Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
222.63 Кб
Скачать

Тема №37. Методика розслiдування кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї

Практичне заняття: Методика розслiдування кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї.

Навчальна мета заняття: на основі розгляду навчальних питань і запропонованої фабули сформувати навики з аналізу матеріалів кримінальногопровадженняз метою якісного планування та організації розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї.

Час проведення 2 год. Місце проведення спеціалізована навчальна аудиторія.

Навчальні питання:

  1. Криміналістична характеристика кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї.

  2. Особливості розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї.

  3. Тактичні особливості окремих слідчих (розшукових) дій під час розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї.

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення заняття

  1. Кримінальний процесуальний кодекс України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/4651-17.

  2. Про затвердження Інструкції з організації функціонування криміналістичних обліків експертної служби МВС : наказ МВС України від 10.09.2009 № 390.

  3. Про затвердження Інструкції про порядок проведення оперативної закупівлі та контрольованого постачання предметів, товарів і речовин, у тому числі заборонених до обігу у фізичиних та юридичних осіб незалежно від форм власності : наказ МВС України, СБУ України, ДПА України від 30.11.2001 № 1065дск/307дск/482дск.

  4. Криміналістика: [підручник / за заг. ред. д.ю.н., професора А. Ф. Волобуєва]. ­– Х.: ХНУВС, 2011. – 666 с.

  5. Настільна книга слідчого: Наук.-практ. видання для слідчих і дізнавачів / В.Я. Тацій, М.І. Панов, В.Ю. Шепітько та ін. – К.: Видавничий дім «Ін Юре», 2003. – 715 с.

  6. Організація розслідування окремих видів злочинів: [навчальний посібник / за заг. ред. д.ю.н., професора А. Ф. Волобуєва]. – Х.: ХНУВС, 2011. – 568 с.

  7. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій: [навчальний посібник / за заг. ред. к.ю.н., доцента Д. Д. Зайця]. – Х.: ХНУВС, 2011. – 184 с.

Теми рефератів:

  1. Основні способи вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї.

  2. Використання спеціальних знань під час розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним обігом зброї.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності курсантів, оголошенні теми, мети та контрольних питань заняття.

Практичне заняття починається з розгляду контрольних питань теми. Передусім необхідно вивчити кримінально-правову характеристику злочинів, пов’язаних із незаконним обігом зброї, та засвоїти елементи його криміналістичної характеристики. Особливу увагу слід приділити способам вчинення даної категорії злочинів – способам підготовки, вчинення та приховування. Курсантам потрібно усвідомити вплив останніх на криміналістичну методику.

Курсанти повинні усвідомити вплив типових слідчих ситуацій на прийняття тактичних рішень у процесі розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним обігом зброї.

Варто вивчити тактичні особливості проведення окремих слідчих (розшукових) дій під час розслідування даного виду злочинів (огляду місця події, огляду зброї, допиту підозрюваного, свідків тощо). Необхідно засвоїти які види експертиз призначаються у зазначеній категорії справ і які питання вони вирішують.

Після контрольного опитування курсанти за наданою фабулою складають письмовий план у робочих зошитах.

Фабула.16 жовтня 2010 року приблизно о 15 годині 30 хвилин під час огляду приміщенні кімнати будинку № 15, який розташований по вул. Миру в с. Н. Селище, Хустського району, Закарпатської області і належить гр. Гангур Михайлу Васильовичу, було виявлено та вилучено обріз, який згідно висновку спеціаліста № 2247 від 19.10.2010 року являється вогнепальною зброєю, а саме обрізом однозарядної гладкоствольної мисливської рушниці, моделі «ЗК», 16-го калібру, що є придатним для здійснення пострілів, який останній незаконно зберігав з червня 2009 року по 16 жовтня 2010 року, без передбаченого на це законом дозволу. При цьому, на момент вилучення вищевказаного обрізу гр. Гангур Михайло Васильович перебував в стані алкогольного сп’яніння.

Завдання:

1) Проаналізувати інформацію та прийняти аргументоване рішення.

2) Скласти письмовий план початкових слідчих та інших дій.

Під керівництвом викладача обговорюються результати виконаного завдання, вказуються помилки та зазначається правильний варіант рішення.

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків, оголошенні завдання для самостійної роботи.