Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
222.63 Кб
Скачать

Тема №6: Інформаційно-довідкове забезпечення розкриття і розслідування кримінальних правопорушень (криміналістичні облiки )

Вивчається під час самостійної роботи

Навчальна мета: уяснити необхідністьінформаційно-довідкового забезпечення в розкритті та розслідуванні правопорушень.

Методичні рекомендації:

Розглядаючи тему необхіднозасвоїти, що інформаційно-довідкове забезпечення розслідування правопорушень – це діяльність суб’єктів розслідування, яка спрямована на пошук та одержання, а в необхідних випадках оновлення та корегування інформації, що міститься в інформаційних системах незалежно від їх відомчої належності з метою використання її в процесі розслідування.

Криміналістичні обліки – це інформаційно-пошукові системи, що створені та функціонують у правоохоронних органах з метою забезпечення процесу розслідування злочинів певною інформацією про кримінальні правопорушення та об’єкти підвищеного криміногенного ризику, яка складає їх масиви.

Варто уяснити, що в МВС діяльність з кримінальної реєстрації виконують два підрозділи: Департамент інформаційних технологій та Науково-дослідні експертно-криміналістичні центри. Окрім того, криміналістичні обліки ведуться підрозділами Інтерполу, Європолу та Міждержавним інформаційним банком держав СНД.

Ця діяльність і порядок використання інформації регламентується відомчими нормативними актами Міністерства внутрішніх справ, які містять вихідні положення по даній темі.

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення заняття

  1. Про затвердження Інструкції з організації функціонування криміналістичних обліків експертної служби МВС : наказ МВС України від 10.09.2009 № 390.

  2. Про затвердження Положення про Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України : наказ МВС України від 30.10.2012 № 983.

  3. Про затвердження Інструкції про порядок функціонування дактилоскопічного обліку експертної служби МВС України : наказ МВС України від 11.09.2001 № 785.

  4. Про затвердження Інструкції про порядок формування, ведення та використання оперативно-довідкового і дактилоскопічного обліку в органах внутрішніх справ та органах (установах) кримінально-виконавчої системи України : наказ МВС України від 23.08.2002 № 823/188.

  5. Криміналістика: [підручник / за заг. ред. д.ю.н., професора А. Ф. Волобуєва]. ­– Х.: ХНУВС, 2011. – 666 с.

  6. Одерій О.В. Інформаційно-довідкове забезпечення розкриття і розслідування злочинів (обліки) : фондова лекція/ О. В. Одерій. – Донецьк: ДІВС МВС Украіни, 2001. – 20 с.

  1. Ялышев С. А. Кримналистическая регистрация: проблемы, тенденции, перспективы / С. А. Ялышев. – М., 1998. – 140 с.

2. Криміналістична техніка Тема №7:Загальнi положення кримiналiстичної техніки

Вивчається під час самостійної роботи

Навчальна мета: засвоїти поняття криміналістичної техніки як розділу криміналістики, уяснитипоняття технічного засобу, технічного прийому, похідних речових доказів.

Методичні рекомендації:

Розглядаючи тему необхідно засвоїти правові та наукові основи використання технiчних засобiв у розкритті та розслiдуваннi каримінальних правопорушень. Необхідно уяснити такі основні поняття криміналістичної техніки як поняття технічного засобу, технічного прийому, похідних речових доказів. Слід розглянути умови доказового значення результатів використання технічних засобів.

Вивчити найбільш поширені комплекти технічних засобів, що використовуються слідчим, органом дізнання, спеціалістом - криміналістом при проведенні слідчих (розшукових) дій, а також технічні засоби і методи, що застосовуються в експертних лабораторних дослідженнях.