Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
374
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
245.25 Кб
Скачать

19. Прийоми викладання, наклеювання та вирізування, їх послідовність у навчанні дітей аплікації.

Заняття з аплікації починаються з другої молодшої групи. В цій групі показ способу викладання і наклеювання дуже важливий. Показ викладання демонструвати так, щоб усі бачили ( застосовувати фланелеграф чи мольберт).

Оволодіння технікою наклеювання залежить від поступового розвитку рухів. Засвоєння навиків залежить від багатократних вправ. Навички наклеювання засвоюються дітьми із великими труднощами, тому сам процес треба розділити на декілька простих дій і показувати дітям поступово. Важливим моментом у навчанні дітей на занятті є показ способу викладання та наклеювання. Процес викладання треба показувати так, щоб було добре видно всім дітям, для цього використовують фланелеграф. На фланелеграфі вихователь розкладує фігурки так як вони будуть розташовані на аркуші паперу, тоді діти повторюють ці дії на столі. Перш за все фігурка кладеться на підкладку білою стороною до верху і намазується клеєм. Набираємо клей, зайвий залишаємо на краях розетки. Фігурку притримуємо пальцями лівої руки, а клей наносимо від середини до країв форми. Коли фігурка намазана, пензлика кладемо і двома руками кладуть на потрібне місце. Зверху притискаємо серветкою. Найбільш складна техніка оволодіння ножицями при вирізуванні. Вирізувати діти починають із середньої групи. В цій групі дітей вчать предметній, сюжетній та декоративній аплікації, дотримуючись принципу послідовного ускладнення – від простого до складного з більшою кількістю деталей і форм. Тому основна увага направлена на засвоєння техніки роботи з ножицями, використовуючи показ прийому вирізування (інформаційно - рецептивний метод). На перших заняттях показують як тримати ножиці.

Розрізання: спочатку діти розрізують папір на смужки, прямокутники.

Вирізування округлих форм - цей прийом самий важкий. Весь показ вирізання супроводжується словесним поясненням, вказівками, запитаннями, як виконати аплікацію. Слід направити увагу дітей на те, якщо у квадратика зрізати куточки,(треба повертати бум агу у руках) то вийде

круг. Цей прийом самий важкий для дітей. Для передачі образності, виразності у роботі необхідно використовувати художнє слово (загадки, вірші, прислів’я). Також вихователь допомагає індивідуально дітям у яких не виходить вирізування.

Старша група: - демонстрація вирізування на кожному занятті не потрібна, тільки коли щось нове чи складне. Вводиться симетричне вирізування важливо звернути увагу дітей на те, що діти складають папір пополам і вирізують тільки половину форми, та метод обривання (пухнасте) вихователь показує що це робиться без ножиці шляхом обривання.

Мол група – наклеюємо готові предметні картинки.

Сер. група – сюжетні картинки (в ІІ півріччі)

Старша група – наклеюють сюжет. (У ІІ півріччі вирізають самі)

20. Види конструювання у дошкільному навчальному закладі. Завдання та зміст навчання дітей конструювання.

Конструювання найбільше з інших видів в образотворчій діяльності пов’язаний з грою. Види із будівельного матеріалу, набори конструкторів, паперу, природного та покидькового матеріалу. На занятті з конструювання відбувається розвиток сенсорних та розумових здібностей дітей. Важливо, що мислення дітей у процесі конструювання має практичну направленість і носить творчій характер.

При навчанні дітей конструюванню в дитсадку використовується будівельний матеріал, конструктори, папір, покидьковий та природний матеріал.

Будівельний матеріал – це набор геометричних форм (куб, циліндр, призма). Вони поділяються на мілкий (настільний) і крупний. Діти дошкільного віку створюють предмети тільки з певною метою (будинок для зайчика, місток для машини).Конструктори – Діти старшого дошк віку у вільний від занять час використовують конструктори – дерев’яні, пластмасові, керамічні, залізні. Вони дозволяють створювати рухові конструкції, але розрізняються складним закріпленням деталей. Також в д/садку використовуються тематичні конструктори: «Збери машинку», «Зроби сам».Папір, природний та покидьковий матеріал – ці матеріали широко використовуються у д/садку, як окремо так і разом. Для виготовлення поробок, іграшок. Вихователь разом з дітьми на прогулянках збирають потрібний матеріал, а тоді за потребою використовують його. (шишки, листочки, каштани, кісточки від вишень, абрикос, персиків). При виготовленні поробок використовується додатковий матеріал: папір, клей, картон, пластилін, проволока, сірники)

Завдання:

Знайомство з геометричними об’ємними формами, отримання уявлень про значення симетрії, рівноваги, пропорції. Уточнення знань про геометричні площини фігури, поняття про сторону, кути, центр. Знайомство з прийомами видозміни плоских форм шляхом згинання, складання, розрізування, склеювання. Розвиток конструктивного мислення і творчих здібностей. Знайомство з паперу і покидькового матеріалу - вперше у середній групі. Природний матеріал - починаючи з ІІ молодшої групи. Конструювання в І та ІІ молодших групах - знайомство з кубиками, цеглинками, їх формою, розміром, положенням (стоїть, лежить). Вчать розташовувати по горизонталі (потяг) накладування ( ворота, будинок, загорожа). Розуміти і використовувати слова - великий, маленький, малий, довгий, короткий, високий, низький.

Конструювання в середній групі – крім названих деталей кубик, цеглинка дітей вчать розрізняти, називати і використовувати (призма, брусок). Вчать самостійному аналізу будівлі, будувати за названою темою, за задумом.

З 2 кварталу - конструювання з паперу і покидькового, природного матеріалу. Вчити властивостям паперу. Природний матеріал скріплюється пластиліном.

Конструювання в старшій групі – вчать робити аналіз предметам, виокремлювати характерні особливості в них, порівнювати. Вчать будувати за словесним описом, малюнком, з’єднувати декілька невеликих площин в одну велику (будівля паркану). Продовжувати знайомити з новими деталями їх особливостями: різноманітними по формі, величині пластинами(довгими, короткими, широкими,вузькими)

Соседние файлы в папке Новая папка