Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
222.63 Кб
Скачать

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності курсантів, оголошенні теми, мети та контрольних питань заняття.

Під час розгляду даної теми необхідно засвоїти основні положення криміналістичної трасології, зокрема, механізм утворення слідів, їх види, правила виявлення, фіксації, вилучення та дослідження слідів кримінального правопорушення залежно від їх виду, значення трасології у процесі розкриття та розслідування правопорушень.

Підлягають розгляду основні положення про сліди людини, їх види та особливості їх виявлення та вилучення. Зокрема, при розгляді питання про сліди рук людини особливу увагу приділити методам їх виявлення. Не менш важливим є питання про отримання зразків для порівняльного дослідження шляхом дактилоскопіювання особи чи трупа. Розглядаючи питання про сліди ніг людини, засвоїти особливості дослідження доріжки слідів, вимоги до виготовлення зліпків зі сліду.

Слід звернути увагу на прийоми відшукання слідів рук на місці події, окремих речових доказах, їх фіксації та вилучення. Для цього потрібно ознайомитися з техніко-криміналістичними засобами фіксації та вилучення слідів рук.

Необхідно засвоїти основні правила та засоби виявлення слідів транспорту, слідів знарядь злому та інструментів з урахуванням особливостей механізму їх утворення.

Після розгляду теоретичних положень криміналістичної трасології курсанти на аудиторному занятті діляться на підгрупи, кожна з яких отримує завдання – виявлення, фіксація та вилучення слідів рук, босої ноги людини та взуття. При цьому курсанти під час самостійної підготовки складають фрагмент протоколу огляду сліду та оформляють отримане на занятті завдання у вигляді контрольної роботи №2. Контрольна робота повинна містити: 1) фрагмент протоколу огляду місця події з описанням виявлених слідів людини;2) належним чином оформлену дактилоплівку з слідами рук (у випадку дослідження слідів взуття та ніг людини – відповідно гіпсовий зліпок сліду та дактилоплівку з відбитком сліду ноги або їх замальовку);3) дактилокарту особи, що перевіряється (тільки у випадку дослідження слідів рук людини); 4) постанову про призначення трасологічної експертизи.

На занятті курсанти отримують дерев’яні фрагменти зі слідами знарядь злому та приступають до їх огляду, відпрацьовуючи практичні навички із застосування прийомів виявлення, фіксації та вилучення слідів злому та інструментів. Результати огляду повинні бути оформлені у вигляді контрольної роботи №3 та містити фрагмент протоколу огляду місця події з описанням слідів знарядь зламу, замальовку даних слідів і пластиліновий зліпок сліду.

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків, оголошенні завдання для самостійної роботи.

Тема №10. Криміналістичне дослідження зброї, боєприпасів, вибухових речовин, пристроїв та слідів їх застосування.

Практичне заняття: Криміналістичне дослідження зброї, боєприпасів, вибухових речовин, пристроїв та слідів їх застосування.

Навчальна мета заняття: необхідно засвоїти основні положення криміналістичного дослідження зброї, слідів її застосування та усвідомити їх значення для вирішення ідентифікаційних та діагностичних завдань розслідування кримінальних правопорушень.

Час проведення 2 год. Місце проведення спеціалізована навчальна аудиторія.