Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
білетник 1 курс.docx
Скачиваний:
428
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
210.91 Кб
Скачать
  1. Виникнення перших шкіл та організація виховання в них в світовій цивілізації

у державах Давнього Сходу (Єгипет, Індія, Китай) з появою класового суспільства виховання підростаючого покоління набуло класового характеру, виокремилося як самостійна соціальна функція суспільства. На цьому етапі з’явилися спеціальні навчально-виховні заклади – школи, в яких систематично навчали дітей. Перші школи було відкрито у ІІІ–ІІ тис. до н. е. у Єгипті, Індії, Китаї, й відтоді систематичне навчання стало важливим складником процесу виховання.

У Давньому Єгипті школи з’явилися у ІІІ тис. до н. е. разом з виникненням писемності. Тут існували двірцеві школи, школи для жерців, школи писарів, школи для різних службовців. У них користувалися ієрогліфічним письмом. У школі при палаці фараона заняття тривали з ранку до пізнього вечора. Тут панувала сувора дисципліна, використовували тілесні покарання. Майбутні чиновники навчалися читанню, письму, лічбі, гімнастичним вправам, плаванню і гарним манерам. У школах для жерців, крім занять із загальних предметів, давали релігійну освіту, навчали астрономії, медицини. Діти вищої знаті здобували освіту у військових школах, звідки виходили воєначальниками.

У Давній Індії (ІІІ тис. до н. е.) виховання було кастовим. Існували школи лише для двох вищих станів: брахманів (жерців) і кшатріїв (військової знаті). Школу брахманів очолював учитель. Навчання в ній тривало 10–12 років (від 6-12 до 22-24 років). Під час навчання діти проживали в будинку вчителя, поралися у його господарстві. У школі брахманів з дітей найвищої касти готували служителів Бога. У школах кшатріїв навчалися діти військової знаті, опановуючи науку володіння зброєю, їзду верхи, гімнастичні вправи, математику, поезію, музику, етику, танці. Найнижчі касти не могли здобувати освіту.

У Давньому Китаї (ІІ тис. до н. е.) до появи загальноосвітніх шкіл існували так звані общинні школи, в яких юнаків безкоштовно навчали стрільби з лука, пісень та обрядів, згодом – їзди верхи, письма і лічби. Навчання починалося з 6 років. Основними його методами були запам’ятовування, наслідування, обмеження свободи та ініціативи. Панувала сувора дисципліна, застосовували тілесні покарання. Для підготовки чиновників діяли спеціальні (юридичні, медичні, математичні, художні) навчальні заклади. Згодом були відкриті вищі аристократичні школи, в яких навчали ораторського мистецтва, філософії, релігійної моралі, астрономії, медицини та ін..

Першу приватну школу в Давньому Китаї відкрив історик, філософ, державний діяч, релігійний учитель Конфуцій (прибл. 551–479 до н. е.). у філософських школах навчали ораторського мистецтва, риторики, логіки, вміння полемізувати, дискутувати. Саме в Китаї вперше було запроваджено складання екзамену для тих, хто хотів стати вченим або чиновником.

  1. Виховання у Давній Греції (Афіни, Спарта)

У Давній Греції, яку утворювали невеликі рабовласницькі міста-держави, найоригінальніші системи виховання існували у Спарті та Афінах, які виховували дітей заможного повноправного населення в дусі зневажливого ставлення до фізичної праці й до людей праці (рабів).

У Спарті виховання мало військово-фізичний характер. Його головним завданням була підготовка мужнього, фізично розвиненого, здорового, загартованого й витривалого воїна – захисника земельної аристократії. Виховання було державним і суворо контролювалося з перших днів народження дитини: новонароджених оглядали у спеціальному місці (лесха) і повертали батькам лише здорових дітей. З семи років хлопчиків, які до цього жили вдома, віддавали у державні навчально-виховні заходи (агели), в яких вони перебували до 18 років під наглядом вихователів-педагогів. В агелах вихованців навчали зносити голод, холод і спеку. Їх тренували із стрибків, бігу, метання списа та диска, боротьби, розважали військовими іграми, вчили співати і грати на музичних інструментах. Вихованці брали участь в нічних облавах на рабів. З 15-річного віку юнаки мали право носити зброю. Кожен рік навчання закінчувалося публічними випробуваннями – агонами.

Розумовому вихованню дітей і молоді у Спарті приділяли мало уваги. Усі зусилля були спрямовані на виховання беззаперечного послуху, витривалості, вміння долати труднощі незгоди. Дорослі, які відвідували агели, проводили з вихованцями бесіди про державні закони і порядки, про стійкість і мужність предків, моральні якості спартіатів.

Юнаків 18 – 20 років об’єднували в групи ефебів, у яких вони відбували військову службу. Дівчата також проходили військово-фізичну підготовку, щоб разом з дорослими жінками під час воєнних походів чоловіків тримати в покорі рабів і охороняти місто-державу.

Рабів у Спарті, як і в усій Давній Греції, вважали "знаряддям, що вміє говорити". Вони були позбавлені всіх прав, в тому числі і на освіту.

Афінська система виховання дещо відрізнялася від спартанської. Тут виховання мало індивідуальний характер. Афіни прагнули до поєднання розумового, морального, естетичного та фізичного розвитку. Метою виховання була гармонійно розвинена, досконала внутрішньо і зовнішньо особистість.

До семи років хлопчиків і дівчаток виховували у сім’ї. відтак хлопчиків навчали в школах, а дівчатка здобували домашнє, сімейне виховання під наглядом матерів або інших жінок. Школи були платними, а тому не для всіх доступними. Трудового виховання дітей не існувало, оскільки фізична праця вважалась обов’язковою тільки для рабів.

Хлопчики 7–14 років навчалися у приватних школах граматистів (навчали писати, читати та лічити) та кіфаристів (крім елементарної грамоти, навчали співати, грати на музичних інструментах, декламувати уривки з художніх творів). Учнів до школи та додому супроводжували раби-педагоги.

У школі палестрі (школі боротьби) під керівництвом вчителів гімнастики підлітки та юнаки 14–15 років навчалися п’ятиборству (біг, стрибки, боротьба, метання диска і списа) та плаванню.

Юнаки 17–18 років з родин найзаможніших аристократів виховувались у гімназіях, в яких вивчали філософію, політику, літературу, займалися гімнастикою. Юнаки 18–20 років готувалися до військової служби (опановували навички володіння зброєю, вивчали морську справу, закони держави).

Нові умови життя в період еллінізму відчутно вплинули на виховання і навчання. У школах вчилися і дівчата. Розпочалося впровадження систематичних навчальних планів. Кожен учень мав певне місце в школі, кращих преміювали. Змінилися й методи навчання, у процесі якого почали використовувати письмове приладдя і практику записування лекції. на цю пору припадає створення підручників і правил термінології. Виховне значення мали свята, дні спогадів про визначні події, екскурсії до місць видатних подій.

Тогочасна система освіти складалася з таких ланок:

– елементарна школа грамоти (7-12 років);

– граматична школа (12-15 років);

– гімназії (15-18 років);

– ефебії (18-19 років);

– філософська школа (20-22 роки).

Грецька школа еллінського періоду стала зразком для середньовічної Європи, адже цей тип виховання був загальним, не прив’язаним до певного державного ладу.