естетичну зовнішність, форму, красу кольору. Естетичне сприйняття викликає інтерес не тільки до змісту зображуваного, але і до форми в якій виражений образ, засобам зображення, які роблять образ виразним.

На різних рівнях дитячого розвитку естетичне сприйняття має різний зміст. Але цілісне естетичне сприйняття, пройняте естетичним відчуттям красоти ще недостатньо для створення зображення. Знайомство з предметом, яке буде зображено повинно мати особливий характер. Після цілісного сприйняття слід підвести дітей до виділення окремих властивостей які могуть знайти віддзеркалення в ЗД. Однак дуже важливо закінчити сприйняття предмета в цілому, в сукупності всіх його особливостей і дати оцінку його якостям. Наприклад, роздивитись берізку, товщину стовбура, направлення гілочок, колір, а також підкреслити гнучкість її гілочок. В малюнках, ліпці, аплікації діти передають свої враження про оточуюче та виражають своє відношення до нього. Естетичне сприйняття сприяє виникненню відповідних уявлень. Творчій характер діяльності передбачає виникнення і розвиток задуму. В ЗД дитина не просто переносить те що запам’ятала: в нього виникають переживання, особливе відношення до цього предмета. Особливою ознакою зображувальної художньої творчості є створення виразного зображення. Краса та виразність малюнка залежать від того як діти оволоділи рухами і вміють передавати в малюнку форму предметів. Красиво зображена форма викликає у дитини радість, задоволення. Вихователь ставить своїм завданням через переживання до красивого підвести дітей до оцінки оточуючого, розвиває почуття любові до Батьківщини, повагу до труду.

Вимоги до творів мистецтва:

- відповідати віковим особливостям

- згідно програмовим вимогам

- доречність

- збагачувати уявлення дітей про навколишній світ

- виховуючи – оцінювальне становлення до нього.

- розвивати творчі здібності

- нормувати і збагачувати знання про елементи образотворчої мови

- сприяти у формуванні умінь і навичок.

------------------------------------------------------

Соседние файлы в папке Новая папка