Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
222.63 Кб
Скачать

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності курсантів, оголошенні теми, мети та контрольних питань заняття.

При підготовці до заняття необхідно розглянути основні положення криміналістичного дослідження зброї, боєприпасів, вибухових речовин, пристроїв та слідів їх застосування. Слід уяснити поняття та класифікацію вогнепальної й холодної зброї, боєприпасів, вибухових речовин і пристроїв, та слідів їх застосування. Курсанти повинні засвоїти та відпрацювати прийоми виявлення, правильного поводження з вогнепальною зброєю і слідами його застосування, їх фіксації, огляду та вилучення.

У ході заняття необхідно розглянути такі види експертиз як судово-балістична, вибухо-технічна та експертиза холодної зброї. Акцентувати увагу на об’єктах та предметі дослідження. Слід уяснити основні питання діагностичного та ідентифікаційного характеру, які вирішуються у ході проведення вказаних експертиз.

Значну увагу слід приділити вивченню слідів застосування зброї. Потрібно розрізняти основні та додаткові сліди пострілу. Залежно від виду сліду застосування зброї варіюються основні засоби й тактичні прийоми їх виявлення, фіксації, огляду та вилучення. Особливу увагу звернути на особливості упакування вилученої зброї, боєприпасів чи окремих їх частин. При підготовці до заняття необхідно ознайомитися з довідковою спеціальною літературою, у якій наводиться опис відзначених об'єктів.

Важливим є питання про підготовку та призначення експертиз холодної зброї, судово-балістичної та вибухо-технічної. Необхідно вказати особливості підготовки та транспортування об’єктів дослідження для проведення експертизи. Слід розглянути особливості визначення вихідних даних для встановлення обставин пострілу.

Після контрольного опитування курсанти отримують зразки холодної та вогнепальної зброї, боєприпасів, стрілених куль та гільз, вогнепальних пробоїн і проводять їх огляд. При цьому результати оформляються у вигляді фрагменту протоколу огляду місця події з описанням об’єктів дослідження (контрольна робота № 4).

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків, оголошенні завдання для самостійної роботи.

Тема №11. Криміналістичне дослідження письма та документів

Практичне заняття: Криміналістичне дослідження письма та документів

Навчальна мета заняття: проаналізувавши наукову літературу, необхідно уяснити поняття криміналістичного документознавства та його об’єктів, уяснити основні ознаки письма, способи підробки документів та їх значення при розкритті та розслідуванні злочинів. Необхідно засвоїти основні завдання діагностичного та ідентифікаційного характеру, що вирішуються під час проведення почеркознавчої, авторознавчої та техніко-криміналістичної експертиз.

Час проведення 2 год. Місце проведення спеціалізована навчальна аудиторія.

Навчальні питання:

  1. Поняття документів, їх види і значення при розслідуванні злочинів.

  2. Способи підробки документів, підписів, відбитків печаток, штампів і їх ознаки.

  3. Правила огляду документів.

  4. Поняття та ознаки письмової мови.

  5. Поняття та ознаки почерку.

  6. Діагностичні та ідентифікаційні питання, що вирішуються під час проведення техніко-криміналістичної експертизи документів, почеркознавчої та авторознавчої експертиз.